Το πατροπαράδοτο έθιμο της «γουρουνοχαράς» αναβίωσε και φέτος στην πλατεία της Φιλιππούπολης στη Λάρισα. Και όταν λέμε χαρά, εννοούμε το γλέντι με το σφάξιμο και το ψήσιμο του γουρουνιού.
Πρόκειται για ένα έθιμο που γιορτάζεται σε ορισμένα χωριά της περιοχής, ενώ στη Λάρισα αναβιώνει από τους κατοίκους της συνοικίας της Φιλιππούπολης οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από την Ανατολική Ρωμυλία.
Από νωρίς το πρωί, ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το έθιμο. Αρχικά, έγινε το «καψάλισμα» και το τεμάχισμα του γουρουνιού, ενώ παράλληλα, μαγειρεύτηκαν παραδοσιακά ανατολικορωμυλιώτικα φαγητά όπως ο «καβρουμάς» και η «τηγανιά», τα οποία μοίρασαν στον κόσμο δωρεάν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Την ίδια στιγμή και υπό των ήχων της γκάιντας, δύο παιδικές χορευτικές ομάδες της Ε.Μ.Λ.Φ. παρουσίασαν χορούς της Θράκης.
Στη συνέχεια αναβίωσε το παλιό πρωτοχρονιάτικο εθιμικό δρώμενο της «καμήλας και του ντιβιτζή», που διαδραματίζονταν στα χωριά της περιοχής του Καβακλή της Ανατολικής Ρωμυλίας.
Η «καμήλα» είναι μια ιδιότυπη ξύλινη κατασκευή, σκεπασμένη με λινάτσα όπου στις άκρες της είναι κρεμασμένα κουδούνια και στο εσωτερικό της μπαίνει ένας άνθρωπος, ο οποίος την μετακινεί σε διάφορα σημεία του χώρου. Ο «ντιβιτζής» είναι μεταμφιεσμένος με δέρματα, φορά μεγάλες μάσκες και μικρά κουδούνια και κρατά στο χέρι του το «τουπούζ», ένα ξύλινο φαλλόμορφο ρόπαλο, το οποίο χτυπά στη γη.
Ακολούθησε λαϊκό γλέντι με ζωναράδικα και μπαϊντούσκες, σε ένα κύκλο όπως έκαναν πάντα οι Καβακλιώτες στις διασκεδάσεις τους.
Πηγή: onlarissa.gr