Συνεχίζει να επικρατεί πανδαιμόνιο γύρω από την άτυπη επιτροπή ιατροδικαστών που ορίστηκε να διαλευκάνει την υπόθεση θανάτων της Ίριδας και της Μαλένας.
Οι εισαγγελικές αρχές ζητούν νέες ιατροδικαστικές εκθέσεις για τους θανάτους των δύο αδικοχαμένων παιδιών από την Πάτρα. Όσον αφορά τον θάνατο της Μαλένας, είχε συγκροτηθεί μια άτυπη επιτροπή, αποτελούμενη από τους ιατροδικαστές Νίκο Καρακούκη, Νίκο Καλογριά και Χριστίνα Τσάκωνα, που άνοιξε εκ νέου τον φάκελο θανάτου του κοριτσιού.
Μάλιστα, είχαν προκληθεί και κάποιες αντιδράσεις για τον ορισμό της ιατροδικαστού, Χριστίνας Τσάκωνα, έστω και σε αυτή την άτυπη επιτροπή, η οποία κατά την πρώτη ιατροδικαστική εξέταση είχε προαγάγει το σενάριο της ηπατικής ανεπάρκειας για τον θάνατο της Μαλένας.
Μια ενέργεια που, όπως εξήγησε προ ολίγων ημερών ο πρόεδρος Ιατροδικαστών, Γρηγόρης Λέων, έγινε περισσότερο ως βοηθητική, καθώς η ιατροδικαστής κατείχε τον φάκελο της αρχικής ιατροδικαστικής εξέτασης μετά τον θάνατο του 3,5 ετών κοριτσιού, που σημαίνει ότι είχε μελετήσει τη συγκεκριμένη περίπτωση και ίσως γέμιζε κάποια κενά.
Πλέον, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η επιτροπή αυτή θα αλλάξει και από άτυπη -το πόρισμα της οποίας δεν θα μπορούσε να σταθεί σε δικαστήριο λόγω έλλειψης των απαιτούμενων στοιχείων από νοσοκομεία κ.λπ.-, μετατρέπεται σε επίσημη με την παρουσία δύο επιστημόνων που πάνω στους οποίους θα βασιστεί η διαλεύκανση της τραγικής υπόθεσης θανάτου της Μαλένας και της 6 μηνών αδελφούλα της Ίριδας.
Η επιτροπή αυτή, σύμφωνα με τις πηγές, θα αποτελείται μόνο από τους Νίκο Καρακούκη και Νίκο Καλογριά, οι οποίοι θα δώσουν τις επίσημες απαντήσεις για τις πραγματικές αιτίες που στέρησαν τη ζωή από τα δύο παιδιά.
Όσον αφορά την ημερομηνία που θα γίνει γνωστό το συγκεκριμένο πόρισμα, υπολογίζεται μετά τα τέλη Απριλίου στο πιο αισιόδοξο σενάριο, καθώς είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν αλλά και τα έγγραφα που πρέπει να συγκεντρωθούν από την αρχή από νοσοκομεία και αρμόδιες υπηρεσίες.
Λέων: Απαντούν για την υπόθεση καφετζούδες και δεν μπορούμε εμείς οι ιατροδικαστές
Με τον θάνατο του μεγαλύτερου παιδιού της οικογένειας, της 9χρονης Τζωρτζίνας, να έχει αποδοθεί πλέον στη χορήγηση κεταμίνης και τη μητέρα των παιδιών να είναι προφυλακισμένη στον Κορυδαλλό για τη δολοφονία αυτού του κοριτσιού, απομένει να ξεκαθαριστεί τι είναι αυτό που σκότωσε τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας.
Και κάπου εδώ αρχίζουν οι διαφωνίες των ιατροδικαστών, με τον ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων να τονίζει στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης πως «έχουμε φτάσει στο σημείο να απαντούν ξεκάθαρα για την υπόθεση, στο Twitter, καφετζούδες και δεν μπορούμε εμείς οι ιατροδικαστές να πούμε ξεκάθαρα το τι έγινε σε αυτά τα δύο παιδιά».
Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων από την πρώτη στιγμή είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ασφυκτικού θανάτου και στα δύο παιδιά. Και στη Μαλένα και στην Ίριδα. Ενδείξεις που πλέον έγιναν περισσότερο «ορατές» υπό το πρίσμα της ενδεχόμενης δολοφονίας.
Οι αρχικές εκτιμήσεις, όταν δηλαδή πέθαναν τα παιδάκια -και χωρίς να υπάρχει τότε η υποψία δολοφονίας- ήταν πολύ διαφορετικές: Υπατική ανεπάρκεια για την 3,5 ετών Μαλένα και ένα πρόβλημα στην καρδιά για το μωράκι, την Ίριδα.
«Εδώ έχουμε τρεις πραγματογνώμονες. Είμαι ξεκάθαρος: Κανείς δεν είχε δόλο. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτός ο επιστημονικός εγωισμός και να αφήσουμε επιτέλους να μιλήσει η ιατροδικαστική επιστήμη», τονίζοντας επίσης πως όλη η κοινότητα λέει ότι στην περίπτωση της Μαλένας δεν μπορεί να υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια.
Τον ασφυκτικό θάνατο τον επικαλούνται πλέον όλοι οι συνάδελφοι οι οποίοι έχουν μελετήσει την υπόθεση. Όλοι!… Αν δεν είμαστε ικανοί να ξεπεράσουμε την συναδελφική αλληλεγγύη για να δείξουμε την αλήθεια, ας φέρουμε πραγματογνώμονες από το εξωτερικό».
«Εμένα με στενοχωρεί μια υπόθεση σαν αυτή που σωστά το χαρακτήρισαν ως έγκλημα του αιώνα, να γίνει μια διαμάχη μεταξύ ιατροδικαστών. Γιατί θέλουμε ουσιαστικά απέναντι στην αλήθεια, να υπερισχύσει η συναδελφική αλληλεγγύη, μη βλέποντας ότι αυτή τη στιγμή έχουμε θύματα τρία παιδιά, τρία αγγελούδια. Και παράλληλα έχουμε μια κοινωνία που περιμένει από εμάς τους ιατροδικαστές να δίνουμε λύσεις και όχι να κρυβόμαστε…».