Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης 

Έντονα σοκαρισμένοι και ανήσυχοι είναι οι Έλληνες οι οποίοι ζουν και εργάζονται στο κέντρο της Στοκχόλμης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρόνια εγκατεστημένοι στη Σουηδία οι Έλληνες μετανάστες έχουν συνηθίσει σε άλλους ρυθμούς και σε άλλα δεδομένα και κυρίως σε ένα περιβάλλον ασφάλειας. Το απόγευμα όμως της Παρασκευής ήρθε για να ανατρέψει όλη αυτήν την ειδυλλιακή εικόνα που έχουν κατά νου οι πολίτες της Σουηδίας αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη.

Ήταν περίπου 15.00 το μεσημέρι, όταν ένα κλεμμένο φορτηγό από εργοστάσιο Ζυθοποιίας έπεσε πάνω στο πλήθος και σταμάτησε σε τοίχο στο εμπορικό κέντρο της πόλης (Drottningatan). Από το φορτηγό, σύμφωνα με πληροφορίες, εξήλθαν τρεις ένοπλοι άνδρες, οι οποίοι προσπάθησαν να διαφύγουν πυροβολώντας αδιακρίτως εναντίον αστυνομικών και πλήθους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο από αυτούς συνελήφθησαν μερικά λεπτά αργότερα, ενώ ο τρίτος διέφυγε. Το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό πως ένας άνδρας συνελήφθη στο βόρειο τμήμα της Στοκχόλμης και φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε.

Ο Δημήτρης και ο Γιώργος Βασιλείου διατηρούν επιχείρηση εστίασης 600 μέτρα από το σημείο όπου έγινε η επίθεση.


(Το σημείο όπου έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα)

Όπως αναφέρουν στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, στην πόλη αυτήν τη στιγμή επικρατεί τρόμος. « Στο εστιατόριό μας, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα υπήρξαν πολλές ακυρώσεις για απόψε» λέει ο Δημήτρης και προσθέτει: «Στο κέντρο αυτήν τη στιγμή δεν περνάει τίποτα. Στα 150 μέτρα από το μαγαζί μας όπου και ακούστηκαν οι πυροβολισμοί, η αστυνομία έχει μπλοκάρει τον δρόμο».

Aκούστε τι περιγράφει στο zougla.gr: 

Ο Γιώργος την ώρα του χτυπήματος βρισκόταν στον δρόμο έξω από την επιχείρησή του. Όπως περιγράφει, «σε σύντομο χρονικό διάστημα υπήρχαν παντού περιπολικά, ακούγονταν σειρήνες και πετούσαν ελικόπτερα».

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Στοκχόλμης αναφέρει: « Ήταν μια ωραία μέρα και μάλιστα την Παρασκευή ο κόσμος βγαίνει στο κέντρο. Τώρα μαζεύονται όλοι στα σπίτια τους».

Aκούστε τι περιγράφει στο zougla.gr: 

«Άνοιξαν τα καταφύγια για να μπει ο κόσμος»

Ο Θάνος Ρουμελιώτης, εργαζόμενος χρόνια στη Στοκχόλμη, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφερε πως οι Αρχές άνοιξαν τα καταφύγια τα οποία βρίσκονται κάτω από την πόλη προκειμένου ο κόσμος να προφυλαχθεί.

Ακούστε τι περιγράφει στο zougla.gr:

Ελληνική πρεσβεία Στοκχόλμης: «Δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες τραυματίες»

Το zougla.gr επικοινώνησε το απόγευμα της Παρασκευής με την ελληνική πρεσβεία στη Στοκχόλμη. Οι διπλωματικοί υπάλληλοι ανέφεραν πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες τραυματίες από την επίθεση, όμως οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Tουλάχιστον 5 νεκροί 

Κατά το συμβάν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ απροσδιόριστος είναι ακόμη ο αριθμός των τραυματιών (ανέρχεται πιθανότατα σε δεκάδες). Η σουηδική αστυνομία κάλεσε αμέσως τους πολίτες να αποφεύγουν επισκέψεις στο κέντρο της πόλης, ενώ ο πρωθυπουργός σε επίσημες δηλώσεις του μίλησε για τρομοκρατικό χτύπημα, χωρίς ωστόσο να δώσει πληροφορίες για την εθνικότητα ή την καταγωγή των τρομοκρατών. 

