Στο κενό έπεσε η προσπάθεια ξένων εταιρειών στοιχηματισμού προκειμένου να πάρουν άδειες παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και στη χώρα μας.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε ως αλυσιτελείς τις προσφυγές που είχαν καταθέσει οι εν λόγω εταιρείες με το σκεπτικό ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αποβλέπει στην καταπολέμηση του παράνομου στοιχήματος και της τυχόν εγκληματικής δραστηριότητας που συνδέεται με αυτό.
Με τις προσφυγές τους οι εταιρείες Stanleybet, William Hill και Sportingbet, ζητούσαν να ακυρωθεί η σιωπηρή απόρριψη αιτημάτων που είχαν υποβάλλει από το 2004 έως 2007 για την χορήγηση από τις ελληνικές αρχές άδειας παρόχου υπηρεσιών στοιχημάτων την οποία ήδη διέθεταν στο εξωτερικό.
Οι εταιρείες στοιχηματισμού υποστήριζαν ότι η ισχύουσα τότε ελληνική νομοθεσία που έδινε αποκλειστικό δικαίωμα στον ΟΠΑΠ προσέκρουε στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που κατοχυρώνει την ελευθερία εγκατάστασης και την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών. Υπέρ του κύρους των προσβαλομένων πράξεων άσκησε παρέμβαση η ΟΠΑΠ ΑΕ. Η πλευρά του ΟΠΑΠ είχε τονίσει επίσης, ότι απουσία ευρύτερου ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου που να ρυθμίζει την αγορά τυχερών παιχνιδιών στην Ε.Ε., δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι δύο εταιρείες τα πρακτορεία τους στην Ελλάδα άμεσα μέχρι να ρυθμιστεί το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο γιατί δεν υπάρχει κανένας ευρωπαϊκός νόμος σύμφωνα με τον οποίο να λειτουργήσουν.
Από τα σημαντικά επιχειρήματα της πλευράς του Ελληνικού δημοσίου, ήταν επίσης ότι ο ΟΠΑΠ δεν έχει μονοπώλιο διεξαγωγής του στοιχήματος, καθώς το μονοπώλιο ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Μέχρι το 2020 έχει παραχωρηθεί με κρατική σύμβαση στην ΟΠΑΠ Α.Ε., έναντι σημαντικότατου οικονομικού τιμήματος και κανείς -ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- δεν είχε αμφισβητήσει εγκαίρως τη διαδικασία εκείνη και συνεπώς είναι έωλο κάθε αίτημα αδειοδότησης.
Η Ολομέλεια ΣτΕ απέστειλε το 2010 προδικαστικά ερωτήματα προς το Ευρωπαϊκό δικαστήριο που άφησε στην κρίση του ελληνικού δικαστηρίου το ζήτημα της συμβατότητας του μονοπωλίου.
Στην απόφασή της η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου τονίζει ότι το νεότερο νομοθετικό πλαίσιο που θέσπισαν οι νόμοι 4002/2011, 4038/2012 και 4141/2013 διατηρώντας το μονοπώλιο της ΟΠΑΠ ΑΕ θέτουν πλέον ένα κανονιστικό πλαίσιο που είναι συμβατό με τις επιταγές του δικαίου της Ε.Ε.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι από το σύνολο των νεώτερων ρυθμίσεων η ελληνική νομοθεσία διατηρώντας υπέρ της ΟΠΑΠ ΑΕ το αποκλειστικό δικαίωμα οργάνωσης και διαχείρισης τυχερών παιγνίων αποσκοπεί προέχοντος στην καταπολέμηση του παράνομου στοιχηματισμού και της εγκληματικής δραστηριότητας στον τομέα των τυχερών παιγνίων μέσω της κατεύθυνσης των σχετικών δραστηριοτήτων προς ένα νόμιμο και ελεγχόμενο πλαίσιο.