Τις πραγματικές διαστάσεις τις οποίες έχει προσλάβει η διαφθορά στην Κύπρο αποκάλυψε σε μία συνέντευξη-ποταμό ο δήμαρχος της Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.
Από τις καταγγελίες του δημάρχου προκύπτει πως το ζήτημα της διαφάνειας στον κρατικό και οικονομικό
Όμως ο κ. Φαίδωνος μίλησε εκτενώς για την αναμφισβήτητη και σε εφιαλτικό βαθμό σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ των κυκλωμάτων διαφθοράς που αλωνίζουν στην Κύπρο και στην Ελλάδα.
Ως βασικό παράδειγμα ο δήμαρχος Πάφου έφερε την υπόθεση Λεωνίδα Μπόμπολα και της θυγατρικής εταιρείας του στην Κύπρο «Helector».
Η Γενική Εισαγγελία Κύπρου είχε εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Λεωνίδα Μπόμπολα για την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης. Πρόκειται για κραυγαλέα δικαστική εμπλοκή μεταξύ κρατικών υπαλλήλων και ιδιωτικών συμφερόντων, με αποδεδειγμένο χρηματισμό αρμοδίων αρχώνΗ Γενική Εισαγγελία Κύπρου είχε εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Λεωνίδα Μπόμπολα για την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης. Πρόκειται για κραυγαλέα δικαστική εμπλοκή μεταξύ κρατικών υπαλλήλων και ιδιωτικών συμφερόντων, με αποδεδειγμένο χρηματισμό αρμοδίων αρχών, σε διάφορα επίπεδα κρατικής και αυτοδιοικητικής εξουσίας, αλλά και με καταγεγραμμένη στη δικογραφία κατηγορία περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.
Μιλάμε για καραμπινάτο σκάνδαλο με τη συμμετοχή της εταιρείας ελληνικών συμφερόντων της οικογένειας Μπόμπολα, κρατικών υπαλλήλων και αιρετών εκπροσώπων της κυπριακής τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τελικά, η ελληνική Δικαιοσύνη δεν εξέδωσε τον Λεωνίδα Μπόμπολα στην Κύπρο θεωρώντας πως μέρος των εγκληματικών πράξεων τελέσθηκε στην Ελλάδα, οπότε θα πρέπει να δικαστεί εδώ. Το πρόβλημα ωστόσο κατά τον δήμαρχο Πάφου ούτε αρχίζει ούτε και τελειώνει με την υπόθεση Μπόμπολα – «Helector». O κ. Φαίδωνος επεκτάθηκε και σε άλλες υποθέσεις μείζονος διαφθοράς (υπόθεση Δρακόπουλου με τον σταθμό επεξεργασίας λυμάτων Πάφου) αλλά και στα εξοπλιστικά προγράμματα της Κύπρου. Με λεπτομέρειες εξήγησε την εμπλοκή του Άκη Τσοχατζόπουλου στην υπόθεση των S300 και του απίστευτου οδοιπορικού τους από τη Ρωσία στην Κύπρο και από εκεί στην Ελλάδα.
Μίλησε για την εμπλοκή – συμμετοχή στη σκανδαλώδη υπόθεση κυρίως πολιτικών, όπως του τότε Κυπρίου υπουργού Ντίνου Μιχαηλίδη και του γιου του, καθώς και για την εμπλοκή κι άλλου Έλληνα υπουργού Άμυνας (ο οποίος κυκλοφορεί ελεύθερος).
Ο Φαίδωνας Φαίδωνος, αν και ανήκει στην κυβερνώσα παράταξη του Δημοκρατικού Συναγερμού, έριξε ευθείες βολές κατά του παρόντος πολιτικού σκηνικού. Μίλησε για την υπόθεση του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων κατά την κυπριακή κρίση. Κάλυψε μεν τον πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά άφησε να αιωρούνται ερωτήματα, δεδομένου ότι εξακολουθεί και πλανάται η εντύπωση στο νησί πως μέλη της οικογενείας του προέδρου είχαν εσωτερική πληροφόρηση, με αποτέλεσμα να εξαγάγουν κεφάλαια στο εξωτερικό για να τα σώσουν από το γενικό κούρεμα.
«Εάν δεν παταχθεί η διαφθορά, τότε η οικονομική κρίση στην Κύπρο θα επανέλθει όταν επαναληφθεί το φαινόμενο της «Φούσκας» τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες στο νησί»Κατά τον δήμαρχο Πάφου, ο οποίος έχει ευρύ πολιτικό μέλλον στο νησί δεδομένου ότι γεννήθηκε το 1978 και είναι μόλις 40 ετών, η μέγιστη πολιτική προτεραιότητα στην Κύπρο (και την Ελλάδα) είναι η συνολική και προς όλες τις κατευθύνσεις πάταξη της διαφθοράς. Εξήγησε πως το έλλειμμα διαφάνειας και στις δύο χώρες αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα για την οικονομική ανάπτυξη και την έλευση υγειών κεφαλαίων για επενδύσεις. Έδειξε εξαιρετικά προβληματισμένος με τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας εστιάζοντας στη βαριά φορολογία που έχει επιβληθεί αλλά και στη «μαύρη τρύπα» της συστηματικής φοροδιαφυγής μέσω των κυκλωμάτων διαπλοκής.
Κατέληξε προβλέποντας πως εάν δεν παταχθεί η διαφθορά, τότε η οικονομική κρίση στην Κύπρο θα επανέλθει όταν επαναληφθεί το φαινόμενο της «Φούσκας» τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες στο νησί. Εξέφρασε, δε, την άποψη πως, εάν εδώ και τώρα δεν αποκατασταθούν συνθήκες διαφάνειας στην Κύπρο και ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα, η κρίση θα καταστεί διαχρονικά αυτοτροφοδοτούμενη.
Ο Φαίδωνας Φαίδωνος δεν ενεπλάκη σε κρίσεις για το επικρατούν πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο. Αντιθέτως, υποσημείωσε χαρακτηριστικά πως οι πολίτες στο νησί έχουν φθάσει στο σημείο να αναζητούν τον έντιμο από τον ανέντιμο πολιτικό, ανεξαρτήτως ιδεολογικού στίγματος, προβλέποντας πως η πολιτική σκηνή εισέρχεται σταδιακά σε φάση διαμόρφωσης δύο βασικών πολιτικών στρατοπέδων. Των «Έντιμων» και των «Ανέντιμων».