Αποκαλυπτική είναι η δικογραφία η οποία βρίσκεται στη διάθεση της «Ζούγκλας» και έχει σχηματιστεί για τους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα το οποίο δραστηριοποιούνταν στην παράνομη παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης.
Σημειώνεται πως η εγκληματική οργάνωση, εξαρθρώθηκε, μετά από έρευνα και επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών. Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ, οι κατηγορούμενοι είχαν στήσει μια οργάνωση με την μορφή πυραμίδας η οποία είχε συγκεκριμένη δομή. Δηλαδή είχε τον αρχηγό, τον υπαρχηγό, τον ταμία , τους πωλητές και τους εισπράκτορες.
Δραστηριοποιούνταν στην Πάτρα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας ενώ το πελατολόγιό τους άγγιζε τα 12.260 άτομα. Χρέωναν 20 ευρώ ανά άτομο τον μήνα και ο πελάτης κατείχε μια παράνομη συσκευή με κατάλληλο λογισμικό όπου του επέτρεπε να αποκτά πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως η συνδρομητική τηλεόραση.
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα οι κατηγορούμενοι μέχρι στιγμής είναι δέκα, ενώ το χρηματικό ποσό που κατάφεραν να αποκομίσουν από αυτές τις παράνομες δραστηριότητες αγγίζει τα 25.000.000 ευρώ. Παράλληλα η ζημιά που προκάλεσαν στους τηλεοπτικούς οργανισμούς αγγίζει τα 99.594.000 ευρώ.
Για να μπορούν να κάνουν την δουλειά τους είχαν δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα μέσα από την οποία τα μέλη λειτουργούσαν ως διαχειριστές ή μεταπωλητές των υπηρεσιών και των παράνομων συσκευών αναμετάδοσης. Μέσα σε αυτές τις συσκευές είχαν εγκαταστήσει το λογισμικό που ουσιαστικά «έσπαγε» τα συνδρομητικά κανάλια.
O αρχηγός, ο υπαρχηγός και ο ταμίας
Ο 42χρονος «Μήτσος» από το Γύθειο, είναι ο φερόμενος αρχηγός της πυραμίδας διασποράς παράνομης παροχής συνδρομητικής τηλεόρασης, από συνδρομητή σε συνδρομητή και από τον έναν μεταπωλητή στον άλλο.
Εντός της δικογραφίας υπάρχουν συνομιλίες οι οποίες «καίνε» τα εμπλεκόμενα μέλη. Σε μια από αυτές, ο 42χρονος αρχηγός της οργάνωσης συνομιλεί με μια γυναίκα η οποία του λέει ότι ένας άνδρας έχει δώσει 110 ευρώ και παρόλα αυτά η υπηρεσία δεν λειτουργεί.
Σε μια άλλη συνομιλία, ο αρχηγός συνομιλεί με έναν άλλο άνδρα ο οποίος τον ρωτάει για το πού μπορεί να αφήσει συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Ο αρχηγός του στέλνει αριθμό μέσω viber και του λέει να μιλούν μόνο από εκεί.
Σε ακόμα μια συνομιλία ακούγεται ένας από τους κατηγορουμένους να λέει πως έχει μαζέψει περίπου 3.000 ευρώ για να δώσει στον αρχηγό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο «Μήτσος» χρησιμοποιώντας το κεφάλαιο που προερχόταν από τις παράνομες δραστηριότητες, είχε ιδρύσει επιχείρηση με λιανικό εμπόριο ραδιοφωνικών δεκτών, τρία καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Γύθειο και Ν. Κόσμο.
Ο 54χρονος «Τάκης» από το Ίλιον ήταν ο υπαρχηγός και ένας από τους κεντρικούς διαχειριστές του λογισμικού.
Ο ταμίας ήταν ο 34χρονος γαμπρός του «Μήτσου» του αρχηγού. Ακόμα μέσα στο διαβιβαστικό αναφέρεται ο «Σάκης ο αστυνομικός» ο οποίος ήταν πελάτης-μεταπωλητής, και η «θεία», πιθανόν συγγενής του «Μήτσου», η οποία ήταν και αυτή μεταπωλήτρια. Ανάμεσα στους 10 κατηγορούμενους είναι και ένας ιδιοκτήτης κουρείου ο οποίος είχε ρόλο μεταπωλητή.
Πώς ξεκίνησε η έρευνα
Όπως τονίζεται στο διαβιβαστικό, όλα ξεκίνησαν από μία πληροφορία που έφτασε στην ΕΛΑΣ η οποία ανέφερε πως τρία άτομα έχουν συστήσει εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή των Πατρών αλλά και της υπόλοιπης επικράτειας, έχοντας δημιουργήσει πελατολόγιο και πωλούν παράνομες συσκευές σε χρήστες για να αποκτούν παράνομη πρόσβαση σε προστατευμένη υπηρεσία χωρίς να έχουν την έγκριση του φορέα που δίνει την άδεια παροχής. Η έρευνα άρχισε αφού πρώτα ζητήθηκε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και ξεκίνησε η παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων.
Όπως προέκυψε η ταρίφα της εγκληματικής οργάνωσης ήταν 120 ευρώ η συσκευή, 50 ευρώ η 3μηνη συνδρομή και 20 ευρώ η μηνιαία. Όταν έληγε η συνδρομή, ο χρήστης έπρεπε να την ανανεώσει και να λάβει εκ νέου οδηγίες σύνδεσης.
Σε άλλο σημείο της δικογραφίας αναφέρεται:
«Για λόγους διασφάλισης των παράνομων κερδών τους, η παροχή των υπηρεσιών τους διαχωρίζονταν σε μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες ή ετήσιες συνδρομές. Σε περίπτωση λήξης του χρόνου που επέλεγε ο κάθε χρήστης, διακόπτονταν αυτόματα οι παράνομες παρεχόμενες υπηρεσίες και για την επανασύνδεσή τους απαιτούταν εκ νέου επικοινωνία του χρήστη-πελάτη με τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ανανέωση της χρονικής διάρκειας της συνδρομής και λήψη νέων οδηγιών».
Για να μην κινούν υποψίες, επέλεγαν να πληρώνονται είτε με μετρητά στο χέρι, είτε μέσω ψηφιακών τραπεζών που εδρεύουν στο εξωτερικό (PAYSAFE-PAYPAL-REVOLUT) ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Επίσης μέσω καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς δικών τους αλλά και των μελών των οικογενειών τους.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, προέβαιναν σε νομιμοποίηση των εσόδων τους μέσα από την αγορά ακινήτων, τη σύσταση εταιρειών και μέσω στοιχηματικών εταιρειών.
Να σημειωθεί πως τα ηγετικά μέλη χρησιμοποιούσαν ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης συνδρομητών, μέσα από το οποίο μπορούσαν να ελέγχουν κάθε στιγμή τους πελάτες τους.
Διαβάστε επίσης: Προφυλακιστέοι ο αρχηγός και ο υπαρχηγός του κυκλώματος «πειρατικής» συνδρομητικής τηλεόρασης