Τέσσερα κέντρα ανοιχτά κατά το μεγαλύτερο ή το μικρότερο μέρος τους για χιονοδρομία θα έχουν στη διάθεσή τους οι λάτρεις των χειμερινών σπορ στη Βόρεια Ελλάδα. Τα υπόλοιπα περιμένουν το χιόνι, ενώ για ακόμη μία χρονιά διαπιστώνουμε τις παθογένειες του χώρου αυτού, με την εξαίρεση του χιονοδρομικού κέντρου στο Πισοδέρι, το οποίο λειτουργεί με τον ίδιο ιδιώτη εδώ και 20 χρόνια.
Πέρυσι ήταν μια πολύ κακή σεζόν για τη χιονοδρομία στην Ελλάδα, όπως και η προηγούμενη. Κι αυτό για λόγους κυρίως καιρικών συνθηκών. Όχι όμως μόνο. Έτσι το ιστορικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, το πρώτο οργανωμένο στην Ελλάδα από το 1934, πέρυσι δεν άνοιξε καθόλου, κι ευτυχώς για τους ιθύνοντες που δεν είχε χιόνι. Κι αυτό γιατί αν είχε χιόνι, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει λόγω έλλειψης προετοιμασίας, άδειας και προσωπικού.
Σέλι και Βασιλίτσα
Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου λειτουργεί υπό διοίκηση που διορίζεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. «Αναλάβαμε τη διοίκηση το καλοκαίρι του 2015, σε μία πυκνή πολιτικά χρονιά», εξηγεί στη «Θ» ο πρόεδρός του Κωνσταντίνος Τζελέπης. «Βρήκαμε το μηχανολογικό εξοπλισμό χωρίς συντήρηση, τα κτίρια χωρίς άδειες, ενώ είχε λήξει και η άδεια του κέντρου.
Επίσης βρήκαμε χρέη, ενώ το μόνιμο προσωπικό είχε συνταξιοδοτηθεί. Πέρυσι ήταν αδύνατο να λειτουργήσουμε, αλλά εκμεταλλευτήκαμε το χρόνο, για να τα βάλουμε σε τάξη. Έτσι, χάρη στη βοήθεια του δήμου Βέροιας που μας διέθεσε τους ειδικούς, συντάξαμε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και καταθέσαμε το φάκελο, ώστε να πάρουμε την άδεια. Τα καταφέραμε, την πήραμε την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου κι είμαστε πανέτοιμοι. Πήραμε κάποιο μόνιμο προσωπικό από τους επιτυχόντες διαγωνισμών 2008 και 2010 του ΑΣΕΠ και περιμένουμε να βγουν και τα ανάλογα ΦΕΚ, ενώ αντιμετωπίζουμε τις άμεσες ανάγκες μας με έξι εποχικούς υπαλλήλους. Το μόνο που μας μένει είναι να χιονίσει».
Τα ζητήματα που αναφέρει ο κ. Τζελέπης είναι πολύ σοβαρά και η εντροπία ξεκινά από το γεγονός ότι διαχρονικά οι διοικήσεις στο Σέλι διορίζονται και εξαρτώνται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Το ίδιο καθεστώς στη Βόρεια Ελλάδα έχει το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, αλλά εκεί η κατάσταση είναι καλύτερη από διοικητικής πλευράς, καθώς υπάρχει μόνιμο προσωπικό, άρα και μόνιμη μέριμνα για τη συντήρηση και τις άδειες. Ωστόσο φέτος η Βασιλίτσα δεν έχει ακόμη καθόλου χιόνι, αν και βρίσκεται σε σημείο που την ευνοεί, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν η πιο ευνοημένη από τον καιρό. «Αν απόψε χιονίσει, αύριο ανοίγουμε!» μας είπε χαρακτηριστικά ο Θωμάς Καραγιάννης, πρόεδρος της επιτροπής διοίκησης.
Πάντως, όσο κι αν είναι μαθημένα τα βουνά στα χιόνια, δεν μπορούν να αποφύγουν τις δυσλειτουργίες. Έτσι, στη Βασιλίτσα διενεργείται τώρα διαγωνισμός, προκειμένου να λειτουργήσει το κατάστημα και η σχολή χιονοδρομίας με καταληκτική ημερομηνία την 3η Ιανουαρίου, με τη σύμβαση να υπογράφεται στο επόμενο διάστημα, δηλαδή με τη σεζόν χιονοδρομίας να έχει αρχίσει.
Νάουσα και Ελατοχώρι
Στα Τρία Πέντε Πηγάδια υπάρχει μια άλλη παθογένεια που λέγεται «διεθνής διαγωνισμός» και μπλοκάρει τα πάντα. Γιατί παθογένεια; Διότι με το πρόσχημα ότι θα πραγματοποιηθεί διεθνής διαγωνισμός και θα έρθουν τρέχοντας επενδυτές να αναλάβουν το χιονοδρομικό, σχεδόν κάθε χρόνο αναθέτουν την τελευταία στιγμή τη διαχείριση σε διαφορετικό ιδιώτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κανείς να μην επενδύει σε ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά της χώρας. Έτσι, με τίμημα 41.400 ευρώ ανέλαβε φέτος τη διαχείριση η Capitol ΙΚΕ με εκπρόσωπο τον Γιώργο Μητσιάνη.
Οι παραχωρήσεις άρχισαν πριν από πέντε χρόνια, όταν τέθηκε σε εκκαθάριση η δημοτική επιχείρηση της Νάουσας, έως τότε διαχειρίστρια του κέντρου. Παρά τη μεγάλη αβεβαιότητα και τη μικρή διάρκεια της μίσθωσης πάντως, ο κ. Μητσιάνης έχει προετοιμάσει τα πάντα, ενώ έχει καταφέρει να ανοίξει τις κάτω πίστες για εκμάθηση. «Αισιοδοξούμε ότι το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων θα λειτουργήσει και ο Παράδεισος (πολύ δημοφιλής πίστα)», τόνισε στη «Θ».
Άλλο καθεστώς λειτουργίας έχει το Ελατοχώρι, με φορέα διαχείρισης μια ανώνυμη εταιρεία με μετόχους το δήμο Κατερίνης, τον τοπικό Δασικό Συνεταιρισμό, τον Αθλητικό Σύλλογο Ελατοχωρίου και το Χιονοδρομικό Σύλλογο Κατερίνης. Το κέντρο έχει κατασκευαστεί σε ιδιωτικό δάσος, ιδιοκτησίας του Συνεταιρισμού. Η πορεία του κέντρου δεν είναι καλή τα τελευταία χρόνια, καθώς ο καιρός δεν ευνόησε την περιοχή. Ωστόσο τα χρέη που υπήρχαν από παλαιότερες χρήσεις έχουν ρυθμιστεί, το προσωπικό είναι έτοιμο και, σύμφωνα με τους ιθύνοντες, το κέντρο θα λειτουργήσει αμέσως μόλις χιονίσει.
Καϊμακτσαλάν και Λαϊλιάς
Στο Καϊμακτσαλάν δηλώνουν πανέτοιμοι για λειτουργία, ενώ ήδη λειτουργούν μια πίστα και δυο baby lift. Οι συντηρήσεις είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίς, ενώ το μεγάλο υψόμετρο και οι γενικότερες συνθήκες στην περιοχή φέρνουν από νωρίς χιόνι, με αποτέλεσμα το Καϊμακτσαλάν να είναι από τα κέντρα με μεγάλη διάρκεια λειτουργίας. Έχοντας σύστημα τεχνητής χιόνωσης και μια γύρω περιοχή πολύ καλά αναπτυγμένη τουριστικά, οι υπεύθυνοι κατορθώνουν να κρατούν το κέντρο στα πόδια του παρά την αβεβαιότητα. Κι αυτό επειδή η περιοχή ανήκει στην Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, εταιρεία του δημοσίου και οι φήμες περί μακροχρόνιας παραχώρησης δίνουν και παίρνουν. Ωστόσο, την ευθύνη της συντήρησης και λειτουργίας του φέρει εδώ και λίγα χρόνια κοινοπραξία, με μια σύμβαση χωρίς ρίσκο γι’ αυτήν, κάτι που αποτελεί συνταγή για καλή λειτουργία.
Το ίδιο με το Καϊμακτσαλάν συνέβη και στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού, το οποίο πέρσι έχασε, δυστυχώς, τη σεζόν. Το Φαλακρό διαχειρίζεται η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και για κάποια χρόνια ήταν παρατημένο. Φέτος ωστόσο βρέθηκαν πιστώσεις ώστε να γίνουν οι συντηρήσεις και να εξασφαλιστεί η λειτουργία του από ιδιώτη. «Με πολύ κόπο βρέθηκαν τα χρήματα, αλλά το θετικό είναι ότι αναμορφώθηκε όλο το βουνό» λέει στη «Θ» ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού Μιχάλης Αμοιρίδης. Έτσι, το περασμένο Σαββατοκύριακο το Φαλακρό λειτούργησε, ενώ οι οιωνοί προβλέπονται πολύ καλοί από καιρικής απόψεως.
Στον Λαϊλιά Σερρών το χιονοδρομικό λειτουργεί από φορέα διαχείρισης και περιμένουν το χιόνι, ώστε το κέντρο να ανοίξει. Ωστόσο, δεν έχουν πραγματοποιηθεί καθόλου επενδύσεις, με αποτέλεσμα το κέντρο να μένει πάντοτε μικρό και «οικογενειακό».
Παράδειγμα το Πισοδέρι
Το πιο επιτυχημένο παράδειγμα λειτουργίας χιονοδρομικού κέντρου στη Βόρεια Ελλάδα είναι αυτό του Πισοδερίου Φλώρινας. Από το 1995 το διαχειρίζεται ο επιχειρηματίας Δημήτρης Τόττης. «Κι απομένουν πολλά χρόνια ακόμη μέχρι τη λήξη της μίσθωσης», λέει στη «Θ». Ενώ για όλα τα υπόλοιπα υπάρχει κάθε χρόνο ανασφάλεια για το εάν, πότε και με ποιες συνθήκες θα λειτουργήσουν, για το Πισοδέρι υπάρχει η σιγουριά. Το σαλέ είναι ανοιχτό χειμώνα καλοκαίρι, ο επιχειρηματίας κάνει μονίμως συντηρήσεις κι επενδύσεις, το προσωπικό υπάρχει, με αποτέλεσμα το κέντρο να λειτουργεί επιτυχημένα με μεγάλη διάρκεια σεζόν. Βοηθά και ο καιρός στην περιοχή και αυτήν τη στιγμή το κέντρο λειτουργεί περίπου στο 50% της δυναμικής του.
Το snowreport.gr είναι εξειδικευμένο site για τους χιονοδρόμους και τα χιονοδρομικά κέντρα και παρέχει καθημερινά πληροφορίες για την κατάσταση του χιονιού, τη λειτουργία των κέντρων καθώς και live κάμερες.
Το Βερολίνο «πάγωσε» τα ταξίδια
Μεγάλη πτώση τις κίνησης στις εκδρομές του εξωτερικού παρατηρήθηκε φέτος για την εορταστική περίοδο. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ανέμεναν αύξηση του ενδιαφέροντος και της κίνησης στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ωστόσο τα χτυπήματα στο Βερολίνο και τη Ζυρίχη την περασμένη Δευτέρα σταμάτησαν τις κρατήσεις.
Για πτώση 30% – 40% σε σχέση με την περσινή κίνηση κάνει λόγο η αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης Καλλιόπη Ξυνοπούλου. «Η αγορά πάγωσε μετά τα χτυπήματα. Αν και η κίνηση ήταν ήδη μειωμένη λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης, εδώ και λίγες ημέρες σταμάτησαν οι νέες κρατήσεις. Η γενικότερη ανασφάλεια επηρέασε πάρα πολύ τη δουλειά μας».
Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο ταξιδιωτικός πράκτορας και πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης. «Η κίνηση κάθισε τελείως. Ενώ στις 24 Δεκεμβρίου είχαμε μία πτήση για τη Βιέννη και μία για την Πράγα, αναγκαστήκαμε να συμπτύξουμε τις δυο πτήσεις σε μία. Επίσης φέτος παρατηρήθηκε το φαινόμενο ο κόσμος να προτιμήσει τα πολύ φτηνά ταξίδια, κυρίως σε κοντινούς προορισμούς. Βεβαίως, ακόμη και σε κοντινά και προσιτά μέρη όπως το Μπάνσκο, η κίνηση είναι περιορισμένη σε σχέση με πέρσι».
Αυτό φαίνεται και από τις πλατφόρμες online booking των αεροπορικών εταιρειών, όπου ακόμη και την τελευταία στιγμή υπήρχαν ελεύθερες θέσεις στις πτήσεις που αναχωρούν από τη Θεσσαλονίκη, σε αρκετά προσιτές τιμές, για όλες τις γιορτινές ημέρες.
Πηγή: makthes.gr