Του Νίκου Καρδούλα *

Όλοι έχουμε παρατηρήσει τις τελευταίες ημέρες τίτλους αθηναϊκών ΜΜΕ όπως «Βουλιάζει από κορωνοϊό η Αττική», «Πνίγεται στον κορωνοϊό η Αττική», «Στο έλεος του ιού η Αττική», «Αρνητική πρωτιά ξανά για την Αττική», «Πάνω από τα μισά κρούσματα στην Αττική», «Βαρύ το φορτίο στην Αττική», «Στο επίκεντρο ξανά η Αττική» κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αττική όντως εμφανίζει από τις 16 Αυγούστου μέχρι σήμερα τα πιο πολλά ημερήσια κρούσματα στην επικράτεια, αλλά ο πληθυσμός της αναλογεί στο 36% της επικράτειας. Είναι όμως η περιοχή με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο όπως παρουσιάζεται;

Τα κρούσματα σαν απλά νούμερα δεν απεικονίζουν πάντα την πραγματικότητα και η εικόνα για τη διασπορά των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι διαφορετική, εάν υπολογισθεί η αναλογία τους με βάση τον πληθυσμό των νομών και ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής Rt (δείκτης μεταδοτικότητας), σύμφωνα με τον οποίο μπορεί να αποτιμηθεί η πορεία της επιδημίας και η αποτελεσματικότητα των μέτρων, σε πραγματικό χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα, λοιπόν, που το άθροισμα των κρουσμάτων κορωνοϊού φέρνει την Αττική στην πρώτη θέση, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Στον πίνακα αποτυπώνεται ανά νομό ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων από 1 Ιουλίου έως 12 Οκτωβρίου, ο πληθυσμός, η αναλογία των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, ο μέσος όρος του δείκτη μεταδοτικότητας Rt το τελευταίο δίμηνο και η εκτίμηση της τιμής του Rt στις 12 Οκτωβρίου και προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα:

  • Ο νομός με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο τις τελευταίες 104 ημέρες είναι η Λέσβος, που παρουσιάζει 481κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθούν οι νομοί Πέλλας με 417 και Σάμου με 299, ενώ η Αττική βρίσκεται στην 6η θέση, με 223 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
  • Ο νομός με τον υψηλότερο μέσο όρο Rt (1,34) το τελευταίο δίμηνο είναι η Πέλλα και ακολουθούν οι νομοί Λέσβου και Σάμου, ενώ η Αττική με Rt1,17 βρίσκεται στην 13η θέση.
  • Ο νομός με τον υψηλότερο δείκτη Rt (1,79) στις 12 Οκτωβρίου είναι η Ηλεία και ακολουθούν η Καστοριά και τα Ιωάννινα, ενώ η Αττική παρουσιάζει αισθητή βελτίωση με Rt0,99 και βρίσκεται πολύ χαμηλά στην 36η χειρότερη θέση, μεταξύ των 51 νομών της χώρας.
  • Μπορεί η Αττική να εμφάνισε σε κάποια χρονική στιγμή του τελευταίου διμήνου δείκτη Rt ίσο με 1.45, αλλά υπάρχουν νομοί που εμφάνισαν πολύ μεγαλύτερο Rt με τιμές από 2.50 έως 4.86, όπως η Πέλλα, η Λακωνία, η Λέσβος, η Σάμος, το Κιλκίς, η Καστοριά και η Ηλεία.

Συνοψίζοντας, η Αττική έχει στην επικράτεια τηνχειρότερη αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 104 ημέρες, τον 13ο χειρότερο μέσο όρο Rt το τελευταίο δίμηνο και τον 36ο χειρότερο δείκτη Rt στις 12 Οκτωβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι ο νομός με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο όπως παρουσιάζεται από μεγάλη μερίδα των αθηναϊκών ΜΜΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

* Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης