Στοιχεία εγκληματικής οργάνωσης προκύπτουν από τη δράση του φορέα με την επωνυμία «Ελλήνων Συνέλευσις» τον οποίο ίδρυσε ο Αρτέμης Σώρρας, ο κατά δήλωσή του και μόνο πολυεκατομμυριούχος.
Ο ήδη καταζητούμενος Αρτέμης Σώρρας βρίσκεται από σήμερα σε κλοιό σωρείας κακουργημάτων που τον φέρνουν αντιμέτωπο ακόμη και με τα ισόβια. Η εισαγγελική έρευνα που διενεργήθηκε για τα «έργα και τις ημέρες» του αυτόκλητου «εθνοσωτήρα» έκλεισε με «βροχή» διώξεων σε βάρος του σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος αλλά και με την έκδοση δεύτερου εντάλματος σύλληψης.
Ο Αρτέμης Σώρρας θεωρείται πλέον ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης που κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να εξαπατά όχι μόνο τους ανύποπτους και εύπιστους πολίτες αλλά και το ελληνικό δημόσιο. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε σε βάρος του Αρτέμη Σώρρα αλλά και επτά ακόμη στενών συνεργατών του ποινή δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για:
1. Συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
2. Απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου (Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου) και Τραπεζών με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
3. Απόπειρα απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου (Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου) και Τραπεζών με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
4. Ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Παράλληλα, ανά περίπτωση και οι 8 κατηγορούμενοι διώκονται πέντε αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος τα οποία είναι):
1. Διασπορά ψευδών ειδήσεων.
2. Πρόκληση ή διέγερση σε διάπραξη κακουργημάτων ή πλημμελημάτων.
3. Ψευδής καταμήνυση.
4. Ηθική αυτουργία σε ψευδή καταμήνυση.
5. Ψευδορκία μάρτυρα.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως μόνο στο ΙΚΑ, από την μη καταβολή οφειλών 115 ατόμων, εκτιμάται ότι το ποσό που δεν μπήκε στα ταμεία του Ιδρύματος φτάνει τα 4.700.000 ευρώ.
Σε πανελλαδικό επίπεδο τα χρέη είναι ανυπολόγιστα καθώς μόνο τα μέλη της «Ελλήνων Συνέλευσις» ανέρχονται σε 12.000 ενώ δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των υποστηρικτών της οργάνωσης.
Όσον αφορά τα περίφημα ομόλογα Σώρρα των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων η εισαγγελέας αναφέρει:
«Οι μετοχές-ομόλογα δεν αποτελούν έγκυρα διαπραγματεύσιμα όπλα αλλά προϊόν απάτης και χρησιμοποιούνται παράνομα ονόματα αξιωματούχων του Υπ. Οικονομικών». Η εισαγγελέας όμως περιγράφει και όσα έγιναν αναφορικά με τις μετοχές της Ανατολής.
«Η Τράπεζα της Ανατολής είχε εξαγοραστεί από την Εθνική Τράπεζα αρχές του 20ου αιώνα. Οι μετοχές αυτές έχουν σήμερα μηδενική πραγματική αξία και έχουν μόνο συλλεκτική αξία, καθώς πωλούνται στο διαδίκτυο προς 75 ευρώ η μία. Όταν έγινε η μεταβίβαση της Τράπεζας Ανατολής ακυρώθηκαν όλες οι μετοχές και οι παλαιοί νόμιμοι δικαιούχοι των μετοχών είχαν απαιτήσει ως αποζημίωση για κάθε μετοχή 200 κατοχικές δραχμές. Αργότερα, με το νόμο 18/1944 η νέα δραχμή ορίστηκε ότι ισοδυναμεί με 50 δισεκ της κατοχικής δραχμής».
Για τις εισφορές των μελών, αναφέρεται στο πόρισμα ότι κάθε μέλος της οργάνωσης καταβάλει 5 ευρώ και 10 ευρώ δίνει για την εγγραφή του κάθε νέο μέλος. Κατά την εισαγγελέα αυτό καταδεικνύει την εξαπάτηση των μελών της Οργάνωσης και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.