Τις εξετάσεις…. συνταγματικότητας πέρασε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου για τις μεταθέσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών το οποίο επανακατατέθηκε με βελτιωμένες τροποποιήσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι επίμαχες ρυθμίσεις για τις μεταθέσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από δασκάλους και καθηγητές. Χρειάστηκε μάλιστα να ανακληθεί προσωρινά το αρχικό σχέδιο που είχε κατατεθεί για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στις 13 Μαΐου 2013 και να κατατεθεί εκ νέου από τον υπουργό Παιδείας, τροποποιημένο αυτή τη φορά, με ευνοϊκότερες για τους εκπαιδευτικούς διατάξεις.

Με την υπ’ αρ. 151/2013 γνωμοδότησή τους, οι σύμβουλοι Επικρατείας του Εʼ Τμήματος (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγητής ο πάρεδρος Δ. Βασιλειάδης) έκριναν νόμιμο το συγκεκριμένο διάταγμα, προχωρώντας ωστόσο σε ορισμένες παρατηρήσεις επ’ αυτού νομοτεχνικού χαρακτήρα. με την υπʼ αριθμ. 151/2013 γνωμοδότησή τους έκριναν νόμιμο το επίμαχο διάταγμα, ενώ κάνουν ορισμένες νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

 Με το εν λόγω διάταγμα καθορίζονται, μεταξύ των άλλων, οι προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό των εκπαιδευτικών ως υπεράριθμων, η διαδικασία κατάταξής τους σε πίνακες μεταθέσεων, η διαδικασία μετάθεσης σε περιοχές της ίδιας περιφερειακής διεύθυνσης, η κατάταξη σε πίνακες μεταθέσεων πανελλαδικής εμβέλειας, τα κριτήρια κατάταξης των υπεράριθμων εκπαιδευτικών στους πίνακες μετάθεσης, κ.λπ.. Στη γνωμοδότησή τους, οι σύμβουλοι Επικρατείας κάνουν ειδική επισήμανση για το άρθρο 1 του επίμαχου διατάγματος το οποίο αντικαταστάθηκε με το νέο διάταγμα και προβλέπει τη μη ένταξη στο υπεράριθμο προσωπικό των εκπαιδευτικών οι οποίοι έχουν άνω των 12 ετών προϋπηρεσία.

Eπιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά