«Μια κοινωνία, που θέλει να επενδύσει σε μακροπρόθεσμη, ανταγωνιστική και βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να ανέχεται εκείνους τους λίγους, που εκβιαστικά ζητούν την ικανοποίηση των κεκτημένων συντεχνιακών τους αιτημάτων».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στην ημερίδα «Stephane Garelli on Competitiveness» της KPMG.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μίχαλος υποστήριξε ότι «όλα όσα πρέπει να γίνουν για να μειωθεί το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας στην πραγματικότητα συζητιούνται εδώ και χρόνια, αλλά συνεχώς σκοντάφτουν με αποτέλεσμα το έλλειμμα της ανταγωνιστικότητας να παραμένει, να έχει δυσθεώρητο πλέον κόστος και να στερεί από την οικονομία καλύτερες προοπτικές και νέες ευκαιρίες».

Ανέφερε, ακόμη ότι δύο πολύ ανησυχητικές ειδήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, ήταν η υποχώρηση της Ελλάδας στην 109η θέση από την 97η, που βρισκόταν πέρυσι και σε σύνολο 183 χωρών, σύμφωνα με την έρευνα «Doing Business 2011» της Παγκόσμιας Τράπεζας και το ότι στην ετήσια κατάταξη με τα 200 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο, σύμφωνα με το εξειδικευμένο σε θέματα ανώτατης εκπαίδευσης περιοδικό «The Times Higher Education», δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο.

«Ευθύνες, για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας φέρει και μία μερίδα της επιχειρηματικής τάξης, η οποία είχε αναγάγει σε δόγμα την επιδίωξη του εύκολου και γρήγορου κέρδους, απέχοντας από κάθε προσπάθεια βελτίωσης της παραγωγικότητας και διείσδυσης στις ξένες αγορές και αποδεχόμενη τη διαπλοκή και την άνθιση της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η μερίδα των επιχειρηματιών δυσκόλεψε τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων προσαρμοσμένων καλύτερα στις σημερινές απαιτήσεις μιας ανοικτής οικονομίας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης