Η αντεπίθεση των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, οι οποίοι επιμένουν πως είναι στη διάθεση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης τα ονόματα εκείνων που παρενέβησαν στο εισαγγελικό τους έργο, καταδεικνύει το μέγεθος της κρίσης εντός δύο βασικών συστημάτων. Το ένα αφορά στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αντιμετωπίζει, συν τοις άλλοις, και θεσμικού χαρακτήρα προβλήματα μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του γενικού γραμματέα του, Γιάννη Καπελέρη, σε βαθμό κακουργήματος για απιστία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δεύτερο σύστημα είναι εκείνο της Δικαιοσύνης, όπου οι οικονομικοί εισαγγελείς με τις παραιτήσεις τους ενεργοποίησαν μία αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία κορυφώθηκε από τη στιγμή που το ζήτημα των παραιτήσεων, το λακωνικό υπόμνημα που κατέθεσαν καθώς και -το σημαντικότερο- η προφορική κατάθεση ονομάτων και στοιχείων στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τέθηκαν πολύ γρήγορα στο αρχείο.

Οι δύο εισαγγελείς ζητούν να ανοίξει και πάλι ο φάκελος, προκειμένου να καταθέσουν και γραπτώς ονόματα. Η απειλή είναι σαφής και αυτό που παρατηρείται είναι μία αδιόρατη μεν για το ευρύ κοινό πλην όμως υπαρκτή «μεταστροφή» των Μ.Μ.Ε. έναντι της υπόθεσης αυτής. Η «μεταστροφή» αυτή βασίζεται σε «δεύτερες σκέψεις δικαστικών κύκλων», οι οποίοι εκ των υστέρων αλλά και οψίμως διερωτώνται γιατί οι Πεπόνης και Μουζακίτης δεν υπέβαλαν γραπτό υπόμνημα με ονόματα και στοιχεία ατόμων που παρενέβησαν στο έργο τους και προκάλεσαν εμπόδια ασκώντας πιέσεις. Τελικά, το μεσημέρι της Τρίτης ο αντεισαγγελέας του Α.Π. και επιθεωρητής Φ. Μακρής κάλεσε τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς να καταθέσουν εγγράφως τις καταγγελίες τους, οι οποίοι πήραν παράταση μέχρι την Πέμπτη. Η υπόθεση -ως φαίνεται- ανασύρεται από το αρχείο και το μόνο που απομένει να δούμε είναι ποια θα είναι η αντίδραση και οι περαιτέρω ενέργειες της Δικαιοσύνης.

Όμως, η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Γιάννη Καπελέρη καθώς και η επιβεβαίωση με τον πανηγυρικότερο τρόπο ότι πίσω από τις παραιτήσεις κρύβεται η «Μαφία των Καυσίμων», αλλά και η υπόθεση Καπελέρη, η υπολειτουργία του συστήματος ελέγχου της λαθρεμπορίας καυσίμων «Ήφαιστος», σε συνάρτηση με τις επίσημες καταγγελίες του πρώην ειδικού γραμματέα του Υπ. Οικονομικών Διομήδη Σπινέλλη, οδηγούν σε κοινό παρανομαστή. Το νήμα παραπέμπει κατευθείαν στη «Μαφία των Καυσίμων», της οποία τη δραστηριότητα έχουν αποκαλύψει από τον περασμένο Οκτώβριο η τηλεοπτική εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου καθώς και τα πρωτοσέλιδα της ηλεκτρονικής εφημερίδας zougla.gr.

Ήταν όλοι ενήμεροι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου του 2012 και την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οψίμως και αυτός, ζητούσε την παραίτηση του Γιάννη Καπελέρη, «για να διευκολυνθεί το έργο της δικαστικής έρευνας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση, η zougla.gr αναρτούσε την αλληλογραφία μεταξύ του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Σούρλα και του συνόλου των αρμοδίων πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων, οι οποίοι θα έπρεπε να γνωρίζουν τι συμβαίνει με το λαθρεμπόριο καυσίμων και την εκτεταμένη νοθεία των καυσίμων που διακινούνται στην τεράστια αγορά των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι επιστολές του κ. Σούρλα, οι οποίες απευθύνονται στους υπουργούς Άμυνας (τότε) Ευάγγελο Μεϊμαράκη και Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και τα σημειώματα και τα στοιχεία που τις συνόδευαν ήταν πλήρως αποκαλυπτικά για το εύρος του κυκλώματος λαθρεμπορίας και νοθείας των καυσίμων καθώς και της ισχύος της Μαφίας που κρύβεται πίσω από αυτήν τη δραστηριότητα.

Την εβδομάδα πριν από την Πρωτοχρονιά οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους. Η zougla.gr πληροφορείται αμέσως και από ανώτερους δικαστικούς κύκλους πως ο λόγος που ώθησε τους δύο εισαγγελείς σε παραίτηση ήταν οι ασκούμενες πιέσεις από τη «Μαφία των Καυσίμων», ώστε οι «φάκελοι» να μην ανοίξουν ποτέ.

Ο πανικός που ενέσκηψε στο σύστημα εξουσίας ήταν προφανής από την πρώτη στιγμή. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου έσπευσαν να αποσύρουν επίμαχα νομοσχέδια που σαν στόχο είχαν την επί της ουσίας ακύρωση των αρμοδιοτήτων και του έργου των δύο εισαγγελέων αλλά και τη διασφάλιση οικονομικών παραγόντων που έχουν εμπλακεί στα γρανάζια του οικονομικού εγκλήματος. Αυτή η δεύτερη και εξίσου σημαντική διάσταση καμουφλαρίστηκε εντέχνως πίσω από την εξαιρετική και απαραίτητη κατά τα άλλα πρωτοβουλία της αποσυμφόρησης του σωφρονιστικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης:

4 επιστολές φωτιά για τη μαφία στα καύσιμα

H μαφία πίσω από τις παραιτήσεις

Ευρύτατη νοθεία στα καύσιμα του Στρατού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης