Πάνω από πέντε χιλιάδες αστυνομικοί, τηρώντας την «παράδοση» των τελευταίων ετών για ισχυρή αστυνομική παρουσία, θα διατεθούν για την πορεία της 50ης επετείου του Πολυτεχνείου.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν κάνει τους επιτελείς του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ και της ΓΑΔΑ να προσμετρούν το δυνατό «κοινωνικό κοκτέιλ» που έχει δημιουργηθεί.
Ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ μιλώντας στη «Ζούγκλα» εξηγούσε τις παραμέτρους, που κάνουν την φετινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου να έχει ιδιαιτερότητες, όσον αφορά τον σχεδιασμό των μέτρων από την πλευρά των αρχών.
«Ο πόλεμος στο Ισραήλ, ο τραυματισμός της 16χρονης πριν από λίγες ημέρες στο Νέο Ηράκλειο, η δολοφονία του 17χρονου στη Βοιωτία, η ένταση με κατοίκους στην πλατεία Εξαρχείων με αφορμή την κατασκευή του Μετρό αλλά και η συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την ιστορική εξέγερση, δημιουργούν συνθήκες ώστε να έχουμε να διαχειριστούμε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και πορείες των τελευταίων ετών.
Ίσως αυτό να θελήσουν να εκμεταλλευτούν κάποιοι και να δημιουργήσουν εστίες έντασης. Δεν θα το επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση», καταλήγει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ζούγκλα», οι εντολές που θα δοθούν στις δυνάμεις θα κάνουν λόγο για «ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Ωστόσο θα υπάρξει μηδενική ανοχή σε όποιον θελήσει να διαταράξει το κλίμα της πορείας καθώς δεν θέλουμε να υπάρξει γενίκευση της έντασης».
Αστυνομικοί από την Τροχαία, την Άμεση Δράση, την ΔΙ.ΑΣ, την ΔΡΑΣΗ, την ΟΠΚΕ, τα ΜΑΤ την Ασφάλεια, και ειδικότερα την Κρατική Ασφάλεια μαζί με ελικόπτερο, drones αλλά και τα ειδικά οχήματα «Αίαντας» θα χρησιμοποιηθούν στην πορεία της Παρασκευής (17/11) η οποία θα καταλήξει στην Αμερικανική πρεσβεία.
«Πρέπει να έχουμε την επιχειρησιακή ευελιξία και σχεδιασμό ώστε να είμαστε έτοιμοι αν π.χ. οι διαδηλωτές κινηθούν προς την πρεσβεία του Ισραήλ και να προχωρήσουμε στις ανάλογες κινήσεις. Η πρωτεύουσα δεν μπορεί να “κατεβάσει ρολά” και αυτό το καταλαβαίνουν όλοι», λέει αξιωματικός που συμμετέχει στον σχεδιασμό των μέτρων.
Από το πρωί της Τρίτης (14/11) όλα τα κτήρια των σχολών στο κέντρο της Αθήνας ήταν κλειστά και υπό τη φύλαξη της αστυνομίας καθώς κανείς δε θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο να μετατραπούν σε «ορμητήρια» ταραξιών, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.
«Όταν κλείσει η πόρτα του ιστορικού ιδρύματος του Πολυτεχνείου, ο χώρος θα αδειάσει απ’ όλους χωρίς καμιά εξαίρεση και δυνάμεις της αστυνομίας θα αναλάβουν τη φύλαξή του», εξηγεί αστυνομικός.
Πάντως, την πρώτη μέρα του εορτασμού παρατηρήθηκε ότι υπήρχε αυξημένη προσέλευση κόσμου και πολιτικών νεολαιών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό «παρατράγουδο».
Τέλος, υπενθυμίζεται από το πρωί της Τετάρτης (15/11) απαγορεύθηκε η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων γύρω από το Πολυτεχνείο.