Ρεπορτάζ: Φίλιππος Καραμέτος, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Τη διαρκή και ανεξέλεγκτη μόλυνση του περιβάλλοντος καταγγέλλουν εδώ και μέρες οι κάτοικοι της Φωκίδας, παρόλο που οι τοπικοί άρχοντες γνωρίζουν ότι βοθρολύματα «πνίγουν» καθημερινά τη λίμνη του Μόρνου, επιχειρούν να αποσιωπήσουν την υπόθεση, παρά να δώσουν λύση.
Πριν από έξι ημέρες, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Μαλανδρίνου, Θανάσης Μανιτάρας, κατήγγειλε ότι τα λύματα της φυλακής ρίχνονται σε ρέμα που καταλήγει στη λίμνη του Μόρνου, απ’ όπου υδροδοτείται η ευρύτερη περιοχή. Η μόλυνση της λίμνης, δηλαδή η παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών, εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν τα λύματα των φυλακών στο Βιολογικό του Γαλαξειδίου και τώρα λόγω καλοκαιριού στον Βιολογικό της Άμφισσας σταμάτησαν να παραλαμβάνουν τα λύματα αφού οι οδηγοί τους είναι απλήρωτοι εδώ και καιρό.
Η «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.» είναι εταιρία του Ελληνικού Δημοσίου και διαχειρίζεται τη μεταφορά των επεξεργασμένων λυμάτων (που έχουν υποστεί τριτοβάθμιο στάδιο επεξεργασίας) από το Βιολογικό Καθαρισμό του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Μαλανδρίνου στο Βιολογικό Καθαρισμό του Γαλαξειδίου και τώρα της Άμφισσας.
Η εν λόγω εταιρεία με την υπ. αριθμ. 368/07-03-2012 απόφασή της συνάπτει πρόσθετη πράξη επί της αρχικής από 21-3-2008 σύμβασή της για τη «ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Γ.Κ.Κ. ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ ΜΕ ΒΥΤΙΟΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ» με την εταιρεία «ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙΟΥ ΕΠΕ». Δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο επί χρόνια καταβάλλει χιλιάδες ευρώ σε εργολάβο για τη μεταφορά των λυμάτων, ενώ θα ήταν λιγότερο δαπανηρό να κατασκευαστεί ένας σύγχρονος Βιολογικός Καθαρισμός στις Φυλακές Μαλανδρίνου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Μαλανδρίνου, κ. Θεοχάρης Μανιτάρας εστάλη σχετικό αίτημα στους αρμόδιους φορείς για την κατάσταση που επικρατεί. Σε δηλώσεις του στη zougla.gr ο κ. Μανιτάρας ανέφερε ότι παρόλο που έκαναν την εμφάνισή τους βυτιοφόρα, τα πρόβλημα δεν έχει λυθεί.
Μετά την κινητοποίηση της κοινότητας, εστάλησαν 2 βυτία του στρατού που μετέφεραν μόλις 50 m3 την μέρα. Συνήθως, τα βυτία μεταφέρουν 300 με 400 m3 την ημέρα. Εν συνεχεία εστάλησαν κανονικά βυτιοφόρα καθαρισμού, ωστόσο το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο αν δημιουργηθούν μονάδες βιολογικού καθαρισμού.
Η κατάσταση είναι απελπιστική καθώς σύμφωνα με την εφ. Φωκίς, γεωργικά υγρά απόβλητα, νερά απορροής καλλιεργούμενων εκτάσεων που μπορεί να περιέχουν λιπάσματα ή και φυτοφάρμακα, τα κτηνοτροφικά υγρά απόβλητα από σφαγεία πνίγουν τη λίμνη.
Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν τη μόλυνση του Μόρνου και ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας.