Με μία μονοκοντυλιά η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου απάλλαξε όλο το ανώτερο πολιτικό προσωπικό της Χρυσής Αυγής, την πολιτική της ηγεσία και τα γνωστά στελέχη της από όλες τις κατηγορίες. Τόσο για τη δολοφονία Παύλου Φύσσα όσο και για άλλες υποθέσεις (Επίθεση κατά μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα και η υπόθεση με τους Αιγύπτιους) αλλά και για το μείζον πολιτικό ζήτημα που αφορά το εάν ή όχι η οργάνωση αυτή ήταν εγκληματική.
Η εισαγγελέας λοιπόν κατέληξε πως η Χρυσή Αυγή μηδέποτε υπήρξε εγκληματική οργάνωση και πώς η ηγεσία της ουδέποτε διάταξε την υλοποίηση κακουργηματικών πράξεων. Στην υπόθεση Φύσσα η Εισαγγελέας κατέληξε πώς μόνος ένοχος είναι ο Ρουπακιάς αφού δεν προέκυψε κατά την διαδικασία ενοχή στελεχών της οργάνωσης ούτε καν της τοπικής της Νίκαιας. Απαλλάσσεται των κατηγοριών και ο Ιωάννης Λαγός παρά την γενική εντύπωση που επικρατούσε επί μακρόν πώς ήταν αναμεμειγμένος άμεσα. Τελικά η Εισαγγελέας απάλλαξε προσωπικά και τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής τον Νίκο Μιχαλολιάκο.
Τόσα χρόνια, τόσες χιλιάδες σελίδες δικογραφίας, τόση δημοσιογραφική μελάνη, τόσες ώρες τηλεοπτικού, ραδιοφωνικού και γραπτού δημοσιογραφικού λόγου και το αποτέλεσμα είναι ένα απόλυτο μηδέν. Όλοι, πλην εισαγγελέα έκαναν λάθος και κατέληγαν σε λανθασμένα συμπεράσματα.
«Σήμερα ξαναμαχαιρώσατε το παιδί μου» είπε η μητέρα του Φύσσα όταν άκουσε την αγόρευση της Αδαμαντίας Οικονόμου. Ίσως να ήταν ακριβέστερη αν έλεγε πώς «Σήμερα μαχαιρώθηκε η Ιστορία». Δεν είναι προφανώς ούτε η πρώτη ούτε και η τελευταία φορά που ηττάται η αλήθεια και κυριαρχεί η ψευδής συνείδηση. Υπάρχει και η δίκη σε δεύτερο βαθμό όπου ενδεχομένως να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις του ιδίου του συστήματος που αντιλαμβάνεται πώς δεν μπορεί η Δίκη του Αιώνα εξαρτάται από τα συμπεράσματα μίας και μόνον Εισαγγελέως.
Όμως πέρα από την δικονομία αυτή καθεαυτή υπάρχει το κοινό περί Δικαίου αίσθημα. Δεν είναι μία μεταφυσική έννοια. Είναι μία υπαρκτή και συνειδητή αποδοχή. Πρόκειται για ένα συλλογικό συμπέρασμα. Αυτό το κοινό αίσθημα λοιπόν σε άλλα μονοπάτια οδηγεί και αλλιώς δικάζει. Όμως αυτά αφορούν την Πολιτική και όχι τη νομική επιστήμη. Άλλωστε, από την καθαρά νομική άποψη δεν ήταν λίγοι οι ειδικοί επί των νομικών ζητημάτων που υποστήριζαν εξ αρχής πως το κατηγορητήριο σε αυτήν την δίκη ήταν έως και ανεπαρκές ή τουλάχιστον ο τρόπος με τον οποίον παρουσιάστηκε ήταν ανεπαρκώς προετοιμασμένος.
Τι είπε η εισαγγελέας για την εγκληματική οργάνωση
Την πλήρη απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για το αδίκημα (κακούργημα) της διεύθυνσης και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση καθώς και τον φερομένων ως μελών της, εισηγήθηκε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας Αδαμαντία Οικονόμου αγoρεύοντας στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, από την αποτίμηση των στοιχείων της ακροαματικής διαδικασίας δεν προέκυψε ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής συμμετείχε καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο σχεδιασμό των εγκληματικών πράξεων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.
«Δεν υπήρχε εγκληματική οργάνωση στους κόλπους της Χρυσής Αυγής». Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε απαλλάσσοντας με την πρότασή της σύσσωμη την ηγεσία του κόμματος η Εισαγγελέας της Έδρας Αδαμαντία Οικονόμου.
Επικαλούμενη ακόμη και τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, πρώην βουλευτών όπως του Ηλία Κασιδιάρη, η εισαγγελική λειτουργός αμφισβήτησε ευθέως τους προστατευόμενους μάρτυρες που με τις καταθέσεις τους από την έναρξη της έρευνας μέχρι και το ακροατήριο στήριξαν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Η κ. Οικονόμου θεώρησε μάλιστα μεμονωμένα όλα τα περιστατικά βίας που έχουν καταγραφεί σε βάρος των μελών της Χρυσής Αυγής υποστηρίζοντας ότι οι σχετικές αιτιάσεις είναι έως και εξωπραγματικές.
Τι είπε η εισαγγελέας για την υπόθεση Φύσσα
Την ενοχή μόνο του Γιώργου Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ζήτησε από τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας η Εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου προτείνοντας την απαλλαγή όλων των συγκατηγορουμένων του από τις κατηγορίες της απλής ή της άμεσης συνέργειας που ανά περίπτωση αντιμετωπίζουν.
Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό ο Γιώργος Ρουπακιάς το μοιραίο βράδυ ήταν μόνος του στο αυτοκίνητο και η ενέργεια του ήταν αψυχολόγητη. Κυρίως όμως όπως αποδείχτηκε από τη δραματική, όπως τη χαρακτήρισε, διαδικασία των σχεδόν 5 ετών, δεν ήταν προσχεδιασμένο το έγκλημα και ούτε είχε δοθεί εντολή για αυτό από την ηγεσία του κόμματος ή προσωπικά από τον πρώην βουλευτή Γιάννη Λαγό.
Υποθέσεις του ΠΑΜΕ και των Αιγυπτίων
Επίσης, την μετατροπή της κατηγορίας της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρια σκοπούμενη σωματική βλάβη πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας για τους 5 κατηγορούμενους που φέρονται ότι συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό των Αυγύπτιων αλιεργατών στο Πέραμα το 2012, στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Για την Αδαμαντία Οικονόμου, από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι δράστες της επίθεσης ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι ωστόσο δεν είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση, γιατί αν είχαν, δεν θα σταματούσαν την επίθεση έως ότου επιτελέσουν τον σκοπό τους. «Δεν θέλησαν να θανατώσουν το θύμα», υποστήριξε η εισαγγελέας, ζητώντας από το δικαστήριο να μετατρέψει την αποδιδόμενη σε 5 κατηγορούμενους πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού.
Για την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ, πρότεινε την ενοχή κατηγορουμένων για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και απλής σωματικής βλάβης, η οποία ωστόσο έχει παραγραφεί. Και σε αυτήν την περίπτωση, η εισαγγελέας είχε την γνώμη ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, κρίνοντας ότι σκοπός των δραστών ήταν να πλήξουν το συνδικάτο και όχι να σκοτώσουν. «Αν ήθελαν να το κάνουν θα είχαν επιφέρει χτυπήματα στο κεφάλι των θύματων», είπε χαρακτηριστικά.