Την πιλοτική απογραφή των αστέγων στον δρόμο και σε δομές σε έξι μεγάλους δήμους της χώρας και τον συντονισμό των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες, προβλέπει το έργο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης Δημοσίου Τομέα (ΕΠΜΔΤ), που παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η καταγραφή υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου του 2018. Το έργο περιλαμβάνει την πιλοτική απογραφή των αστέγων στο δρόμο και σε δομές σε έξι μεγάλους δήμους της χώρας, καθώς και την ανάπτυξη πληροφοριακών εργαλείων από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) για την καταγραφή και παρακολούθηση των αστέγων και για τη διασύνδεση και το συντονισμό των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες στους αστέγους.

Σύμφωνα με την κα Φωτίου, το πρόβλημα είναι, ότι ενώ έχουν γίνει κάποιες μελέτες για τους άστεγους, δεν υπάρχουν τελικά συγκροτημένα στοιχεία από όλη την Ελλάδα, δειγματοληπτικά, για τους άστεγους. Γι΄ αυτό το λόγο, όπως είπε, αποφασίστηκε ότι έπρεπε, για πρώτη φορά, να «τρέξει» ένα πρόγραμμα το οποίο θα διεξαχθεί σε έξι μεγάλες πόλεις, που είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Γιάννενα και η Νέα Ιωνία.

«Οι άστεγοι είναι η ορατή κορυφή του παγόβουνου» σχολίασε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και υπογράμμισε ότι η κεντρική ιδέα του προγράμματος είναι η συνεργασία όλων των φορέων, όπως είναι οι Δήμοι, οι υπάρχουσες δομές αστέγων και όλοι οι φορείς και οι οργανισμοί που ασχολούνται με προγράμματα αστέγων. Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, οι καταγραφές θα γίνουν με εφαρμογές κινητών τηλεφώνων και θα υπάρχει ενιαίο πληροφοριακό σύστημα.

Παράλληλα, η κα Φωτίου δήλωσε, ότι γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης του προγράμματος για τις δομές αστεγίας. «Πρόκειται για 20 βελτιωμένες δομές από το ΕΣΠΑ για τους άστεγους. Οι δομές του ΕΣΠΑ λειτουργούν πλέον με τις νέες προδιαγραφές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επιλύθηκε ένα πρόβλημα των αστέγων σε σχέση με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Όπως εξήγησε, η πλατφόρμα για το ΚΕΑ ζητάει διεύθυνση διαμονής και αυτό ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για τους άστεγους.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε η κα Φωτίου, «εφόσον δώσει βεβαίωση ο Δήμος, ο εν δυνάμει ωφελούμενος μπορεί να λάβει το ΚΕΑ. Επίσης, εφόσον οι άστεγοι έχουν τη βεβαίωση του Δήμου, δεν αποκλείονται από το κοινωνικό μέρισμα».

Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «τρέχει» το πρόγραμμα στέγασης και επανένταξης. «Το έχουμε καταθέσει στη Βουλή για επέκτασή του» είπε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συμπλήρωσε ότι το διαχειρίζονται 33 φορείς σε 22 Δήμους. «Αφορά 607 νοικοκυριά, συνολικά 1.100 περίπου ωφελούμενους» αποσαφήνισε.

«Τέλος, έχουμε ήδη εγγράψει και ψηφίσει στη Βουλή, στη βάση των αντίμετρων για το 2019, 600 εκατ. ευρώ για επιδότηση ενοικίου. Ένα κομμάτι των αντίμετρων, ιδιαίτερα, για τα οικογενειακά επιδόματα, θα το εφαρμόσουμε το 2018, το φέραμε πιο νωρίς. Κλείσαμε τη συμφωνία, σύμφωνα με την οποία στον υφιστάμενο προϋπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων των 650 εκατ. ευρώ προσθέτουμε 260 εκατ. ευρώ, το 2018, δηλαδή 910 εκατ. ευρώ συνολικά για τα οικογενειακά επιδόματα» είπε η ίδια.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, δήλωσε ότι η εργασία, η κοινωνική ασφάλιση και η κοινωνική αλληλεγγύη, είναι οι τομείς στους οποίους ασκείται η πολιτική του υπουργείου. «Όλες αυτές οι πολιτικές αλληλοσυμπληρώνονται, ώστε κανείς να μην είναι ακάλυπτος και αυτό αποδεικνύεται και από την ανακοίνωση του συγκεκριμένου προγράμματος» ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι σκοπός είναι να αποκτήσει ο άστεγος ταυτότητα ως πρόσωπο που έχει δικαιώματα.

Ο τίτλος του έργου είναι «Δημιουργία εργαλείων και ορισμός διαδικασιών για την καταγραφή των αστέγων» και περιλαμβάνει την πιλοτική απογραφή αστέγων σε έξι μεγάλους Δήμους. Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, θα γίνει σε δύο φάσεις: Στη νυχτερινή φάση, ταυτόχρονα στους έξι Δήμους, στο δρόμο και στις δομές που παρέχουν στεγαστικές υπηρεσίες και σε μία ημερήσια φάση στις ανοιχτές δομές που εξυπηρετούν αστέγους, δηλαδή κέντρα ημέρας, συσσίτια, ιατρεία, κτλ.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, τονίστηκε ότι οι Δήμοι είναι κομβικής σημασίας, γιατί οι κοινωνικές υπηρεσίες τους γνωρίζουν το πεδίο και, άρα, θα αναλάβουν την παρακολούθηση, την περιοδικότητα και τη συστηματοποίηση της χρήσης των εργαλείων. Για την καταγραφή, θα ενεργοποιούνται εθελοντές για τη βραδινή καταγραφή, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή των εργαζομένων στις δομές και στους Δήμους. Την επιστημονική επιμέλεια της πιλοτικής απογραφής των αστέγων την έχει αναλάβει η ομάδα του Παντείου Πανεπιστημίου.

Σημειώνεται ότι θα υπάρχει διαδικτυακή εφαρμογή για τη διενέργεια επιτόπιας απογραφής των αστέγων στον δρόμο και σε δομές για αστέγους, ενώ θα λειτουργεί και ένα κεντρικό πληροφοριακό σύστημα για τη δικτύωση και το συντονισμό των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες σε αστέγους. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν τα πρώτα στοιχεία για τους άστεγους στους μεγαλύτερους Δήμους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