Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Νίκος Χριστοφάκης, Φίλιππος Καραμέτος
 
Οι λόγοι που θα μπορούσε κάποιος να επισκεφθεί το Πεδίον του Άρεως είναι πολλοί. Μόνο και μόνο τα 277 στρέμματα πρασίνου που εκτείνονται κατά μήκος της έκτασης το καθιστούν ένα «κόσμημα», μια «ανάσα οξυγόνου» στην καρδιά της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εικόνες ντροπής σε ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της ΕλλάδαςΤον Απρίλιο μάλιστα του 2008, όταν άρχισαν εργασίες για ριζική ανάπλαση του πάρκου, το άλσος απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη λάμψη αφού φυτεύτηκαν 1.200 δένδρα, 50.000 ανθόφυτα, 7.500 θάμνοι και 2.500 τριανταφυλλιές, ενώ προστέθηκαν εννέα στρέμματα χλοοτάπητα και οχτώ στρέμματα με φυτά εδαφοκάλυψης.

Ενώ λοιπόν ο καθένας θα περίμενε ότι η Πολιτεία θα έκανε τα πάντα ώστε ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα άλση της Αθήνας να αποτελεί «σήμα κατατεθέν» για οικογένειες, νέους και παρέες, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Πεδίον του Άρεως παραπέμπει περισσότερο σε σημείο συνάθροισης τοξικομανών, αστέγων και «υπηρετών» του πληρωμένου έρωτα.

Το zougla.gr επισκέφθηκε το άλσος και κατέγραψε εικόνες… «ακατάλληλες για ανηλίκους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιάτσα εμπόρων ναρκωτικών

Το νότιο τμήμα του πάρκου έχει μετατραπεί σε πιάτσα ναρκωτικών. Έμποροι και βαποράκια «πλασάρουν» ανενόχλητοι την πραμάτεια τους σε εξαθλιωμένες φιγούρες οι οποίες με βήμα αργό και ακανόνιστο χάνονται στις πυκνές φυλλωσιές, όπου παραμένουν όλη τη νύχτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κινητικότητα μάλιστα των εμπόρων θανάτου και των χρηστών είναι τόσο μεγάλη που σπάνια θα συναντήσει κάποιος -ειδικά τις απογευματινές και βραδινές ώρες- απλούς πολίτες να περνούν από τα σημεία διανομής.

Ακόμη όμως και αν περάσουν, αυτό που θα συναντήσουν είναι άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας, που είτε πιέζουν στις φλέβες τους ενέσεις ηρωίνης, είτε καπνίζουν την «κοκαΐνη των φτωχών» που ακούει στο όνομα σίσα.

Άστεγοι, συμμορίες και αγοραίος έρωτας

Εκτός όμως από τους ναρκομανείς, περίοπτη θέση κατά μήκος του άλσους κατέχουν τόσο άστεγοι οι οποίοι, ξεχασμένοι από το κράτος, κοιμούνται πάνω σε χαρτόνια όσο και συμμορίες αλλοδαπών οι οποίοι, όταν πέσει το σκοτάδι, επιδίδονται σε καβγάδες μετατρέποντας το άλσος σε αρένα.

Σύμμαχος τους ο ελλιπής φωτισμός και η απουσία φύλαξης. Ενδεικτικά είναι άλλωστε τα όσα ανέφερε στο zougla.gr ένας πρώην εργαζόμενος του πάρκου.

«Με το πρώτο φως της ημέρας αποκαλύπτονταν πεταμένες τσάντες, πορτοφόλια και προσωπικά στοιχεία πολιτών που την προηγούμενη νύχτα είχαν πέσει θύματα κλοπής. Τη νύχτα πολλές ήταν οι ιερόδουλες που συνοδευόμενες από τον “προστάτη” τους ψάρευαν πελάτες εντός του πάρκου. Επίσης μεγάλο πρόβλημα αντιμετώπιζαν οι οδηγοί που πάρκαραν τα αυτοκίνητά τους έξω από το πάρκο, στη μεριά του Πανελληνίου, καθώς πολλές φορές τα έβρισκαν σπασμένα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το zougla.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Περιφέρεια Αττικής, ωστόσο το αίτημα μας παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα. 

Παρακολουθήστε τι κατέγραψε ο φακός του zougla.gr…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης