Ανοιχτά, αλλά άδεια καταστήματα. Η βαθιά οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει την πραγματική οικονομία αναίρεσε εκ των πραγμάτων την «πολεμική» που ξέσπασε εδώ και μια εβδομάδα για την αναγκαιότητα των ανοιχτών καταστημάτων της τελευταίας Κυριακής του χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εμφύλιος  ανάμεσα στους εμπορικούς συλλόγους και τους συνδικαλιστές, η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων, η εμπλοκή της Νομαρχίας Αθηνών που με «βασιλικά διατάγματα, διέταξε», τα καταστήματα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας να παραμείνουν ανοιχτά, ήταν χωρίς αντίκρισμα από τη στιγμή που οι τσέπες των καταναλωτών είναι άδειες.

Η κίνηση σε όσα καταστήματα επέλεξαν να ανοίξουν είναι ανάλογη του «χαμηλού βαρομετρικού» που έχει χτυπήσει τη χώρα. Μετρημένοι στα δάχτυλα του χεριού οι πελάτες που περνούν την πόρτα των μικρών καταστημάτων.

Ακούστε τι είπε στη zougla.gr o αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Ανδρέας Τριανταφυλλίδης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πελατεία κάτω του μηδενός

Όσοι από τους καταναλωτές που για μια ακόμη φορά ήταν θεατές σ’ ένα έργο που ενώ είναι πρωταγωνιστές παίζεται χωρίς αυτούς αποφάσισαν να βγουν στην αγορά επέλεξαν τις πολυαγορές.

Αλλά και σε αυτά τα καταστήματα οι άδειες τσέπες δεν επιτρέπουν πειράματα αγορών όταν η κερδοσκοπία συνεχίζει να βασιλεύει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις για να προσελκύσουν τους καταναλωτές έχουν προχωρήσει σε δραστική μείωση των τιμών- που σε καταστήματα του Λονδίνου φτάνει ακόμη και το 70 ή το 80-%, στην Αθήνα το μήνυμα δεν έχει φτάσει.

Έτσι την ώρα που όλοι – ή σχεδόν όλοι- οι εμπορικοί σύλλογοι ζητούσαν ανοιχτά καταστήματα την τελευταία Κυριακή του έτους, δεν σκέφτηκαν το αυτονόητο. Να ρίξουν τις τιμές- όσο αναλογεί στην κάθε επιχείρηση- για να κάνουν τον απαιτούμενο τζίρο και να προσελκύσουν πελάτες.    

Καταστήματα κλειστά λόγω κίνησης

Είναι χαρακτηριστικό του σαθρού πλαισίου αλλά και της καταστροφικής οικονομικής κατάστασης ότι ορισμένα πολυκαταστήματα στο στενό ιστορικό κέντρο της Αθήνας που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα κατά τη διάρκεια των θλιβερών επεισοδίων παρέμειναν κλειστά.

Αιτία η καταστροφικά χαμηλή κίνηση, που επί της ουσίας προκαλεί έξοδα παρά έσοδα στις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Επιχειρηματίες μιλώντας στη zougla.gr τόνισαν ότι οι ζημίες μιας ολόκληρης περιόδου είναι αδύνατο να καλυφθούν με δυο ή τρεις ώρες εργασίας.

Ταυτόχρονα αν άνοιγαν θα ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν διπλά μεροκάματα στους υπαλλήλους ενώ θα είχαν μηδενικά ή σχεδόν μηδενικά έσοδα στα ταμεία των καταστημάτων λόγω της πενιχρής κίνησης. Ο κ. Μάριος Καρύδης διατηρεί κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, όμως επέλεξε να μην το ανοίξει, αφού όπως είπε η ζημιά δεν πρόκειται να καλυφθεί. 

Ουσιαστικά όλη αυτή η διελκυστίνδα «του σουσάμι ( καταστήματα) άνοιξε» ήταν μόνο και μόνο για το θεαθήναι…  

Τα καταστήματα που είτε με νομαρχιακή απόφαση είτε οικειοθελώς και παραβιάζοντας το νομικό πλαίσιο που ορίζει τη λειτουργία των καταστημάτων, παρέμειναν ανοιχτά στο τέλος της ημέρας όταν γίνει το ταμείο σε πολλές περιπτώσεις θα είναι… μείον.

Επομένως πολύ κακό για το τίποτα για το μείζον θέμα των ημερών. Δημιουργήθηκε ένα απίστευτο αλαλούμ με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις και κατηγορίες για το ενδεχόμενο της κατάργησης της Κυριακάτικης Αργίας.

Και η ουσία ήταν απλή. Για να κινηθεί η αγορά δεν είναι αναγκαίο μόνο να παραμένουν τα καταστήματα ανοιχτά. Είναι πρωτίστως αναγκαίο να έχει ο κόσμος λεφτά για να ξοδέψει…

Μικρο-εντάσεις στο κέντρο της Αθήνας

Συνδικαλιστές αλλά και μέλη του ΠΑΜΕ, που έκαναν πορεία διαμαρτυρίας κατά της απόφασης να ανοίξουν τα καταστήματα την Κυριακή, στο κέντρο της Αθήνας, φτάνοντας στην είσοδο πολυκαταστήματος, επεχείρησαν να αποτρέψουν καταναλωτές να εισέλθουν στο κατάστημα.

Δημιουργήθηκε εστία μικροέντασης η οποία όμως με την παρέμβαση ψυχραιμοτέρων τερματίστηκε άμεσα.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας και από μέλη του Κοινωνικού Φόρουμ, το οποίο πρόσκειται πολιτικά στο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

Σε ποιες περιοχές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα σήμερα Κυριακή

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης