Το δημόσιο σύστημα υγείας κινδυνεύει, ανά πάσα στιγμή, με μπλακ άουτ, καταγγέλλουν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Τα ταμεία των δημόσιων νοσοκομείων είναι άδεια, με συνέπεια να οφείλουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ στους προμηθευτές, οι οποίοι, ο ένας μετά τον άλλον, διακόπτουν τις προμήθειες ειδών που είναι απαραίτητα για την ασφαλή λειτουργία τους, ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή.
«Τα νοσοκομεία σήμερα υποβαθμίζουν την ποιότητα του φαγητού, δεν διαθέτουν φάρμακα, υγειονομικό υλικό, εφημερεύουν χωρίς υλικό, γάζες, σύριγγες και αναγκάζονται να πηγαίνουν σε διπλανά νοσοκομεία να δανείζονται για να βγάλουν την εφημερία και, επίσης, αναστέλλονται χειρουργεία, επειδή δεν υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά» πρόσθεσε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι, ενώ μέχρι σήμερα θα έπρεπε να έχουν εκταμιευτεί τα 9/12 της κρατικής χρηματοδότησης που προβλέπεται για τον ΕΟΠΥΥ και για το ΕΣΥ, έχει εκταμιευτεί μόνο το 22%, οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται στις 26.347, ενώ ο συνολικός αριθμός του προσωπικού όλων των νοσοκομείων της χώρας είναι 51.360.
«Τα τελευταία πέντε χρόνια αποχώρησαν 17.000 από υγειονομικό προσωπικό και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας. Και, μάλιστα, αναμένεται μέχρι τέλος του χρόνου το κύμα φυγής να αυξηθεί εξαιτίας των δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα. Σήμερα αναλογεί μία νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς. Ο υπουργός Υγείας, μια μέρα πριν παραιτηθεί η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία. Η πράξη αυτή δεν ισχύει, γιατί όταν προκηρύσσονται εκλογές δεν μπορούν να προχωρήσουν οι προσλήψεις. Με το τρίτο μνημόνιο θα έχουμε ένα ιδιωτικό σύστημα υγείας που η επικάλυψή του θα είναι το δημόσιο, αλλά οι πολίτες θα καλούνται να αγοράζουν κανονικά τις υπηρεσίες του» επεσήμανε ο κ. Γιαννάκος.
Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ο εκτελεστικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ Πέτρος Κετικίδης ανέφερε ότι η χρηματοδότησή τους για το πρώτο οκτάμηνο του 2015 κυμαίνεται από 20-23%, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν πάνω από το 60%. Πρόσθεσε ακόμη ότι τα κενά σε προσωπικό κυμαίνονται μεταξύ 30-50% και τόνισε ότι με τις ελλείψεις προσωπικού και αναλώσιμων δεν μπορεί να παρέχεται ασφαλής νοσηλεία στους ασθενείς.