Την άδεια εισαγωγής 50.000 δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του Covid-19 εξασφάλισε η φαρμακευτική εταιρεία ΚΑΖΗΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. Ωστόσο δεν είναι ακόμη σε θέση να αποκτήσει την ειδική άδεια από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθώς, κατά τον ελληνικό οργανισμό, αναγκαστική συνθήκη για την έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου αυτού είναι η έγκρισή του -κατ’ αρχάς- από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency-EMA).

Οι 50.000 δόσεις που έχουν εξασφαλιστεί δεν είναι βεβαίως αρκετές για να θωρακίσουν τη χώρα. Θα μπορούσαν ωστόσο να ανακουφίσουν κάποιες ομάδες πληθυσμού οι οποίες πρέπει επειγόντως να προστατευθούν από τον κορωνοϊό, όπως είναι, επί παραδείγματι, οι άμεσα εκτεθειμένοι γιατροί, νοσηλευτές και ειδικοί επιστήμονες που μάχονται στην πρώτη γραμμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr ήρθε σε επαφή με τον επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας και φαρμακοποιό κ. Μιχάλη Κάζη, ο οποίος και μας απέστειλε τη σχετική αλληλογραφία που είχε με τον ΕΟΦ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με στέλεχος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, το οποίο επικαλείται την ισχύουσα ευρωπαϊκή φαρμακευτική νομοθεσία, το εν λόγω εμβόλιο, ως προϊόν βιοτεχνολογίας, υπόκειται στο καθεστώς της κεντρικής άδειας κυκλοφορίας. Τα αιτήματα για έγκριση άδειας κυκλοφορίας μέσω της κεντρικής διαδικασίας εξετάζονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency-EMA), επομένως εκεί θα πρέπει να γίνει κατάθεση του αιτήματος.

Μετά την παραπάνω απάντηση, η φαρμακευτική εταιρεία επικοινώνησε με την πρόεδρο του Δ.Σ. του ΕΜΑ, η οποία σημείωσε ότι, λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει προκύψει με τον κορωνοϊό, δεν είναι αρμόδιος για έγκριση ο ΕΜΑ αλλά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να δείτε την επικοινωνία μέσω email μεταξύ της προέδρου του ΕΜΑ και του κ. Κάζη πατήστε εδώ

Ο Έλληνας επιχειρηματίας μίλησε στο zougla.gr για τους λόγους οι οποίοι, κατά τη γνώμη του, εμποδίζουν την άμεση έκδοση άδειας για το ρωσικό εμβόλιο, αλλά και για τις μύχιες σκέψεις του σχετικά με την αντιμετώπιση που επιφυλάσσεται σε ρωσικές επιστημονικές επιτυχίες και επιτεύγματα από τους δυτικούς θεσμούς και αρχές στις οποίες εντάσσονται και οι αντίστοιχες ελληνικές.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κάζης στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, «το εμβόλιο Sputnik-V έχει επαρκή αποτελέσματα από τις κλινικές έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στη Ρωσία και για αυτό τον λόγο θα μπορούσε να διατεθεί στους Έλληνες εκείνους οι οποίοι θα επιθυμούσαν να το κάνουν. Το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται η εισαγωγή του στην Ελλάδα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι πασιφανές ότι γίνεται για πολιτικούς λόγους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από τη στιγμή που το εμβόλιο έχει έγκριση σε μία χώρα και από τη στιγμή που οι συνθήκες στις οποίες ζούμε είναι έκτακτες, η ελληνική κυβέρνηση θα όφειλε να παρέχει τη δυνατότητα σε όποιον πολίτη επιθυμεί να μπορεί να το κάνει. Είναι ανεξήγητο ο ΕΟΦ να μην απαντά επί του θέματος επί τρεις μήνες, γιατί πρώτη φορά τού θέσαμε το θέμα αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου, και απάντησε τώρα τέλη Οκτωβρίου και ουσιαστικά νίπτει τας χείρας του και ότι θα πρέπει να αποταθούμε στον ΕΜΑ. Μα ο ΕΜΑ είναι όργανο συμβουλευτικό, δεν λαμβάνει αποφάσεις. Είναι απαράδεκτο» τόνισε επίσης ο κ. Κάζης.

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Κάζη

 

Για την υπόθεση μίλησε στο zougla.gr και ο δικηγόρος του κ. Κάζη, Νίκος Διαλυνάς. Ο κ. Διαλυνάς ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο πελάτης μου ο κ. Κάζης έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ήδη από τον Αύγουστο, προκειμένου να εγκριθεί αφενός και αφετέρου να συμφωνήσει με τους Ρώσους που παράγουν το εμβόλιο για τον Covid-19 προκειμένου να κάνει παραγγελία περίπου 50.000 ρωσικών εμβολίων. Τελικώς οι Ρώσοι δέχθηκαν να υπογραφεί το σχετικό συμβόλαιο πλην όμως, απευθυνόμενος ο κ. Κάζης στον ΕΟΦ και μετά από πολλά emails, του απάντησε ο ΕΟΦ ότι θα πρέπει να απευθυνθεί στην ΕΜΑ, που είναι γνωμοδοτικό όργανο. Απευθύνθηκε, λοιπόν, στην πρόεδρο του ΕΜΑ, η οποία του είπε ότι “σε έκτακτες καταστάσεις όπως τώρα εμείς δεν έχουμε λόγο να αποφασίσουμε αν θα εγκριθεί η διάθεση του εμβολίου, αλλά ο μόνος αρμόδιος είναι ο ΕΟΦ”. Παρ΄ όλα αυτά η απάντηση του ΕΟΦ είναι ότι πρέπει να πάρει έγκριση από τον ΕΜΑ. Εδώ θα πρέπει να αποφασισθεί επιτέλους αν θα επιτραπεί στην εν λόγω φαρμακευτική να προμηθεύσει την ελληνική αγορά με 50.000 εμβόλια, διότι ήδη υπάρχουν περίπου 3.500 αιτήσεις συμπολιτών μας που θέλουν να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο εμβόλιο».

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Διαλυνά

 

Τα επόμενα βήματα 

Την ίδια ώρα το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF), που χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του κορωνοϊού, υπέβαλε αίτηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για τη χορήγηση εσπευσμένης άδειας κυκλοφορίας (Emergency use listing, EUL), όπως δήλωσε την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος του RDIF, Κιρίλ Νμτίτριεφ.

Όπως επισήμανε, η ενέργεια αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στο ρωσικό εμβόλιο να συμπεριληφθεί στη σειρά των φαρμακευτικών σκευασμάτων που ανταποκρίνονται στις κύριες προδιαγραφές ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Είναι προφανές πως αργά ή γρήγορα και πάντως στο αμέσως επόμενο διάστημα ο ΠΟΥ οφείλει να τοποθετηθεί επίσημα και τελεσίδικα έναντι του ρωσικού αιτήματος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν ήδη διακόψει τις σχέσεις τους (και τη χρηματοδότηση που του παρέχουν), πολύ δύσκολα και κάτω από τις παρούσες συνθήκες πανδημίας θα μπορούσε να δικαιολογήσει μία μετωπική σύγκρουση με τη Μόσχα για πολιτικούς λόγους που θα καλύπτουν οικονομικά συμφέροντα των δυτικών φαρμακοβιομηχανιών. Άλλωστε δεν επαρκεί για την παγκόσμια διασφάλιση συλλογικής ανοσίας η συνολική παραγωγική δυνατότητα όλων των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών του πλανήτη.

Θα υπάρξουν δηλαδή συνέργειες, συνεργασίες και διευθετήσεις. Έτσι κάποια στιγμή σύντομα ο ΠΟΥ θα πρέπει να εγκρίνει ή να απορρίψει το ρωσικό εμβόλιο παρουσιάζοντας και στις δύο περιπτώσεις αναμφισβήτητα επιστημονικά κριτήρια. Η ανθρωπότητα θρηνεί πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς ήδη. Δεν μπορούμε να παίζουμε ούτε με τις λέξεις ούτε με τις ζωές των ανθρώπων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης