Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στους κόλπους των Ελλήνων στρατιωτικών σχετικά με την έλλειψη μέριμνας από την πολιτεία, καθώς αδυνατούν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη λόγω τέκνων για τη συνταξιοδότηση, όπως συμβαίνει με άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων.
Όπως αναφέρει το armyvoice.gr, πολλοί από τους στρατιωτικούς που εισήλθαν στην υπηρεσία πριν την ψήφιση του νόμου 3865/2010, πίστευαν ότι θα μπορούσαν να θεμελιώσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας, χωρίς την ανάγκη χρήσης πλασματικών ετών.
Ωστόσο, σήμερα νιώθουν «εγκλωβισμένοι», καθώς όχι μόνο δεν τους παρέχεται η δυνατότητα άμεσης συνταξιοδότησης, αλλά παρατηρούν και έλλειψη μέριμνας για το αμετάθετο σε όσους έχουν συμπληρώσει 25 έως 30 χρόνια υπηρεσίας.
Σύμφωνα με το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Στρατιωτικών (ΠΑ.Σ.Ε.Σ.), η πολιτεία δείχνει μέριμνα σε άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, στους οποίους τόσο οι πατέρες όσο και οι μητέρες έχουν το δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών ετών λόγω τέκνων.
Η δυνατότητα αυτή παρέχεται ανεξαρτήτως του χρόνου γέννησης των παιδιών, με ανώτατο όριο τα πέντε έτη συνολικά – ένα έτος για το πρώτο παιδί και δύο έτη για κάθε επόμενο έως το τρίτο παιδί.
Οι στρατιωτικοί ζητούν ισότιμη μεταχείριση με τους άλλους ασφαλισμένους, επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη αδυναμία της πολιτείας να παρέχει δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών λόγω τέκνων, αποτελεί μια αδικία που πρέπει άμεσα να διορθωθεί.
Το ΠΑΣΕΣ καλεί τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν δράση για την άρση αυτής της άνισης μεταχείρισης, ζητώντας ίσες συνταξιοδοτικές ευκαιρίες για όλους.