Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Φωτογραφίες – Βίντεο: Νίκος Χριστοφάκης – Νίκος Μητρούσιας
Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα οι κινητοποιήσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Αυτή την ώρα προχωρούν ομάδες διαδηλωτών προς την ισραηλινή πρεσβεία, συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Φορείς, φοιτητές, κομματικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις και πλήθος κόσμου, συμμετέχουν στην κινητοποίηση.
Νωρίτερα, σε εκατοντάδες προσαγωγές προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. εν μέσω των μέτρων για την 51η επέτειο του Πολυτεχνείου, στους ελέγχους που γίνονται στους δρόμους γύρω από το εκπαιδευτικό ίδρυμα, αλλά και τις οδούς από τις οποίες θα περάσει η πορεία. Επί ποδός βρίσκονται 5.500 αστυνομικοί, ενώ έχουν επιστρατευθεί drones και ελικόπτερα που θα καταγράφουν την εικόνα.
Επεισόδια με μολότωφ έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη, μετά το τέλος της πορείας.
Δείτε τώρα LIVE την πορεία:
Δείτε ζωντανά τις εξελίξεις από την κινητοποίηση:
20.14 Αθήνα: Στην ισραηλινή πρεσβεία αυτή την ώρα η κεφαλή της πορείας.
20.08 Θεσσαλονίκη: Η οδός Εγνατία αυτή την ώρα έχει μετατραπεί σε «πεδίο μάχης». Οι αστυνομικοί απαντούν με κρότου λάμψης και εκτεταμένη χρήση χημικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Thestival.gr, μέχρι στιγμής έχουν γίνει τουλάχιστον δέκα προσαγωγές ατόμων.
19.46 Επεισόδια με μολότοφ αυτή την ώρα στην πορεία της Θεσσαλονίκης.
19.40 Έκκληση στους Ισραηλινούς πολίτες που βρίσκονται στην Αθήνα, να αποφύγουν τις περιοχές γύρω από την Πρεσβεία του Ισραήλ αλλά και στους Ισραηλινούς πολίτες που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, να αποφύγουν τις περιοχές γύρω από το Αμερικανικό Προξενείο, δεδομένων των διαδηλώσεων, απευθύνει το Τελ- Αβίβ, σύμφωνα με την Jerusale Post.
Το ΥΠΕΞ του Ισραήλ, παράλληλα τους συμβουλεύει να αποκρύψουν σύμβολα που μαρτυρούν ενδεχομένως την καταγωγή τους, στον φόβο τυχόν επεισοδίων.
19.36 Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται αυτή την ώρα και έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ.
19.24 Διαδηλωτές θα συνεχίσουν την πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την γενοκτονία στη Γάζα.
19.18 Εικόνες από την κεφαλή της πορείας μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.
19.12 Εικόνες από τα μπλοκ του ΚΚΕ
🎶Οι φοιτητές τραγουδούν το “Πότε θα κάνει ξαστεριά” αναβιώνοντας τις στιγμές του Νοέμβρη του ’73, που το τραγούδησε ο Νίκος Ξυλούρης μαζί με τους φοιτητές στο #Πολυτεχνειο. Ανατριχιαστικές στιγμές… pic.twitter.com/OOSjHLQLzB
— Οδηγητής (@odigitis) November 17, 2024
19.02 Γενική άποψη της πορείας από την αμερικανική πρεσβεία.
18.58 «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί», «Ούτε γη, ούτε νερό, στους φονιάδες των λαών», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» είναι τα συνθήματα που κυριαρχούν στη μεγάλη πορεία των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη προς την αμερικάνικη και την ισραηλινή πρεσβεία.
«Το Πολυτεχνείο ζει στην πάλη για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και των πολέμων», γράφει το κεντρικό πανό της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ που βρίσκεται στην κεφαλή της πορείας.
Στην πορεία παρευρίσκεται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
18.55 Η ΕΛΑΣ εκτιμά αυτή την ώρα ότι στην πορεία έχουν δώσει το παρών 25.000 πολίτες
18.45 Ο Στέφανος Κασσελάκης που συμμετείχε στη πορεία, αποχώρησε τώρα μέσω της Ηρώδου Αττικού.
18.40 Το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» από τους φοιτητές:
18.25 Φοιτητικοί σύλλογοι στην πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ
18.00 Βίντεο από την πορεία αυτή την ώρα
17.54 Σύμφωνα με την αστυνομία μέχρι στιγμής έχουν γίνει 113 προσαγωγές. Αυτή την στιγμή συμμετέχουν στη πορεία άνω των 20.000 διαδηλωτών. 300 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, υπολογίζουν οι Αρχές.
