Ένα ακόμη χτύπημα σημειώνεται στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, καθώς κυκλώματα παράνομων τουριστικών πρακτορείων δρουν ανεξέλεγκτα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, κυρίως από ηλικιωμένους πελάτες, εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα δείχνουν ότι αυτή η παράνομη δραστηριότητα ετών, κινητοποίησε τις αρχές, καθώς καθημερινά εντοπίζονται οι «πειρατές», τους επιβάλλονται πρόστιμα και υποβάλλονται σε βάρος τους μηνύσεις.

Το μεγάλο κόλπο

Λειτουργούν πειρατικά σαν «τουριστικά γραφεία», διοργανώνοντας εκδρομές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, συνήθως με τιμές των επίσημων τουριστικών γραφείων και με τεράστια φοροδιαφυγή αφού ποτέ δεν κόβουν αποδείξεις, δεν ασφαλίζονται οι εκδρομείς σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία και τα χρήματα που εισπράττουν «μαύρα», πάνε όλα στις τσέπες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρέη «πρακτόρων» εκτελούν διάφορες κυρίες κυρίως, δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμη και αποκλειστικές νοσηλεύτριες. «Θύματά» τους κυρίως ηλικιωμένοι που ενημερώνονται τηλεφωνικά για να δηλώσουν συμμετοχή και οι αναχωρήσεις γίνονται ή πολύ πρωινές ώρες ή βραδινές για να μην εντοπίζονται. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι νοσοκόμες λόγω της οικειότητας που έχουν αναπτύξει με τους ηλικιωμένους-ασθενείς, κρατούν τους αριθμούς των κινητών τους τηλεφώνων και μετά την… θεραπεία τους καλούν με το πρόσχημα της γνωριμίας ώστε να τους πλασάρουν κάποιο πακέτο… προσφοράς «θρησκευτικού τουρισμού».

Ως κερασάκι στην τούρτα, έρχεται και σχετική καταγγελία στη zougla.gr, σύμφωνα με την οποία οι ασυνείδητοι, πέραν όλων των άλλων, έχοντας ως βιτρίνα πολιτιστικούς συλλόγους- φαντάσματα στην περιοχή, διοργανώνουν τις παράνομες εκδρομές.

Σε όλη την Ελλάδα τα κρούσματα είναι καθημερινά και μόνο στην περιοχή Μακεδονίας -Θράκης τους τελευταίους μήνες έχει επέμβει σε αρκετές περιπτώσεις η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας, το ΣΔΟΕ, η Τουριστική Αστυνομία και ο ΕΟΤ, απαγορεύοντας την πραγματοποίηση της εκδρομής, επιβάλλοντας μεγάλα πρόστιμα στους «πειρατές – πράκτορες», ενώ υποβάλλονται και μηνύσεις εις βάρος τους.

Το τελευταίο κρούσμα «πειρατείας»

Στην περιοχή της Ηπείρου, δραστηριοποιούνται πολλοί «πειρατές» αλλά από προχθές είναι υπό διωγμό.

Το ΣΔΟΕ και η Τουριστική Αστυνομία, στην Πεδινή Ιωαννίνων μπλόκαραν την παράνομη αναχώρηση λεωφορείου με εκδρομείς για την Τήνο και στην «πράκτορα- μαϊμού» επιβλήθηκε βαρύ πρόστιμο, ενώ της υποβλήθηκαν και μηνύσεις. Ταυτόχρονα το ΣΔΟΕ ξεκινά έρευνα και για άλλες περιπτώσεις παράνομων εκδρομών, έχοντας ήδη τα στοιχεία αυτών που τις διοργάνωναν.

H zougla.gr επικοινώνησε με τον κ. Δημήτρη Ζήκο, γραμματέα της Ένωσης Τουριστικών Λεωφορείων Ν. Ιωαννίνων. Αφού αναφέρθηκε στο περιστατικό, αποκάλυψε ότι τα στοιχεία που συνέλεξε το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ και της Τουριστικής Αστυνομίας, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η γυναίκα είχε διοργανώσει και στο παρελθόν παρόμοιες εκδρομές.:

«Πράγματι και στο παρελθόν και στο παρόν υπάρχουν περιπτώσεις διοργανώσεων παράνομων εκδρομών. Πλέον ενημερώνουμε και το ΣΔΟΕ διότι σε αυτές τις περιπτώσεις πέρα από την φοροδιαφυγή που συντελείται και από την κακή υπηρεσία παροχή πληροφοριών έχουμε το φαινόμενο ότι δεν υπάρχει η ασφάλεια για τους συμμετέχοντες» δήλωσε στη zougla.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, κ. Δημήτρης Μαντούσης, και συμπλήρωσε «μέχρι στιγμής για την περιοχή μας αυτά τα φαινόμενα τείνουν να εξαλειφθούν».

Σύμφωνα με το νόμο, «τα τουριστικά γραφεία είναι σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν 393/76 νόμιμες οργανωμένες επιχειρήσεις οι οποίες δια των υπ΄ αυτών διατιθεμένων μέσων και προσφερόμενων υπηρεσιών αναλαμβάνουν την μεταφορά – διακίνηση και την διαμονή μεμονωμένων ατόμων ή ομάδων (group) εντός και εκτός χώρας. Εκτός των τουριστικών γραφείων κανένας άλλος δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει στην διοργάνωση εκδρομών (κρατήσεις ξενοδοχείων, έκδοση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, μεταφορά) διότι σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία 393/76, 2160/93 ότι εκτελεί παράνομο τουριστικό έργο, η οποία επισύρει σοβαρές κυρώσεις».

Προφανώς, οι απατεώνες δεν έχουν λάβει υπ’ όψιν την παραπάνω παράγραφο του νόμου.

Διαβάστε επίσης:

Ακριβότερος ο τουρισμός για τους Έλληνες

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης