Έτοιμη από το 2014, είχε ο ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, την τροπολογία για την εθνικοποίηση των τραπεζών, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας, Θανάσης Πετράκος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πετράκος είπε χαρακτηριστικά:
«Νομίζω ότι ήταν γνωστό. Ήταν στις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ δύο πράγματα: ότι αμέσως μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα προχωρήσει στη δημιουργία της διεθνούς επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους έτσι ώστε να διερευνηθεί πώς έγινε αυτό το χρέος, γιατί έγινε και τι έχει αποπληρωθεί έτσι ώστε να διεκδικηθεί η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και δεύτερον, ότι θα προχωρήσει στην μετατροπή των προνομιούχων μετοχών των τραπεζών, δηλαδή των μετοχών άνευ ψήφου, που είχε πάρει ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος μετά τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση, σε κοινές μετοχές, δηλαδή σε μετοχές μετά ψήφου, έτσι ώστε να περάσουν οι τράπεζες υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.
Διότι, γνωρίζεται πάρα πολύ καλά, την σκληρή κριτική που είχε ασκήσει ο αντιπολιτευτικός, τότε, ΣΥΡΙΖΑ, στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ φόρτωσαν των ελληνικό λαό με ένα χρέος 30 δισ. ευρώ για τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
Ερωτηθείς γιατί δεν προχώρησε το σχέδιο αυτό, ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι, “το σχέδιο αυτό, εκ των υστέρων διαβλέποντας τα πράγματα, δεν προχώρησε διότι προφανώς είχε επιλέξει το οικονομικό επιτελείο και ο κ. Τσίπρας τότε, ότι θα προχωρήσουν σε συμβιβασμό και σε υποταγή στα κελεύσματα της Ε.Ε. και ήταν λόγια προεκλογικής κατανάλωσης για να πάρουμε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού”.
Ειδικότερα, για την τροπολογία εθνικοποίησης των τραπεζών, ο κ. Πετράκος δήλωσε ότι ήταν τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ακριβώς του κ. Δραγασάκη, αλλά ο κ. Δραγασάκης ως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείο προφανώς είχε βαρύνοντα λόγο και προφανώς την είχε επιμεληθεί.