17.50 Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η πορεία του ΚΚΕ από τη συμβολή των οδών Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου με κατεύθυνση την αμερικάνικη πρεσβεία και την πρεσβεία του Ισραήλ.
17.41 Επιπρόσθετες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν σε Λεωφόρο Κηφισίας και Πανόρμου λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την 51η Επέτειο.
Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης, καθώς και διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες, από την 06.00΄ ώρα της Κυριακής 17-11-2024 μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων, ως εξής:
Λεωφ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κατεχάκη και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
Πανόρμου, στο τμήμα της μεταξύ της Λεωφ. Κηφισίας και της οδού Λαρίσης και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.
17.37 Ένταση επικράτησε μεταξύ φοιτητικών συλλόγων και οπαδών του Στέφανου Κασσελάκη κατά τη διάρκεια της πορείας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
17.23 Σε εξέλιξη η μεγάλη πορεία με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών. Τα πρώτα μπλοκ πέρασαν από την πλατεία Συντάγματος και κατευθύνονται προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Greece marks 51st anniversary of 1973 Athens Polytechnic uprising#Πολυτεχνειου
17-11-2024 pic.twitter.com/67qijCLNR5
— Vedat Yeler (@vedatyeler_) November 17, 2024
17.17 Σε προληπτικές προσαγωγές και ελέγχους προχώρησε η ΕΛΑΣ και στη Θεσσαλονίκη, μια ώρα πριν να ξεκινήσει η πορεία από το Πολυτεχνείο.
17.14 Ξεκίνησε η μεγάλη πορεία φορέων και οργανώσεων στο κέντρο της Αθήνας.
17.00 Έφτασε στην αμερικάνικη πρεσβεία η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου.
Σε λίγη ώρα ξεκινάει η μεγάλη πορεία.
16.50 Η κεφαλή της πορείας έχει φτάσει στην αμερικανική πρεσβεία.
16.36 Eξω από τη ΓΑΔΑ έχουν προσέλθει γονείς παιδιών που έχουν προσαχθεί από την ΕΛΑΣ.
16.30 Ένα παιδί παίρνει ένα λουλούδι από τη σημαία του Πολυτεχνείου.
16.03 Στις 113 μέχρι στιγμής οι προληπτικές προσαγωγές από την ΕΛΑΣ.
15.45 Ο Δημήτρης Παπαχρήστος μιλά στο «Ακόμα δεν είδες τίποτα» για την 51 επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τονίζοντας πως το Πολυτεχνείο ανήκει σε όσους συνεχίζουν να αγωνίζονται.
Ποιοι σταθμοί του Μετρό είναι κλειστοί
Mε νεότερη εντολή της ΕΛ.ΑΣ, σήμερα Κυριακή 17 Νοεμβρίου, οι σταθμοί του Μετρό Μοναστηράκι (Γραμμές 1 και 3) και Ομόνοια (Γραμμές 1 και 2) θα παραμείνουν τελικά ανοιχτοί.
Παράλληλα, έκλεισαν από το μεσημέρι οι σταθμοί Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής και Πανεπιστήμιο και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση.
Πλήθος κόσμου και συγκίνηση από το πρωί
Παρά τη βροχή, πολλές οικογένειες με παιδιά, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων προσέρχονται από το πρωί στο ιστορικό κτιριακό συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους φοιτητές που εξεγέρθηκαν τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.
Η συγκίνηση είναι εμφανής τόσο από εκείνους που έζησαν τα γεγονότα από κοντά, όσο και από εκείνους που τα ανακαλούν από τη μνήμη τους, που ήρθαν να καταθέσουν ένα λουλούδι στο ιστορικό μνημείο.
«Η συγκίνηση είναι απόλυτη. Αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά, είναι ότι εκείνες τις ημέρες υπήρχε παλμός», ανέφερε μία κυρία της λεγόμενης «γενιάς του Πολυτεχνείου», που ήρθε στον χώρο μαζί με την κόρη και τα δυο εγγόνια της. «Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός και δεν πρέπει να το παρακάμπτουμε», πρόσθεσε, «είναι απόλυτα επίκαιρο και καλό είναι να μην ξεχνάμε ποτέ την ιστορία μας, γιατί όποιος την ξεχνά είναι καταδικασμένος να σβήσει».
