Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ασκήθηκε σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Παράλληλα, στο ζεύγος Παπαντωνίου επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, καθώς η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς έκρινε πως τόσο ο πρώην υπουργός όσο και η σύζυγός τους είναι ύποπτοι φυγής και για αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί η παρουσία τους στην ανάκριση που θα διενεργηθεί σε βάρος τους για σειρά υποθέσεων διαφθοράς. Εντός 15 ημερών, ωστόσο, θα πρέπει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να επικυρώσει ή όχι το αίτημα της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Η δίωξη σε βάρος του κ. Παπαντωνίου και της συζύγου του, ασκήθηκε, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας για τη νομιμότητα της απόκτησης των περιουσιακών τους στοιχείων τα οποία άλλωστε πριν από λίγες ημέρες δεσμεύτηκαν.

Στο πλαίσιο της έρευνας μπήκαν στο «μικροσκόπιο» τα ακίνητα ιδιοκτησίας του Γιάννου Παπαντωνίου στο Κολωνάκι και την Κηφισιά προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η αγορά τους συνδέεται με τις μίζες των εξοπλιστικών. Επίσης, ελέγχθηκαν οι καταθέσεις των ζεύγους Παπαντωνίου καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις από τα ποσά που και οι δύο δηλώνουν στην Εφορία. Παράλληλα, στο ζεύγος Παπαντωνίου επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εισαγγελικό πόρισμα καταγράφεται ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα του κ.Παπαντωνίου και της κα Κουράκου είναι εντελώς δυσανάλογα με τις καταθέσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των ποσών του τιμήματος για την αγορά των 4 ακινήτων, ανάμεσά τους και αυτό που πωλήθηκε στη Σύρο. 

Εισαγγελικοί κύκλοι θεωρούν πως από την έρευνα προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ότι τόσο οι τραπεζικές καταθέσεις όσο και οι αγορές των ακινήτων, αν όχι όλες, τουλάχιστον κάποιες από αυτές, προέρχονται από το «μαύρο χρήμα» που διακινήθηκε από τις μίζες των εξοπλιστικών. Οι ίδιες πηγές αποκλείουν τα ποσά αυτά να είναι αποτέλεσμα μόνο μίας ενδεχόμενης φοροδιαφυγής καθώς ο κ. Παπαντωνίου και η σύζυγός του είναι αμειβόμενοι από το Δημόσιο, δεν ασκούν δηλαδή κάποια πχ επιχειρηματική δραστηριότητα από την οποία θα μπορούσαν να έχουν αδήλωτα εισοδήματα.

Καθοριστικό ρόλο για την άσκηση της ποινικής δίωξης έπαιξαν ο εντοπισμός ενός νέου λογαριασμού (πέραν αυτού της συζύγου του στην τράπεζα USBC που αποκαλύφθηκε από τη λίστα Λαγκάρντ) του κ. Παπαντωνίου με καταθέσεις 3 εκ. ευρώ το 2006, ο οποίος αποκαλύφθηκε από τη λίστα Μπόργιανς. Πρόκειται για έναν από τους 3 λογαριασμούς για τους οποίους αναμένονται στοιχεία από τις ελβετικές αρχές μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής που έχει υποβληθεί από τις 22 Μαρτίου. Ο ίδιος ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει χαρακτηρίσει την όλη υπόθεση ως «άθλιο πυροτέχνημα, που εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες»

Πολύτιμα στοιχεία πάντως για την έρευνα προέκυψαν μετά τις αιφνιδιαστικές εφόδους στο σπίτι και στο γραφείο του Γιάννου Παπαντωνίου όσο και από τις απαντήσεις της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Ελβετίας σχετικά με την ύπαρξη δύο λογαριασμών που συνδέονται με τον πρώην υπουργό και ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου . Επίσης, στα χέρια της Δικαιοσύνης είναι:

  • η κατάθεση πρώην στελέχους εταιρίας (το 2005) που εμπλέκεται στις προμήθειες, στην οποία υποστηρίζει ότι υπήρξε υπουργός που δωροδοκήθηκε,
  • στοιχεία που κατασχέθηκαν στην Αθήνα στο σπίτι του επικεφαλής της ίδιας εταιρείας στη χώρας μας, που είχε άμεση γνώση των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων για πολλές συμβάσεις μεταξύ των οποίων και συμβάσεις εξοπλιστικών.
  • δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει οι δικαστικές αρχές, γύρω από τον περιβόητο λογαριασμό – ομπρέλα, που διέθετε η σύζυγος Παπαντωνίου, Σταυρούλα Κουράκου, και ο οποίος περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ.

Ο ίδιος ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει χαρακτηρίσει την όλη υπόθεση ως «άθλιο πυροτέχνημα, που εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες» υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά:

«Επί 14 χρόνια όλες οι συμβάσεις του Υπουργείου Άμυνας έχουν υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο από διοικητικές και δικαστικές αρχές, χωρίς να έχει βρεθεί καμία απολύτως ένδειξη -ή υποψία ένδειξης- παράνομων ή παράτυπων ενεργειών ή παραλείψεών μου. Εξάλλου, όλες οι συμβάσεις υλοποιήθηκαν, χωρίς τροποποίηση, από τις επόμενες κυβερνήσεις».

Ποια είναι η λίστα Μπόργιανς

Πρόκειται για λίστα με 475 Έλληνες καταθέτες εξωτερικού που εστάλη στο υπουργείο Οικονομικών από την αντίστοιχη υπηρεσία του γερμανικού κρατιδίου της Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Η λίστα, αμέσως μετά την παραλαβή της, εστάλη στους οικονομικούς εισαγγελείς για να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου. Στη λίστα εμφανίζονται λογαριασμοί καταθέσεων του 2010 σε τράπεζα της κεντρικής Ευρώπης, ενώ, περιλαμβάνει ονόματα του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου.