Σε εξέλιξη είναι το θρίλερ με το τουρκικό φορτηγό πλοίο που μεταφέρει 400 μετανάστες και εντοπίστηκε την Παρασκευή στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, έχοντας ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια με προορισμό την Ιταλία.

Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες και την FRONTEX για το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, εκτός από τα σκάφη του Λιμενικού, κοντά στο τουρκικό πλοίο βρίσκονται και ρυμουλκά προκειμένου να οδηγηθεί με ασφάλεια σε σημείο το οποίο όμως δεν έχει γνωστοποιηθεί. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κατευθύνεται μάλλον προς την Κω. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι Τοπικές Αρχές των νησιών του Αιγαίου δεν είναι διατεθειμένες να υποδεχτούν το πλοίο, έστω και προσωρινά, στο ενδεχόμενο να αναζητηθεί άμεσα λιμάνι.

Από την πλευρά της η Τουρκία απάντησε τελικά αρνητικά στο ελληνικό αίτημα για επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι απ’ όπου ξεκίνησε, επικαλούμενη τις διεθνείς συνθήκες για την έρευνα και διάσωση που ορίζουν ότι το πλοίο πρέπει να οδηγηθεί στο κοντινότερο ασφαλές λιμάνι. 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά δήλωση των επιβαινόντων, το υπό τουρκική σημαία πλοίο είχε αποπλεύσει από τη Σμύρνη, αν και οι ελληνικές αρχές θεωρούν ως πιθανότερο λιμάνι απόπλου το Κας. Οι επιβαίνοντες είναι κυρίως Αφγανοί και Πακιστανοί.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στο γεγονός και τόνισε:

«Η Τουρκία για μια ακόμη φορά αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ. Δεν δέχτηκε την επιστροφή πλοίου τουρκικής σημαίας που απέπλευσε από τουρκικό λιμάνι, προφανώς και σε γνώση της τουρκικής ακτοφυλακής και συνεχίζει να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή. Η Ελλάδα αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο και ότι η προστασία των θαλασσίων συνόρων συνδυάζεται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα

Οι απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν εκατοντάδες πρόσφυγες στο πλοίο που πλέει ακυβέρνητο στα νερά του Αιγαίου προκάλεσε την αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που καλεί την κυβέρνηση να ενεργήσει σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις και να μεταφέρει το σκάφος σε ασφαλές λιμάνι.

«Η απώθηση ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα σε ένα ακυβέρνητο πλοίο και αιτούνται συνδρομή διάσωσης είναι απαράδεκτη και απάνθρωπη πρακτική για ένα κράτος δικαίου, όπως η χώρα μας, που δεσμεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της ζωής στη θάλασσα, ενώ αποτελεί και εθνική παραχώρηση όσον αφορά την έρευνα και διάσωση σε περιοχή αρμοδιότητάς μας. Ειδικά η Ελλάδα, που καταγγέλλει την Τουρκία για τη μη εφαρμογή διεθνών συμβάσεων, δεν μπορεί να τις εφαρμόζει κατά το δοκούν και να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές- αφήνοντας 400 ανθρώπους μεσοπέλαγα- επικαλούμενη το γεγονός ότι η γείτονας δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της. Οι πρακτικές αυτές αποδοκιμάστηκαν διεθνώς όταν προσπάθησε η κυβέρνηση Σαλβίνι να τις εφαρμόσει» σημειώνουν σε κοινή δήλωση του οι τομεάρχες Εξωτερικής Πολιτικής (Γ. Κατρούγκαλου) Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Ν. Σαντορινιού) και Μετανάστευσης Πολιτικής (Γ. Ψυχογιού), του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. λαμβάνοντας υπόψη τις Διεθνείς Συμβάσεις σημειώνει πως «η χώρα είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει το σκάφος σε ασφαλές λιμάνι και να φροντίσει για την σίτιση και την περίθαλψη των επιβατών». Παράλληλα, ζητά από την κυβέρνηση, η χώρα μας, «να απαιτήσει ευρωπαϊκή συνδρομή για μετεγκαταστάσεις σε άλλα κράτη μέλη και ακόμα πιο αυστηρές πιέσεις στην Τουρκία για τήρηση των υποχρεώσεών της τόσο ως προς την πάταξη δικτύων διακινητών όσο και ως προς το ζήτημα των επιστροφών».

Οι τρεις τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως «η Ελλάδα πρέπει να πάψει να επωμίζεται το βάρος νομικά και ηθικά απαράδεκτων πρακτικών για να  καθησυχάζει την υπόλοιπη ΕΕ ότι αποτελεί “ευρωπαϊκή ασπίδα”, καθιστώντας ένα ευρωτουρκικό και ευρωπαϊκό θέμα, ελληνοτουρκικό» και αναμένουν από τον πρωθυπουργό, ο οποίος μόλις χθες δήλωνε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, «να κάνει το αυτονόητο, να επαναφέρει τη χώρα στην υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας.».

Χωρίς νερό και φαγητό οι 400 μετανάστες

Σύμφωνα με καταγγελία του «Aegean Boat Report», οι 400 μετανάστες που βρίσκονται στο σκάφος εδώ τέσσερις ημέρες, είναι χωρίς φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη, ενώ χθες σημειώθηκε και ένα λιποθυμικό επεισόδιο.

Η οργάνωση κατήγγειλε, επίσης, ότι ενώ υπήρχαν αναφορές για το περιστατικό από νωρίς την Πέμπτη, οι αρχές δεν επιβεβαίωναν το περιστατικό, αυξάνοντας την ανησυχία για τον ενδεχόμενο να είναι σε εξέλιξη ακόμη μία περίπτωση επαναπροώθησης ανθρώπων προς την Τουρκία.

Ακόμη, καταγγέλλεται η καθυστέρηση της ελληνικής πλευράς καθώς και η απουσία σχεδίου της Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς όπως αναφέρει η οργάνωση: «Η Ελληνική Ακτοφυλακή ρυμουλκούσε το πλοίο πέρα δώθε ανατολικά του νησιού για 24 ώρες, φαινομενικά χωρίς κανένα σχέδιο για το πού θα μεταφέρει αυτούς τους ανθρώπους».

«Έγιναν προσπάθειες από την ελληνική κυβέρνηση να αποφύγει την ανάληψη ευθύνης», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης