Πλιάτσικο διαρκείας στις παροπλισμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην οροσειρά του Μπέλες, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Μετά τη μερική αποστρατικοποίηση της συνοριακής περιοχής, λόγω ένταξης της Βουλγαρίας στην Ε.Ε, το ΓΕΣ έβαλε λουκέτο σε δεκάδες στρατιωτικά κτήρια, χωρίς όμως να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη φύλαξή τους.

Αποτέλεσμα, μέσα σε λίγους μήνες τα κτήρια να αποψιλωθούν από ό,τι χρήσιμο είχαν πάνω τους. Από τα κουφώματα, τα κεραμίδια, τους λέβητες και τα καλοριφέρ μέχρι και έπιπλα και στρατιωτικό υλικό, όπως αντίσκηνα και δίχτυα παραλλαγής.

Ο στρατός επικαλείται αδυναμία φύλαξης, λόγω έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού, αφού οι περισσότερες μονάδες που λειτουργούσαν στην περιοχή έκλεισαν.

Στο παρελθόν, υπήρξαν πολλές φωνές για παραχώρηση των εγκαταστάσεων αυτών στην τοπική αυτοδιοίκηση ή σε ιδιώτες, ώστε να αξιοποιηθούν για τουριστικούς ή άλλους σκοπούς.

«Υπάρχουν κλειστά στρατιωτικά κτήρια τα οποία έχουν λεηλατηθεί πλήρως. Μόνο οι πέτρινοι τοίχοι έχουν απομείνει. Η εικόνα αυτή αποτελεί ντροπή», λέει στη zougla.gr o δήμαρχος Κερκίνης, Ιάκωβος Ιακωβίδης.

Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού, στις Σέρρες συντονίζεται για να ζητήσει από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον αποχαρακτηρισμό του Μπέλες ως «ΑΖ», απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης δηλαδή.

«Ζητάμε να αποχαρακτηριστεί το Μπέλες από στρατιωτική ζώνη. Πλέον δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος από το βορρά, αφού οι Βούλγαροι είναι σύμμαχοι και εταίροι», επισημαίνει από την πλευρά του ο νομάρχης Σερρών, Στέφανος Φωτιάδης, τονίζοντας πως η ήπια αξιοποίηση του βουνού θα δημιουργήσει επιπλέον συνθήκες ανάπτυξης, αφού μαζί με τον υγροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης, θα αποτελέσει έναν ακόμη πόλο έλξης επισκεπτών.

Εξαιτίας του χαρακτηρισμού της οροσειράς ως «Απαγορευμένης Ζώνης», απορρίφθηκε το 2004 πρόταση του δήμου Πετριτσίου για δημιουργία Δασικού Χωριού στην περιοχή, τόνισε από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Πετριτσίου, Θεόδωρος Ταλιουρίδης, που αναφέρθηκε στο παράδειγμα του όρους Βίτσι, που αποχαρακτηρίστηκε και αποναρκοθετήθηκε, προκειμένου να πραγματοποιηθεί εκεί μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα από ευρωπαίους επενδυτές.

 Οι Βούλγαροι έχουν ήδη αξιοποιήσει το Μπέλες

Ακριβώς αντίθετη είναι η εικόνα στην πίσω πλευρά της οροσειράς, στο βουλγαρικό τμήμα του Μπέλες. Η βουλγαρική Μπελασίτσα, όπως αποκαλούν οι γείτονες το βουνό, έχει ήδη αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Επάνω από το βουλγαρικό Πετρίτσι υπάρχουν δύο ζώνες που έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενα «πάρκα», ενώ σημαντικές είναι και οι υποδομές όπως δρόμοι, περιπατητικά μονοπάτια, χώροι αναψυχής και ξενώνες. Όλα αυτά, μάλιστα, επί καθεστώτος υπαρκτού σοσιαλισμού και πριν ακόμη αρχίσουν να ρέουν οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στον τομέα του αγροτουρισμού.

 Μοιράζουν σκηνές για πανηγύρια

Την ίδια ώρα, βέβαια, που ο στρατός στις Σέρρες με τη 10η Ταξιαρχία επικαλείται αδυναμία φύλαξης παροπλισμένων εγκαταστάσεων πάνω από το Νέο Πετρίτσι και τα Άνω Πορρόια, παραχωρεί στρατιωτικό υλικό σε δήμους της περιοχής για τις ανάγκες των καλοκαιρινών εκδηλώσεών τους.

Έτσι, στα διάφορα φεστιβάλ και πανηγύρια, στήνονται στρατιωτικά αντίσκηνα και δίχτυα παραλλαγής από στρατιώτες, που επιστρατεύονται προφανώς στο πλαίσιο δημοσίων σχέσεων του κάθε δημάρχου και του κάθε στρατιωτικού διοικητή της περιοχής.

Στο παρελθόν, μάλιστα, υπήρξαν και περιστατικά κλοπής του υλικού αυτού από τους χώρους των εκδηλώσεων, για να εντοπιστεί στη συνέχεια σε… κοντινές κτηνοτροφικές μονάδες.