Περιπτώσεις αστυνομικής βίας στην Ελλάδα, καταγράφει σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα το περιοδικό Politico, σημειώνοντας ότι όπως καταγγέλλουν οργανώσεις και η αντιπολίτευση, «με το πρόσχημα της καταπολέμησης της πανδημίας, η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καταργεί τις διαμαρτυρίες».

«Με την Ελλάδα κάτω από ένα δεύτερο lockdown από το Νοέμβριο – αφού χτυπήθηκε σκληρότερα από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού από την πρώτη – οι διαδηλώσεις απαγορεύονται με την ΕΛ.ΑΣ. να εφαρμόζει αυτές τις απαγορεύσεις, που πολλοί περιγράφουν ως “κατάχρηση εξουσίας”. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιπολιτευόμενα κόμματα προειδοποιούν τώρα ότι με το πρόσχημα της καταπολέμησης της πανδημίας, η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καταργεί τις διαμαρτυρίες» αναφέρει το Politico και συνεχίζει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Έχοντας χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και της οικονομίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια τεχνητή σκηνή εντάσεων προκειμένου να αποσπάσει από τις εγκληματικές της ευθύνες», δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

»Το υποκατάστημα της Διεθνούς Αμνηστίας της Ελλάδας, εν τω μεταξύ, τεκμηρίωσε πολλά περιστατικά κατά τους τελευταίους μήνες κακομεταχείρισης κρατουμένων και διαδηλωτών, υπερβολική χρήση χημικών χημικών ουσιών όπως δακρυγόνα και άλλες περιπτώσεις υπερβολικής βίας.

»Η Αμνηστία – όπως επίσης και άλλες οργανώσεις όπως η Ελληνική Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης – αναφέρουν ότι η αστυνομική βαρβαρότητα έχει αυξηθεί από τότε που ο Μητσοτάκης ανέβηκε στην εξουσία πριν από ενάμιση χρόνο σε εκλογές που ανέτρεψαν την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
»Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο αλλά ολοκληρώθηκε τον Μάιο, μια ειδική επιτροπή που συστάθηκε για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας διαπίστωσε ότι οι αστυνομικοί ενήργησαν συχνά με ατιμωρησία όταν συμμετείχαν σε βίαια περιστατικά. Παρατήρησε επίσης αποτυχία να καταθέσουν μάρτυρες  ή να εξετάσουν γιατροί τους κρατουμένους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αστυνομική βία και ατιμωρησία έχουν μεγάλο ιστορικό στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν« μεμονωμένα περιστατικά », δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα. «Ειδικά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, είναι αρκετά προφανές ότι υπάρχει αύξηση σε αυτά τα περιστατικά».

«Η χώρα και ιδιαίτερα η πρωτεύουσά της συγκλονίστηκαν κατά καιρούς από βίαιες διαδηλώσεις κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς η Αθήνα έγινε η καρδιά του κινήματος κατά της λιτότητας της Ελλάδας. Οι δρόμοι του έμοιαζαν μερικές φορές με ζώνη μάχης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Η πανδημία έδωσε στις δυνάμεις ασφαλείας – επιφορτισμένες με την επιβολή των αυστηρών κανόνων του lockdown – μεγαλύτερες εξουσίες και στη συνέχεια ήρθε και η απαγόρευση των διαδηλώσεων.

»Η κυβέρνηση αυτό το καλοκαίρι αποφάσισε να περιορίσει ή να απαγορεύσει εντελώς τις διαμαρτυρίες που θεωρούνται ότι απειλούν τη δημόσια ασφάλεια. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο ο διοργανωτής είναι επίσης υπεύθυνος για οποιαδήποτε ζημία που προκλήθηκε από τους διαδηλωτές, επικρίθηκε έντονα από κόμματα της αντιπολίτευσης και ομάδες δικαιωμάτων. Όλες οι διαμαρτυρίες στη συνέχεια απαγορεύτηκαν όταν η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο lockdown στις αρχές Νοεμβρίου. (Σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, πολλές διαδηλώσεις έχουν γίνει υπό συνθήκες κοινωνικής απόστασης.)», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανταπόκριση από την Αθήνα, που συνεχίζει καταγράφοντας διάφορα περιστατικά σύγκρουσης με την αστυνομία όπως την επέτειο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

»Την ημέρα εκείνη, υπήρξαν συγκρούσεις με την ομάδα του ΚΚΕ, ενώ μία γυναίκα έλαβε πρόστιμο (αργότερα αποσύρθηκε) 300 € για την τοποθέτηση ενός λουλουδιού στο πανεπιστήμιο.

«Η ημέρα αμαυρώθηκε από βία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα που καταγράφει τη μαρτυρία φοιτήτριας στα Ιωάννινα η οποία δήλωσε ότι η ίδια και άλλοι διαδηλωτές, «ξυλοκοπήθηκαν από αξιωματικούς χωρίς καμία πρόκληση αφού έφυγαν από την πανεπιστημιούπολη για να πραγματοποιήσουν μια κοινωνικά απομακρυσμένη πορεία 60 ατόμων. Η αστυνομία ανέφερε ότι οι διαδηλωτές τους επιτέθηκαν πρώτα».

«Ενώ ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συνέκρινε την αστυνομία με την εθνική υπηρεσία υγείας, οι εικόνες έδειξαν αστυνομικούς να περιπολούν χωρίς να φορούν σωστά μάσκες ή να σέβονται τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, ενώ οι κρατούμενοι κρατούνταν σε περιορισμένες συνθήκες» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση υπερασπίστηκε τις δυνάμεις ασφαλείας. “Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι υπάρχει κλιμάκωση της αστυνομικής βίας”, δήλωσε ο Χρυσοχοΐδης στο κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο ως απάντηση στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης», αναφέρει το Politico συνεχίζοντας με καταγγελίες, όπως την σύλληψη φοιτητή και της οικογένειάς του έξω από το σπίτι του, αλλά και τη σύλληψη εννέα γυναικών για συμμετοχή σε διαμαρτυρία κατά τον εορτασμό της Ημέρας της Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

«Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ζήτησε αργότερα συγγνώμη για την υπόθεση αυτή, αν και οι κατηγορίες εναντίον τους δεν έχουν ακόμη αποσυρθεί» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης