Στην Ελλάδα η δασοπυρόσβεση κοστίζει ετησίως σε κάθε πολίτη 22 ευρώ, έναντι 4,5 ευρώ στις ΗΠΑ και 20 ευρώ στον Καναδά, ενώ το μέσο κόστος σε βάρος του ελληνικού δημοσίου ανά δασική πυρκαγιά είναι 150.000 ευρώ, τη στιγμή που στις ΗΠΑ είναι 16.900 ευρώ και στον Καναδά 81.300 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αναλυτική του έρευνα ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, αντιστράτηγος – υπαρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος εν αποστρατεία και νομικός, περιγράφει την αποτυχία, το τεράστιο κόστος και τις παθογένειες του συστήματος δασοπυρόσβεσης της χώρας μας, ειδικά από το 1998, όταν η ευθύνη πέρασε από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική.

Χαρακτηριστικά, ο αντιστράτηγος αναφέρει ότι το συνολικό κόστος δασοπροστασίας ανέρχεται σε 357.000.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό το κόστος της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών είναι 127.000.000 ευρώ και το κόστος της καταστολής (δασοπυρόσβεσης) των δασικών πυρκαγιών είναι 230.000.000 ευρώ, δηλαδή δαπανάται το διπλάσιο σχεδόν ποσό. Αν η αναλογία ήταν διαφορετική, υποστηρίζει ο ίδιος, και λιγότερες πυρκαγιές θα είχαμε και ως εκ τούτου μεγαλύτερη εξοικονόμηση σε πόρους και φυσικό κεφάλαιο.

«Από τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας προκύπτουν συνταρακτικά και πολύ σημαντικά στοιχεία. Ειδικότερα προκύπτει ότι η δασοπυρόσβεση στην Ελλάδα σήμερα είναι πολλαπλάσια ακριβή από ό,τι σε άλλες χώρες, όπως ΗΠΑ, Καναδά. Το σημερινό μοντέλο του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα αποδεικνύεται ότι έχει αποτύχει. Η Πολιτεία πρέπει άμεσα να αναθεωρήσει τις σχετικές πολιτικές για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας και να επενδύσει πρωτίστως στην πρόληψη, με σκοπό να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιών και να ελαχιστοποιηθούν οι καμένες εκτάσεις, γιατί μόνον έτσι θα μειωθεί το κόστος της καταστολής των δασικών πυρκαγιών» σχολιάζει στο zougla.gr ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πορίσματα της έρευνας

Το διάστημα 1981-2014 κάηκε συνολική έκταση 16.678.407 στρεμμάτων αγροτοδασικών εκτάσεων και εκδηλώθηκαν συνολικά 51.521 δασικές πυρκαγιές. Το ίδιο διάστημα ο μέσος αριθμός καμένων εκτάσεων ανά έτος είναι 490.541 στρέμματα, ενώ ο μέσος αριθμός δασικών πυρκαγιών είναι 1.513 πυρκαγιές ανά έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Το κόστος της δασοπυρόσβεσης σήμερα, που την ευθύνη καταστολής των δασικών πυρκαγιών την έχει το ΠΣ, σχεδόν τετραπλασιάστηκε σε σχέση με το διάστημα που είχε την ίδια ευθύνη η Δασική Υπηρεσία Από την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης από το ΠΣ (1998) μέχρι σήμερα υπερδιπλασιάστηκε η οργανική δύναμη του προσωπικού του και πολλαπλασιάστηκε ο μηχανολογικός και λοιπός εξοπλισμός. Επίσης, το κόστος της δασοπυρόσβεσης σήμερα, όπου την ευθύνη της καταστολής των δασικών πυρκαγιών την έχει το ΠΣ, έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί σε σχέση με το διάστημα που είχε την ευθύνη η Δασική Υπηρεσία. 

Τα αποτελέσματα όμως είναι αντίθετα από το αναμενόμενο: οι μέσες καμένες από τις δασικές πυρκαγιές εκτάσεις ετησίως ανέρχονται σε 508.544 στρέμματα, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 7,6% σε σχέση με τις καμένες εκτάσεις την περίοδο ευθύνης της Δασικής Υπηρεσίας.

Άλλα σημαντικά δεδομένα της έρευνας:
• Καθημερινά εκδηλώνονται στην επικράτεια κατά μέσο όρο 4 δασικές πυρκαγιές και από αυτές καταστρέφονται 1.394 στρέμματα.
• Ο μέσος αριθμός πυροσβεστικών οχημάτων που χρησιμοποιούνται ανά δασική πυρκαγιά είναι 15.
• Ο μέσος αριθμός πυροσβεστών που χρησιμοποιούνται ανά δασική πυρκαγιά είναι 39.
• Ο μέσος αριθμός των εναερίων μέσων που χρησιμοποιούνται καθημερινά στην αεροπυρόσβεση είναι τουλάχιστον 2 πυροσβεστικά Α/Φ από τον εθνικό εναέριο στόλο των ΕΔ και κάθε 2η μέρα επιπλέον των Α/Φ χρησιμοποιείται και 1 μισθωμένο Ε/Π.
• Ανά 100.000 κατοίκους αντιστοιχούν ετησίως 14 δασικές πυρκαγιές, ενώ στις ΗΠΑ 23 δασικές πυρκαγιές και στον Καναδά 24.
• Η μέση διάρκεια μιας δασικής πυρκαγιάς μέχρι την καταστολή της είναι 15 ώρες.
• 1 στις 4 δασικές πυρκαγιές καταστέλλεται ταυτόχρονα με επίγεια και εναέρια μέσα, ενώ οι 3 μόνο με επίγεια μέσα.
• Από τις δασικές πυρκαγιές χάνουν τη ζωή τους ετησίως τουλάχιστον 6-7 άτομα, εκ των οποίων το 1 ασχολείται με τη δασοπυρόσβεση (ως μόνιμος ή εποχικός).

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα.

Δείτε ακόμη:

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης