Συνάντηση άνω των πέντε ωρών με φορείς της ευρύτερης περιοχής του Μυλοποτάμου και εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων είχε ο αναπληρωτής υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η σύνταξη των δασικών χαρτών, τα χρονικά περιθώρια ανάρτησής τους και οι ενδεχόμενες ενστάσεις, οι προϋποθέσεις για στροφή στη βιολογική καλλιέργεια με εκπόνηση προγραμμάτων και από το υπουργείο, ζητήματα που αφορούν το πρόγραμμα NATURA, εξισωτικές αποζημιώσεις για τις ορεινές περιοχές, θέματα κατανομής βοσκοτόπων των δημοτικών περιφερειών, προγράμματα για νέους αγρότες και το κατά πόσο υπάρχει το περιθώριο να αυξηθούν τα ποσά επιχορήγησης, το ζήτημα της δακοκτονίας και το πρόβλημα της καθυστέρησης των φαρμάκων γι αυτήν, αλλά και η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα αγροτικά προϊόντα.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσιρώνης, από τη συζήτηση διαπίστωσε πως άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ανάδειξη του φυσικού πάρκου του Ψηλορείτη και η αναβάθμιση της επισκεψιμότητάς του, με χάραξη μονοπατιών, υποδομές πυροπροστασίας, ανάδειξη του πολιτιστικού αρχαιολογικού πλούτου (Ιδαίον Άνδρον, αρχαία Ζώνιθος), και της πολιτιστικής κουλτούρας των βοσκών.
Παράλληλα, ζήτησε από τους παρευρισκόμενους τη συνεργασία τους με το υπουργείο, ώστε να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα της ταυτότητας και της ποιότητας των προϊόντων της περιοχής, αλλά και για να διαθέτει και το υπουργείο «όπλα» στις διαπραγματεύσεις του με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Επισήμανε, μάλιστα, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα για να κερδηθεί το χαμένο έδαφος από την περίοδο 2004-2009, οπότε και χάθηκε, όπως είπε, το 22% του ΑΕΠ στον πρωτογενή τομέα, ενώ ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε και στον τομέα της μεταποίησης και των εξαγωγών, σημείωσε.
«Παράλληλα όμως, βλέπουμε ότι τα χωριά μας ερημώνουν, η συνεργατικότητα αποτυγχάνει και οι νέοι αγρότες κλονίζονται. Εμείς λοιπόν οφείλουμε να βοηθήσουμε να γίνει ένα νέο ξεκίνημα, να ενισχύσουμε το διαβατήριο των προϊόντων, που δεν είναι άλλο από τη σταθερή ποιότητά τους και να ασχοληθούμε με τη μείωση του κόστους παραγωγής, που οδηγεί δυστυχώς του ανθρώπους του πρωτογενή τομέα σε δαιδαλώδεις καταστάσεις», είπε ο κ. Τσιρώνης και συνέχισε: «Αν θέλουμε να πάμε μπροστά, πρέπει να κάνουμε σωστές στρατηγικές και να «χτυπήσουμε» τις αγορές – και στις στρατηγικές αυτές δεν χωράει καμία πολιτική που να θίγει αγρότες και κτηνοτρόφους. Η κυβέρνησή μας δεν έχει τη βούληση να πλήξει με μέτρα τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, αλλά σίγουρα θα μπει μία οργάνωση και ένας προγραμματισμός, ώστε να μην υπάρχουν λάθη του παρελθόντος, να υπάρχει αξιολόγηση για το ποιος παίρνει επιδότηση και αν την δικαιούται, και να επανασχεδιαστούν προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, πάντα προς το συμφέρον των εμπλεκομένων με τον πρωτογενή τομέα, της ποιότητας και φυσικά της εικόνας της χώρας μας στις διεθνείς αγορές».
Οι κτηνοτρόφοι που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ζήτησαν από τον κ. Τσιρώνη να επιμεληθεί το υπουργείο ώστε να στελεχωθούν οι δήμοι και τα αρμόδια τμήματα των υπηρεσιών στα οποία απευθύνονται, με επιστημονικό προσωπικό, όπως κτηνιάτρους και γεωπόνους. Αυτό στο οποίο στάθηκαν, ωστόσο, οι περισσότεροι από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που κουβέντιασαν με τον αναπληρωτή υπουργό, ήταν η δημιουργία μεγάλων συνεργατικών σχημάτων, ώστε να μπορέσουν να πετύχουν με τη στήριξη του υπουργείου, οφέλη από την προμήθεια ζωοτροφών και λιπασμάτων, μείωση του κόστους και καλύτερη διείσδυση στις αγορές ακόμη και του εξωτερικού.