Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων στο Χρήστο Ζέρβα, μετακλητό υπάλληλο στο γραφείο του Νικ. Μιχαλολιάκου στη Βουλή, για την υπόθεση του ξυλοδαρμού του φοιτητή Αρχιτεκτονικής Αλέξη Λάζαρη, τον περασμένο Μάρτιο.

Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε κάθειρξη 7 ετών αλλά τον άφησε ελεύθερο έως ότου δικαστεί σε δεύτερο βαθμό, με τους περιοριστικούς όρους της εγγυοδοσίας 2.000 ευρώ και της εμφάνισης σε ΑΤ δύο φορές το μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά την προσπάθεια να δείξει πως ενεπλάκη το όνομά του για πολιτικούς λόγους, η πλευρά του κατηγορουμένου δεν έπεισε ιδιαίτερα, ειδικά μετά την αναλυτική περιγραφή που έκανε το θύμα της επίθεσης το οποίο μάλιστα τον αναγνώρισε ως έναν από τους δράστες.

«Ο κατηγορούμενος ήταν παρών στο χώρο. Αναγνωρίστηκε τόσο από τον παθόντα όσο και από άλλους αυτόπτες μάρτυρες για τις σωματικές βλάβες και την αφαίρεση της τσάντας του» υποστήριξε κατά την πρότασή της η εισαγγελέας της έδρας, η οποία ζήτησε να κριθεί ένοχος ο Χρ. Ζέρβας, όπως κατηγορούνταν.

Νωρίτερα, ο φοιτητής Αλέξης Λάζαρης, αναγνώρισε στο πρόσωπο του κατηγορουμένου έναν από τους δράστες που τον ξυλοκόπησε και τον λήστεψε: «Θυμάμαι το σημαδι του κυρίου, ότι είχε σκαμμένο πρόσωπο από την ακμή, και το χαμόγελο». Κατέθεσε επίσης ότι κυνηγήθηκε από 3-4 άτομα και όταν πλέον τον έφτασαν άρχισαν να τον χτυπούν με γροθιές και κλωτσιές κυρίως στον αυχένα και στο κεφάλι. Στη συνέχεια, όπως είπε, «Πεσμένος κάτω προσπαθώ να αμυνθώ όσο καλύτερα μπορούσα, βάζοντας τα χέρια στο πρόσωπο. Αρχίζουν να με σέρνουν και τους ακούω να λένε πως θα με πάνε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Ένας περαστικός τους είπε ότι είχε καλέσει την αστυνομία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξήγησε, όλα ξεκίνησαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στους Αμπελοκήπους, που είχε δεχθεί επίθεση κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής πορείας. Όταν τον είδαν μέλη της οργάνωσης, του φώναξαν ότι εκείνος προκάλεσε ζημιές στο κτίριο και ξεκίνησαν να τον κυνηγούν. «Άρχισα να τρέχω μέχρι που με έφτασαν στο πάρκινγκ. Έτρεχα με την ελπίδα ότι θα φτάσω στο σπίτι μου. Έτρεχα από φόβο και γιατί είχα την επίγνωση ότι με κυνηγούσαν», είπε.

Ανάμεσα στους αυτόπτες μάρτυρες, μία κάτοικος της περιοχής, νοσοκόμα στο επάγγελμα, η οποία βρισκόταν στο δρόμο όταν είδε το νεαρό να ξυλοκοπείται: «Με πλησίασε το παιδί και τον έβαλα να καθίσει στο πεζοδρόμιο. Ο κατηγορούμενος γελώντας τον ρώτησε «Πονάς αγόρι μου;». Απάντησε “πονάω” και άρχισε να τον κλωτσάει. Ήταν ειρωνικό σχόλιο. Ο νεαρός δεν κατάλαβε τί συνέβαινε, ήταν χτυπημένος», περιέγραψε η μάρτυρας, καταλήγοντας ότι φοβήθηκε για τη ζωή του νεαρού, καθώς «κάθε χτύπημα μπορούσε να ήταν μοιραίο».

Απολογούμενος, ο Χρήστος Ζέρβας αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ήταν υπεύθυνος ασφαλείας των γραφείων της Χρυσής Αυγή και εκείνη την ώρα βρισκόταν σε καφέ στη Μεσογείων.

«Στοχοποιήθηκα για πολιτικούς λόγους. Θα έπρεπε να είμαι τουλάχιστον ηλίθιος να διαπράξω αδικήματα κοντά στο σπίτι μου, στη δουλειά μου» κατέληξε.

Το δικαστήριο πάντως καταδίκασε τον κατηγορούμενο χρυσαυγίτη για το κακούργημα της ληστείας και μετέτρεψε την πλημμεληματική κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης