Της Άντζελας Πεΐτση

Δυναμική ήταν η παρουσία των 5.000 και πλέον μελών των επιστημονικών φορέων της Θεσσαλονίκης, που διαδήλωσαν το πρωί κατά του νέου ασφαλιστικού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Με κεντρικά συνθήματα «Όχι στο νόμο που μας πετάει στο δρόμο», «Κάτω τα χέρια από τα ταμεία», Κατρούγκαλε ντροπή σου παραιτήσου» και «Δεν θα περάσει», γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, οδοντίατροι, συμβολαιογράφοι και φαρμακοποιοί, πραγματοποίησαν μεγαλειώδη συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο. Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης με κορύφωσή της, την επίδοση ψηφίσματος στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Το ψήφισμα παρέλαβε ο διευθυντής της υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς η κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, απουσίαζε λόγω υποχρεώσεων στην Αθήνα.

Εξερχόμενοι της συνάντησης, οι πρόεδροι των επιστημονικών φορέων της Θεσσαλονίκης, ΤΕΕ/ΤΚΜ και των Συλλόγων Ιατρικού, Οδοντιατρικού, Δικηγορικού, Συμβολαιογραφικού και Φαρμακευτικού τόνισαν «πως βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν».

Το ψήφισμα συνυπέγραψαν εκτός από το σύνολο των παραπάνω φορέων της Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Δικηγόρων και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Σερρών, Δράμας, Κιλκίς, Γιαννιτσών, Έδεσσας, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται: «Σύσσωμο το σώμα των ελεύθερων επαγγελματικών απορρίπτει κατά τρόπο απόλυτο και κατηγορηματικό το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα. Η εισφοροδοτική επιδρομή που επιχειρείται θα οδηγήσει σε μαζική βίαιη έξοδο από τα επαγγέλματά μας. Μάλιστα καθιστά παντελών επισφαλή την ήδη κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών». Και καταλήγει: «Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το προσχέδιο και να συζητήσει καλόπιστα -στο πλαίσιο τεκμηριωμένων προτάσεων- το ασφαλιστικό από μηδενική βάση».

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την επίδοση του ψηφίσματος οι εκπρόσωποι της Επιτροπής προχώρησαν στις παρακάτω δηλώσεις:

Πάρις Μπίλιας Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΜΚ.: «Ουσιαστικά φαίνεται πως αυτό που «ως» σχέδιο –βγήκε προς τα έξω- η Κυβέρνηση το προωθεί προς κατάθεση, εκτός ελαχίστων βελτιώσεων. Οι βελτιώσεις δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματα. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν».

Νίκος Βαλεργάκης Πρόεδρος Δ.Σ.Θ.: «Ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτή τη στιγμή οι κυβερνώντες ούτε καν υπόσχονται. Για το σημερινό ραντεβού που εμείς το επιδιώξαμε, δεν περιμέναμε κάτι. Η άποψη μου είναι πως η συγκεκριμένη Υπουργός – γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα- είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, δεν έχει την πολιτική δύναμη να επιβάλλει το οτιδήποτε. Είναι ένας ευήκοος άνθρωπος και θέλουμε τη βοήθειά της. Ωστόσο τονίζω πως είμαστε στο σημείο μηδέν».

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος Πρόεδρος Ι.Σ.Θ.: «Ελπίζουμε η κυβέρνηση να αντιληφθεί πως δεν μπορεί να ζητάει τη δήμευση όλων όσων με κόπους συγκεντρώσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Τονίζω για ακόμα μία φορά, το κράτος δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στο ταμείο μας. Ένα νοικοκυρεμένο ταμείο όπως είναι το δικό μας, που δίνει σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας, η οποία σύνταξη δεν ξεπερνάει τα 1.500€ και εφάπαξ 3.000€, δεν μπορεί να το παίζει και να υποθηκεύει το μέλλον μας».

Θανάσης Δεβιλώτης Πρόεδρος Ο.Σ.Θ.
: «Είμαστε σε εκ διαμέτρου αντίθετο μήκος κύματος απόψεων και θέσεων. Δε βλέπω να υπάρχει καμία σύγκληση και οι ίδιοι οι Υπουργοί και συγκεκριμένα ο Υπουργός Εργασίας, αισθάνεται αναλώσιμος. Δε μπορούμε να συγκλίνουμε πουθενά. Δεν υπόσχονται τίποτε. Ο κόσμος είναι ενωμένος και αποφασισμένος. Πρόκειται για την επαγγελματική μας επιβίωση και όχι για κάποιο συντεχνιακό συμφέρον».

Χάρης Σαρδέλης Μέλος Δ.Σ. Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: «Ενώνουμε τη δύναμή μας, μαζί με τους υπόλοιπους επαγγελματίες επιστήμονες της Θεσσαλονίκης. Το νέο ασφαλιστικό δεν πρέπει να περάσει. Συνεχίζουμε και ενδυναμώνουμε το κίνημα της γραβάτας».

Συμμετοχή επαγγελματιών και συνδικαλιστών

Στις σημερινές κινητοποιήσεις στήριξε με την παρουσία του και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης δήλωσε: «Με τη σημερινή μας παρουσία δείχνουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα των επιστημονικών φορέων. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο τους πλήττει. Ουσιαστικά δε τους επιτρέπει να ζήσουν. Θεωρούμε ότι όλα αυτά γίνονται για λόγους ταμειολογιστικούς. Μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι πάρει τα διαθέσιμα των ταμείων προκειμένου να εφαρμόσουν «κοινωνική πολιτική» αυτή της κατώτατης σύνταξης και όποιο ΕΚΑΣ μείνει για τα επόμενα χρόνια, από τα χρήματα που θα εξοικονομήσουν από ταμείο των επιστημόνων».

Ιδιαίτερα δυναμική ήταν και η παρουσία των ασφαλισμένων-ανασφάλιστων Ελεύθερων Επαγγελματικών Νομού Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους της χώρας, αριθμώντας πάνω από 750 μέλη. Μεταξύ άλλων και μιλώντας στο zougla.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χάρης Ευθυμιάδης τόνισε: «Ζητούμε την κατάργηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Διαγραφή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που δεν μας παρέχεται αλλά χρεώνεται. Διαγραφή των τόκων. Δεν πήραμε ποτέ δάνειο παρά πληρώνουμε μόνον χρήματα στον ΟΑΕΕ και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα υπερβολικό επιτόκιο. Ζητούμε από την Κυβέρνηση να σταματήσει την τοκογλυφική εισφοροδοτική και φορολογική εξόντωση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Και τόνισαν: «Αν περάσουν τα νέα νομοσχέδια εμείς καταστραφήκαμε»