Νέα ανακοίνωση εξέδωσε τα ξημερώματα της Κυριακής το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με το μέλλον των αιώνιων φοιτητών, στον απόηχο και των δηλώσεων του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος είχε ανακοινώσει πριν από μερικές ημέρες ότι η τύχη τους εναπόκειται πλέον στη διακριτική ευχέρεια των διοικήσεων των ιδρυμάτων.
Στην ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί κανονικά στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, δηλαδή στις 31 Αυγούστου, ωστόσο «το συγκεκριμένο θέμα θα ρυθμίζεται από τους οργανισμούς των Ιδρυμάτων, οι οποίοι όμως ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Συνεπώς, ισχύει η νομοθεσία και αυτή ακριβώς θα εφαρμοστεί».
Επί της ουσίας προβλέπεται η πλειονότητα εκ των 180.000 περίπου «λιμναζόντων» να διαγραφεί από τις λίστες των πανεπιστημίων, από εκεί και πέρα όμως εξαρτάται από την ηγεσία των ιδρυμάτων και τους αρμόδιους οργανισμούς που θα συσταθούν εάν θα υπάρξουν συγκεκριμένες εξαιρέσεις.
Σημειώνεται ότι προς το παρόν παραμένει άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι με την εξεταστική του Σεπτεμβρίου και αν τελικά θα δοθεί μία τελευταία ευκαιρία στους «αιωνίους» για να λάβουν το πτυχίο τους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:
«Διευκρινίσαμε πρόσφατα στη Βουλή, αλλά και μέσω του τύπου, πως σχετικά με τους “λιμνάζοντες” φοιτητές ο νόμος θα εφαρμοστεί και στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, δηλαδή στις 31/8/2014, οι “λιμνάζοντες” θα διαγραφούν. Όλοι αυτοί οι φοιτητές έχουν προειδοποιηθεί από το 2007 και από το 2011. Δόθηκε ο κατάλληλος χρόνος σε όλους. Από τα στοιχεία που με μεγάλη επιμονή συγκεντρώσαμε περίπου 180.000 φοιτητές Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. δεν αξιοποίησαν τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν.
»Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τα συντονιστικά όργανα των Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., ώστε την 1/9/2014 αυτή η εξευτελιστική κατάσταση να περάσει οριστικά στο παρελθόν. Στο άμεσο μέλλον, ο νόμος ορίζει πως το συγκεκριμένο θέμα θα ρυθμίζεται από τους οργανισμούς των ιδρυμάτων, οι οποίοι όμως ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Συνεπώς ισχύει η νομοθεσία και αυτή ακριβώς θα εφαρμοστεί. Κίνητρό μας δεν είναι ο νομικισμός, αλλά η αποκατάσταση της έννοιας του κύκλου σπουδών, καθώς και η αποφυγή μιας σειράς γραφειοκρατικών προβλημάτων αλλά και η αλλοίωση των στοιχείων που σχετίζονται με το φοιτητικό δυναμικό των πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι. Όσοι πιστεύουν σε αυτή την ανάγκη, αλλά θεωρούν πως θα κάνουμε πίσω για μικροπολιτικούς λόγους, δεν έχουν παρά να περιμένουν λίγες μέρες για να εξακριβώσουν την ακρίβεια των λόγων μας».
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη ο Ανδρέας Λοβέρδος άφησε ανοιχτό το παράθυρο για την παραμονή των εν λόγω φοιτητών στα μητρώα των ιδρυμάτων, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
«Τα ιδρύματα, τα οποία έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διαγραφή, ή μη, των φοιτητών, μπορούν στον Οργανισμό τους να θεσπίσουν ειδικά κριτήρια για τις περιπτώσεις που θεωρούν ότι χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας» επεσήμανε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος στο εν λόγω έγγραφο, ύστερα από ερώτηση δύο βουλευτών των ΑΝΕΛ, του Γιάννη Δημαρά και του Γαβριήλ Αβραμίδη, αναφορικά με την «ανάγκη ελαστικοποίησης του Ν. 4009/2011» για τη διαγραφή ή μη των φοιτητών.