Περιφέρεια, Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Υ.Ε.Ν. επέτρεψαν την έγκριση πραγματοποίησης έργου επέκτασης λιμενοβραχίονα στον Εύδηλο της Ικαρίας, χωρίς προηγουμένως να υπάρχουν οι απαραίτητες αποφάσεις νομιμοποίησης αυτού. 

Η περιοχή «μπαζώθηκε». Το έργο εντάχθηκε, ακολούθως εγκρίθηκαν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες και στη συνέχεια νομιμοποιήθηκε ο χώρος, στον οποίο είχε ήδη χωροθετηθεί το έργο.  

Το απείρου κάλους «μπάχαλο» που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια στο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου ξεκίνησε το 1997, όταν η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχοντας στα χέρια της καταγγελίες κατοίκων για το έργο επέκτασης του λιμενοβραχίονα Ευδήλου, ενημερώνει με επιστολή τους αρμοδίους φορείς, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις προβλεπόμενες περιβαλλοντικές μελέτες και να ενημερώσουν για το σχεδιασμό και την πορεία του έργου.  

Παρόλα αυτά και σύμφωνα με κατοίκους, με την υπογραφή του τότε περιφερειάρχη, Παύλου Παπαδόπουλου, εγκρίθηκε στις 8 Μαρτίου 2004 η εκτέλεση του έργου «Λιμενικά Έργα Ευδήλου Ικαρίας», το οποίο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έγκριση, θα εκτελείτο σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία όμως υπεγράφη πέντε μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 22 Ιουλίου 2004. 

Το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, ο τότε γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου οικονομικών, Γιώργος Κουρής, υπογράφει αντί του υφυπουργού Οικονομίας, σχετική απόφαση νομιμοποίησης των έργων που ήδη έχουν εκτελεστεί εντός αιγιαλού και θαλασσίου χώρου, ενώ ουδεμία αναφορά γίνεται στις προσχώσεις, οι οποίες ήδη έχουν πραγματοποιηθεί.

Έτσι το Νοέμβριο του 2004, αναγνωρίζονται με απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών έργα που είχαν γίνει στο χώρο και είχαν ήδη εγκριθεί και χωροθετηθεί με υπογραφή του περιφερειάρχη, από το Μάρτιο του 2004.

Σημειωτέον ότι η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, η οποία εκδόθηκε μόλις τον Ιούλιο του 2004, έπρεπε να υπάρχει στα χέρια των αρμοδίων φορέων, πριν την έγκριση και έναρξη των εργασιών.

Για την ιστορία… το έργο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, κόστισε τουλάχιστον 2 εκ. ευρώ, τη στιγμή μάλιστα, που κανείς δε γνωρίζει αν όντως πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, αφού οι περιβαλλοντικές μελέτες εκδόθηκαν αρκετό χρόνο μετά την έγκρισή του και έχουν σχεδιαστεί για χώρο, ο οποίος κατά το χρόνο σχεδιασμού τους νομίμως δεν υπήρχε!