Οικογένειες με παιδιά έρχονται επίσης να αποτίσουν φόρο τιμής, με ένα λουλούδι ή μια ζωγραφιά και οι γονείς εξηγούν στα μικρά παιδιά τους γιατί έχουν έρθει εδώ. «Βρέξει-χιονίσει, είχαμε πει ότι θα έρθουμε, γιατί είναι πολύ σημαντικό να τιμήσουμε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου», τόνισε ο πατέρας ενός εξάχρονου παιδιού.
«Στο σχολείο κάναμε τη γιορτή για το Πολυτεχνείο και ενθουσιάστηκα για αυτούς τους φοιτητές», είπε η Μαρία, μαθήτρια Δ’ δημοτικού και πρόσθεσε: «Είμαι υπερήφανη για αυτούς, γιατί χάρη σε εκείνους έχουμε ελευθερία και χαίρομαι».
«Μαθαίνουμε στα παιδιά ότι συνεχίζουμε τον αγώνα», τόνισε η μητέρα δυο μικρών παιδιών.
Οι πόρτες του Πολυτεχνείου θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τη μία το μεσημέρι (13:00), όταν θα ξεκινήσει η εκδήλωση τιμής και μνήμης της Επιτροπής Εορτασμού, κεκλεισμένων των θυρών.
Ο εορτασμός της 51ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα κορυφωθεί, όπως κάθε χρόνο, με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.
Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο επετειακό μήνυμά της υπογράμμισε:
«Το Πολυτεχνείο έχει αξία διαχρονική και εμβέλεια καθολική. Σήμερα, στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων για τη δημοκρατία, μας υπενθυμίζει ότι αυτή αποτελεί το πιο πολύτιμο αγαθό και τον αξεπέραστο ορίζοντα της κοινωνικής και πολιτικής μας».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στα social media αναφέρει ότι το μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης που εκπέμπει το Πολυτεχνείο, δεν χάνεται στο πέρασμα του χρόνου, ενώ υπογραμμίζει πόσο πολύτιμα αγαθά είναι ο κοινοβουλευτισμός της ελευθερίας και η πολιτική σταθερότητα.
«Αποτελεί διαρκές σύμβολο προόδου το οποίο ούτε εγκλωβίζεται στο παρελθόν, ούτε δωρίζεται στην κομματική εκμετάλλευση. Γι’ αυτό και, 51 χρόνια μετά, εξακολουθεί να ακτινοβολεί. Να σηματοδοτεί την αφοσίωση στη Δημοκρατία. Την πίστη στην ενότητα. Και την προοπτική μιας καλύτερης ζωής» τονίζει.
Στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων της εξέγερσης του πολυτεχνείου κατέθεσαν νωρίς το πρωί ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, δηλώνοντας: «Δεσμευόμαστε ότι ο αγώνας τους για δημοκρατία, ελευθερία, και ευθύνη δεν θα πάει χαμένος».
«Το Πολυτεχνείο καταλαμβάνει επάξια μια ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας, ως πηγή έμπνευσης για τους δημοκράτες πολίτες και όσους αγωνίζονται καθημερινά για την ποιότητα των δημοκρατικών μας θεσμών, για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, για ένα κράτος όπου η ισχύς του δικαίου θα υπερβαίνει το δίκαιο του ισχυρού» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.
«Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου για “ψωμί, παιδεία, ελευθερία”, “έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ” είναι επίκαιρα, σήμερα μεταφράζονται στους καθημερινούς δρόμους του αγώνα του ελληνικού λαού, της ελληνικής νεολαίας για αυξήσεις σε μισθούς, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενάντια στη μεγάλη ακρίβεια», δήλωσε στην πορεία του Πολυτεχνείου ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Λίγα κόκκινα τριαντάφυλλα εναπόθεσε στην μνήμη των ηρώων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέροντας: «Είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό εκείνων που αγωνίζονται, το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει μες στις ψυχές μας».
«Το Πολυτεχνείο δεν είναι μόνο μία ημέρα μνήμης. Είναι ένα σύμβολο ενότητας απέναντι στον διχασμό. Τιμούμε αυτή την ημέρα ως απόδειξη ότι η ελληνική κοινωνία, οι νέες και οι νέοι της έχουν τη δύναμη και το θάρρος να αλλάζουν τον ρου της Ιστορίας» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.