Ο φερόμενος ως τρίτος τρομοκράτης με το πράσινο μπουφάν, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές

To ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΤ ανέφερε ότι μεγάλος αριθμός πολιτών διακομίσθηκε με ασθενοφόρα σε νοσοκομεία. 

Σουηδός πρωθυπουργός: Η Σουηδία δέχεται επίθεση

Για τρομοκρατική επίθεση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στεφάν Λεβέν. Μιλώντας λίγη ώρα μετά την επίθεση υποστήριξε ότι «η Σουηδία δέχεται επίθεση, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια».Παράλληλα, επιβεβαίωσε την είδηση ότι έχει συλληφθεί ένας ύποπτος ενώ ανέφερε ότι το φορτηγό είχε κλαπεί. Η αστυνομία ανακοίνωσε την εκκένωση του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Στοκχόλμης.

Δείτε το βίντεο:

Η σύλληψη από άλλη οπτική γωνία – Δείτε το βίντεο

Ο ύποπτος, φερόμενος ως δράστης που συνελήφθη από τις σουηδικές αστυνομικές αρχές




 

(Το φορτηγό που παρέσυρε πολίτες)


(Φωτιά εκδηλώθηκε κατά την πρόσκρουση στο εμπορικό κέντρο)


(Το φορτηγό καρφώθηκε σε εμπορικό κέντρο της Στοκχόλμης)

Αυτόπτες μάρτυρες

«Περπατούσα στον κεντρικό δρόμο, όταν μεγάλο φορτηγό εμφανίστηκε από το πουθενά. Δεν μπορούσα να δω πώς, αλλά βγήκε εκτός ελέγχου. Είδα να έχει πέσει πάνω σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους. Έτρεξα όσο πιο γρήγορα μπορούσα από εκεί» λέει αυτόπτης μάρτυρας με το όνομα Δημήτρης, σε σουηδική εφημερίδα.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε: «είδα εκατοντάδες ανθρώπους να τρέχουν για να σώσουν τη ζωή τους».


(Πανικός στο κέντρο της πόλης)

Δείτε βίντεο από το σημείο:

Η Σουηδία είχε δεχτεί τρομοκρατικό χτύπημα το 2010

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Σουηδία είχε δεχτεί τρομοκρατική επίθεση το 2010, πάλι σε πολυσύχναστο εμπορικό σημείο της Στοκχόλμης, 15 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, όταν ένα αυτοκίνητο είχε ανατιναχτεί στο σημείο Drottninggatan, με μια δεύτερη έκρηξη να ακολουθεί κοντά σε ξενοδοχείο.

Τότε, ως βομβιστής αυτοκτονίας είχε αναγνωρισθεί ο Ταιμούρ Αλ Αμπνταλί, ιρακινής καταγωγής, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Bedfordshire.

Το έγγραφο που προειδοποιούσε για επίθεση «μοναχικών λύκων»

Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός πως έναν χρόνο πριν, ένα έγγραφο των δυνάμεων ασφαλείας της Σουηδίας (NCT) με τίτλο «Ισλαμικό Κράτος – η κύρια απειλή», προειδοποιούσε ότι η μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα το 2017 είναι οι ενδεχόμενες επιθέσεις από μοναχικούς λύκους. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σουηδία είναι πιθανότερο να γίνουν μέσα στο νέο έτος από μη οργανωμένους τρομοκράτες που δρουν ατομικά, αλλά έχουν «εμπνευστεί» από τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Mats Sandberg, επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της Σουηδίας, τότε, είχε δηλώσει στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας πως «ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μπορούμε να περιμένουμε είναι “ο μοναχικός παίκτης”, που έχει εμπνευστεί και πιθανόν έχει ριζοσπαστικοποιηθεί σχεδόν από μόνος του. Κατά την άποψή μας αυτός ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από μια οργανωμένη επίθεση με αρκετούς εμπλεκόμενους, όπως αυτή του Παρισιού, για παράδειγμα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης