Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από τότε που ο δικαστικός λειτουργός ζήτησε να δικαστούν οι υπαίτιοι του μεγαλύτερου σκανδάλου διαφθοράς στον ελληνικό αθλητισμό.

Ο λόγος φυσικά για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» που λυμαίνεται τον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και 12 μήνες αναμένεται η έκδοση βουλεύματος και ο ορισμός δικασίμου για αυτή την υπόθεση.

Με προσχήματα και κωλυσιεργίες το βούλευμα αυτό δεν έχει ακόμα εκδοθεί.

Η δικαιοσύνη σιωπή και η κοινωνία αναρωτιέται. Δεν χρειάζεται άλλο δικό μας σχόλιο. Παραθέτουμε αυτολεξεί του αθλητικού σάιτ sdna.gr με τίτλο «Ένας χρόνος ΝΤΡΟΠΗ για τη δικαιοσύνη».

Αναλυτικά το δημοσίευμα του sdna.gr:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σαν σήμερα πριν ακριβώς από ένα χρόνο, στις 6 Σεπτεμβρίου 2016, ο εισαγγελέας εφετών, Σταμάτης Δασκαλόπουλος υπέβαλε προς το Συμβούλιο Εφετών την πρότασή του για την μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς που έχει ξεσπάσει ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτήν της περίφημης «εγκληματικής οργάνωσης».

Οι κατηγορούμενοι προσπάθησαν 14(!) φορές να πετύχουν την εξαίρεσή του, ποιος ξέρει γιατί… Απέτυχαν σε όλες και έτσι ακριβώς σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο, με ένα πόρισμα 376 σελίδων, ο κ. Δασκαλόπουλος πρότεινε την παραπομπή 28 προσώπων σε δίκη (καθώς και την απαλλαγή άλλων 7) για πλήθος κακουργηματικών πράξεων, όπως ένταξη, διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, δωροδοκία-δωροληψία, απάτη και άλλα.

Παράλληλα, ζητούσε την προφυλάκιση του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη για παραβίαση του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο.

Η υπόθεση ανατέθηκε άμεσα στο Συμβούλιο Εφετών στο οποίο προεδρεύει ο Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος, προκειμένου να εκδοθεί βούλευμα και εν συνεχεία να οριστεί δικάσιμος.

Κι όμως! Έναν ολόκληρο χρόνο μετά, το βούλευμα δεν έχει ακόμη εκδοθεί! Είναι ακόμη σε εκκρεμότητα και μάλιστα για μια υπόθεση η οποία σκοπίμως, λόγω της σπουδαιότητάς της και του τεράστιου κοινωνικού ενδιαφέροντος, ανατέθηκε σε ειδικό ανακριτή διαφθοράς, ακριβώς για να «τρέξει» γρηγορότερα και να μην κάνει μια πενταετία να εκδικαστεί όπως έγινε με το Koriopolis.

Δεν χωράει ο νους την απίστευτη καθυστέρηση που παρατηρείται ως σήμερα σε μια μείζονος σημασίας υπόθεση, όχι μόνο για το ίδιο το ποδόσφαιρο, όχι μόνο για τους Έλληνες φιλάθλους, αλλά για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Μια υπόθεση που ξεκίνησε να ερευνάται το 2012 και οι πρώτες ποινικές διώξεις είχαν ασκηθεί από τα τέλη του 2014.

Κι όμως! Η ελληνική δικαιοσύνη έκανε πάλι το θαύμα της! Και έκανε όλους όσους εξακολουθούν να πιστεύουν σε αυτήν, να ντρέπονται που το κάνουν! Στην πραγματικότητα, όμως, όλη η ντροπή είναι δική της…

Στον ένα χρόνο που έχει μεσολαβήσει, συνέβησαν ένα σωρό περίεργες καταστάσεις: Αρχικά το αίτημα αυτοεξαίρεσης του μέλους του Συμβουλίου Εφετών, Χριστίνας Ρωμέση, επειδή ήταν κουμπάρα δικηγόρου ενός εκ των κατηγορουμένων. Το αίτημα απορρίφθηκε και κατέθεσε αναίρεση η οποία εν τέλει έγινε δεκτή. Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν φήμες που δεν επιβεβαιώθηκαν, ότι το Συμβούλιο θα επιστρέψει την υπόθεση στο ειδικό ανακριτή για περαιτέρω ανάκριση.

Ακολούθως, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε ποινική και πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης του Κωνσταντίνου Σταμαδιάνου, καθώς ο υιός του θήτευσε στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ επί Σαρρή, Παπακωνσταντίνου και Κουρίδη που είναι κατηγορούμενοι. Ο Σταμαδιάνος προχώρησε σε δήλωση αποχής από την υπόθεση ζητώντας την εξαίρεσή του, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε.

Τον περασμένο Ιούνιο, κυκλοφόρησε η φήμη ότι το βούλευμα θα εκδοθεί πριν κλείσουν τα δικαστήρια για καλοκαίρι. Φευ…

Την ώρα που η ελληνική δικαιοσύνη μπορεί με συνοπτικές διαδικασίες να δικάζει ανθρώπους που… πουλάνε κάστανα, για υποθέσεις όπως αυτή της «εγκληματικής οργάνωσης» οι κατηγορούμενοι κάνουν πλάκα και κερδίζουν τον χρόνο που πιθανόν να θέλουν.

Η ελληνική δικαιοσύνη είναι αυτή που ρίχνει εδώ και μήνες μια βαριά σκιά πάνω από την υπόθεση, προκαλώντας αγανάκτηση στην ελληνική κοινωνία και απολύτως δικαιολογημένη έκφραση καχυποψίας.

Η ελληνική δικαιοσύνη είναι εκείνη που αφήνει το ελληνικό ποδόσφαιρο να ταλαιπωρείται για χρόνια από εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις όπως η εν λόγω. Υποθέσεις που απαιτείται να παίρνουν άμεσα τον δρόμο για το ακροατήριο ώστε να ανασάνει το σπορ, να πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, ή και να απαλλαγεί από το βάρος όποιος είναι πραγματικά αθώος.

Η υπόθεση πρέπει να προχωρήσει σε ποινικό επίπεδο και για έναν επιπλέον λόγο που δεν πρέπει να τον ξεχνάμε. Είναι ότι πρέπει να επιληφθεί με την σειρά της και η αθλητική δικαιοσύνη, δηλαδή οι πειθαρχικές επιτροπές και η επιτροπή δεοντολογίας, ώστε πέρα από τα πρόσωπα, να κριθούν και οι ομάδες που συνδέονται με τα πρόσωπα!

Η θλίψη, η απογοήτευση και η αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας για την καθυστέρηση στην υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης», πολλαπλασιάζεται και για έναν ακόμη λόγο: Ότι συνδυάζεται με την παρουσία του Σταύρου Κοντονή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης! Δηλαδή ενός άριστου γνώστη της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που πολέμησε για την αποκαθήλωση της αμαρτωλής ΕΠΟ.

Οι εξελίξεις όφειλαν να τρέξουν εδώ και μήνες. Πέρασε ένας χρόνος. Πόσο ακόμη;

Υ.Γ: Το SDNA πρωτοστάτησε και συνέβαλε καθοριστικά στο γκρέμισμα της παράγκας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και δεν θα επαναπαυτεί ποτέ! Και επειδή η –ξεκάθαρα ύποπτη- κωλυσιεργία της ελληνικής δικαιοσύνης κάνει τον κόσμο να ξεχνά πρόσωπα και καταστάσεις, είναι ευκαιρία να θυμηθούμε τους 28 που σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη στο πλαίσιο της υπόθεσης της «εγκληματικής οργάνωσης»:

1. Βαγγέλης Μαρινάκης (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Ολυμπιακός)

2. Γιάννης Κομπότης (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Λεβαδειακός)

3. Γιώργος Σπανός (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Ατρόμητος)

4. Γιώργος Αρβανιτίδης (πρώην μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Βέροια)

5. Γιώργος Λαναρής (γενικός αρχηγός ΠΑΕ Βέροια)

6. Γιάννης Αγγελόπουλος (γενικός αρχηγός ΠΑΕ Ατρόμητος)

7. Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ)

8. Θόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ)

9. Άρης Σταθόπουλος (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ)

10. Γιάννης Παπακωνσταντίνου (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ)

11. Νίκος Προύντζος (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ)

12. Γιώργος Δούρος (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΚΕΔ)

13. Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος ΚΕΔ)

14. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (πρώην διαιτητής Super League)

15. Απόστολος Αμπάρκιολης (πρώην διαιτητής Super League)

16. Ιωάννης Κάμπαξης (πρώην διαιτητής Super League)

17. Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (πρώην διαιτητής Super League)

18. Αθανάσιος Γιάχος (πρώην διαιτητής Super League)

19. Ηλίας Σπάθας (πρώην διαιτητής Super League)

20. Χαράλαμπος Παυλίδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

21. Κώστας Μπάρμπας (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

22. Ηλίας Ιωάννου (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

23. Δημήτρης Αμαραντίδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

24. Δημήτρης Μάνος (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

25. Γιώργος Σκαθαρούδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

26. Αλέξανδρος Καλογέρης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

27. Γκιγιέρμο Πέρεθ (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

28. Ρικάρντο Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρομήτου)

Στους περισσότερους εκ των παραπάνω έχει επιβληθεί κατά περίπτωση ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο ή της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα ενώ οι Μαρινάκης, Σαρρής και Κουρίδης έχουν καταβάλει και εγγύηση προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι.

Απαλλακτική πρόταση από τον εισαγγελέα Εφετών έχουν οι:

1.Παυσανίας Παπανικολάου (πρώην στέλεχος ΕΠΟ)

2.Χρήστος Υφαντής (πρώην στέλεχος ΕΠΟ)

3.Γιώργος Βλάσσης (πρώην μέλος Επιτροπής Εφέσεων)

4.Μαρία Αναστασάκη (πρώην μέλος Επιτροπής Εφέσεων)

5.Χαρίλαος Ζυγογιάννης (πρώην μέλος Π.Ε. Football League)

6.Ιωάννα Παντελοπούλου (πρώην μέλος Π.Ε. Football League)

7.Ελευθέριος Ζάμπρας (αποβιώσας – πρώην πρόεδρος Π.Ε. Football League)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης