Η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση με έμφαση στην επανάκτηση και αξιοποίηση κυρίως των βιοαποβλήτων αποτελούν τους βασικούς άξονες του νέου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, που καλούνται να υλοποιήσουν οι δήμοι της Αττικής με την απόλυτη στήριξη της Περιφέρειας και της Πολιτείας σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο.

«Στόχος μας είναι να το 2025 να ανακυκλώνουμε τουλάχιστον 2,5 φορές περισσότερο από όσο σήμερα και το 2030 να θάβουμε το 1/8 των απορριμμάτων που θάβονται σήμερα. Να καταστεί η Αττική Πράσινη Περιφέρεια και πρώτη στην Ανακύκλωση», τόνισε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Ζάππειο όπου με τον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλη και τους αναδόχους, συνυπέγραψαν τις συμβάσεις για την προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που θα διανεμηθεί δωρεάν στους δήμους, παρουσία του υπ. Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη, του γεν. γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκου, βουλευτών, δημάρχων της Αττικής και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Πατούλης παρουσίασε τους βασικούς στόχους της Περιφέρειας για την ανακύκλωση, στο πλαίσιο του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης, το οποίο στηρίζεται στις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κυκλικής Οικονομίας ενώ τις επιμέρους δράσεις για την ενίσχυση της ανακύκλωσης ανέπτυξε ο ειδικός μελετητής Δ. Μπούργκας.

«Περιφέρεια Αττικής, ΕΔΣΝΑ και δήμοι αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αλλάξουμε όσα μας ενοχλούσαν και μας πλήγωναν στον τομέα αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης υπενθυμίζοντας: «Δύο χρόνια πριν από εδώ, τον χώρο του Ζαππείου, είχαμε υπογραμμίσει τη βούληση μας για μετατροπή της Αττικής σε Πράσινη Περιφέρεια, με έμφαση στην ανακύκλωση και στη δημιουργία υποδομών σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Είχαμε δεσμευτεί για τη λειτουργία συστήματος συλλογής βιοαποβλήτων και σύγχρονων υποδομών όπως οι ΜΕΒΑ, τα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας, τα Πράσινα και Κινητά Σημεία κά., που θα μας επιτρέψουν να κλείσουμε το ΧΥΤΑ της Φυλής μειώνοντας σημαντικά τα σκουπίδια προς ταφή. Στη δέσμευσή μας αυτήν, ανταποκριθήκαμε με συνέπεια. Παρά την έλευση της πανδημίας και τις ανατροπές που επέβαλε, και εκεί ανταποκριθήκαμε, προωθώντας παράλληλα τα σχέδια μας όπως και τις απαιτούμενες ρυθμίσεις σε θεσμικό επίπεδο».

Ως ένα ιστορικό γεγονός όχι μόνο για την Αττική αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα χαρακτήρισε τις σημερινές υπογραφές με τους αναδόχους αλλά και γενικότερα την προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων με έμφαση στην ανακύκλωση, ο υπ. Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης και συνεχάρη τον κ. Πατούλη, επισημαίνοντας ότι σήμερα ξεκινά μία αντίστροφη πορεία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα συγχαρητήρια του προς την Περιφέρεια εξέφρασε και ο γγ Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν συνάδει με το λαό και τον πολιτισμό της Ελλάδας να είναι τελευταία στην ανακύκλωση και πρώτη στην ταφή, επισημαίνοντας ότι «το στοίχημα και το μήνυμα που θέτει σήμερα ο Γ. Πατούλης είναι να μειωθεί η ταφή σε ποσοστό 10%, ώστε να κλείσει η Φυλή και όλες οι ΧΥΤΑ στη χώρα. Προϋπόθεση, πρόσθεσε, αποτελεί αφενός η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς την διαλογή στη πηγή αφετέρου οι αναγκαίες υποδομές οι οποίες δημιουργούνται με τη συνέργεια όλων των φορέων».

Αναφορικά με την ικανότητα των δήμων να ανταπεξέλθουν στο ρόλο που καλούνται να εκτελέσουν ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του νέου εξοπλισμού ανακύκλωσης που θα αποκτηθεί με χρήματα που αντλεί η Περιφέρεια από ευρωπαϊκά κυρίως προγράμματα και επισήμανε πως οι πρώτες εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις ήδη ξεκινούν από το Δεκέμβριο του 2021 και οι υπόλοιπες αναμένονται εντός του 2022. «Υπολογίζουμε ότι με σωστή χρήση του εξοπλισμού από τους Δήμους, εντός της επόμενης διετίας θα έχουμε τουλάχιστον διπλασιασμό των ποσοστών ανακύκλωσης στην Αττική και κάλυψη του στόχου του 50% ανακύκλωσης το 2025» ανέφερε χαρακτηριστικά.     

Ο εξοπλισμός αυτός αφορά σε:

      * Προμήθεια κεντρικής ψηφιακής πλατφόρμας τηλεδιαχείρισης προγραμμάτων ανακύκλωσης , ευαισθητοποίησης, επιβράβευσης με περιφερειακές κονσόλες διαχείρισης γωνιών ανακύκλωσης και συστημάτων επιφανειακών και υπογειοποιημένων κάδων

      * Προμήθεια Και Εγκατάσταση Συστημάτων Υπόγειας Αποθήκευσης , με σύστημα ανύψωσης για τη δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης

      * Προμήθεια και εγκατάσταση πολυκέντρων ανακύκλωσης, με ενσωματωμένη κονσόλα αναγνώρισης, ζύγισης και καταγραφής .

      * Αυτόματοι μηχανικοί κομποστοποιητές.

      * Προμήθεια κάδων για την επέκταση του προγράμματος διαλογής στην πηγή του έντυπου χαρτιού.

      * «Έξυπνος» οικίσκος διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων

      * «Έξυπνη» νησίδα διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων

      * Κιόσκια ανακύκλωσης

«Με τον εξοπλισμό αυτό, με τα 100 νέα απορριμματοφόρα βιοαποβλήτων, με τα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας, τις νέες Μονάδες Διαχείρισης Βιοαποβλήτων, αλλά κυρίως με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, βάζουμε ισχυρές βάσεις για να καταστεί τα επόμενα χρόνια η Αττική, πρώτη περιφέρεια στην Ανακύκλωση» υπογράμμισε, ο περιφερειάρχης. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολο αλλά εφικτό τον κοινό αγώνα που καταβάλλουν Περιφέρεια, ΕΔΣΝΑ και δήμοι καθώς «δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο» και τόνισε ότι ως το τέλος του 2022, πρέπει «να υπάρχει πλήρες δίκτυο διακριτής συλλογής βιοαποβλήτων» και τα ποσοστά της ανακύκλωσης να ανέλθουν στο 55% ως το 2025 και στο 60% έως το 2030 όταν σήμερα είναι κάτω από 20% ενώ η ταφή έως το 2030 πρέπει να μειωθεί στο 10%.

Το σχέδιο δράσης της Περιφέρειας για την επίτευξη του παραπάνω στόχου εστιάζει στην ενίσχυση του εξοπλισμού των δήμων και στην ανάπτυξη αποκεντρωμένου δικτύου διαχείρισης βιοαποβλήτων ώστε να ελαφρυνθεί ο ΧΥΤΑ Φυλής (με την εκτροπή του 40% των απορριμμάτων από την ταφή) αλλά και τη δημιουργία των λοιπών απαραίτητων υποδομών. Στο σημείο αυτό ο κ. Πατούλης διαβεβαίωσε τους δημάρχους για την ολόπλευρη στήριξη της Περιφέρειας στην προσπάθεια που θα καταβάλλουν για την ενίσχυση της ανακύκλωσης. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι «τον Ιούνιο του 2020 προχωρήσαμε στον ΕΔΣΝΑ στην προκήρυξη του διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού, για να προμηθευτούμε εξοπλισμό ανακύκλωσης τον οποίο θα διαθέσουμε δωρεάν, αξιοποιώντας χρήματα του ΠΕΠ Αττικής, σε όλους τους Δήμους. Έχουμε προχωρήσει σε σχεδόν 50 προγραμματικές συμβάσεις συνεργασίας με άξονα την ανακύκλωση και τα βιοαπόβλητα. Ώστε όλοι μαζί, να δράσουμε ως καταλύτης της πράσινης επανάστασης που θέλουμε να συντελεστεί στην Αττική. Ο στόχος μας είναι να καταστεί η Αττική, Πράσινη Περιφέρεια, πρώτη στην Ανακύκλωση».

Συνοπτικά ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις δράσεις που έγιναν έως σήμερα στον τομέα της ανακύκλωσης όπως η χρηματοδότηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, η διανομή πάνω από 10.000 κάδων για διαλογής στην πηγή, ο διαγωνισμός για προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης άνω των 100 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη διοίκηση για 60 Κινητά Πράσινα Σημεία που ήδη κυκλοφορούν στην Αττική , συλλέγοντας υλικά και αντικείμενα προς ανακύκλωση.

Ο κ. Πατούλης τόνισε πως αυτή τη στιγμή υλοποιείται από την Περιφέρεια το μεγαλύτερο πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων στην Ευρώπη, του οποίου η σωστά οργανωμένη διαχείριση των βιοαποβλήτων

Προβλέπει ότι μπορεί να εκτρέψει ως και 700.000 τόνους από την ταφή των οποίων η επεξεργασία θα γίνεται σε μικρές αποκεντρωμένες μονάδες και για τη συλλογή των οποίων έχουν διανεμηθεί σε 48 δήμους: 80 υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα εξοπλισμένα με πλυντήριο κάδων για απόλυτη προστασία της δημόσιας υγείας και 9.000 καφέ κάδους για διακριτή συλλογή βιοαποβλήτων ενώ σύντομα θα αρχίσει η διανομή άλλων 100 απορριμματοφόρων βιοαποβλήτων και περίπου 19.000 καφέ κάδων.

Ως αποτέλεσμα αυτής της δράσεις είναι το γεγονός ότι 28 δήμοι έχουν σήμερα τακτικά προγράμματα συλλογής βιοαποβλήτων, έναντι 2 δήμων τον Απρίλιο του 2020 και οι συλλεγόμενες ποσότητες έχουν ανέβει από περίπου 100 τόνους τον Μάιο του 2020 σε πάνω από 800 τόνους σε μηνιαία βάση σήμερα.

Τέλος, αναφορικά με την υλοποίηση του νέου Περιφερειακού Σχέδιου Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων η Περιφέρεια και ο ΕΔΣΝΑ προχώρησε στη δημοπράτηση του εκσυγχρονισμού του ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων και τη μετατροπή του σε Πράσινο Εργοστάσιο. Στη δημοπρατήσαμε της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων του Γραμματικού και δύο έργων ΣΔΙΤ, για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα και για την εξυπηρέτηση της περιοχής του Πειραιά.

Κλείνοντας ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ως προϋπόθεση την επιτυχία του στόχου της στροφή προς την κυκλική οικονομία, τη συνεργασία Περιφέρειας – ΕΔΣΝΑ και δήμων. «Ξεκινάμε την υλοποίηση του δικτύου της ανακύκλωσης για όλους τους δήμους, χωρίς κόστος και χωρίς χρονικές καθυστερήσεις. Συνεχίζουμε την ενίσχυση των δήμων με οχήματα βιοαποβλητων για την υλοποίηση των στόχων για το 2025. Με αυτές τις δυο ενέργειες δίνουμε δύναμη στους δήμους για να πετύχουν σημαντικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα και να προσεγγίσουν τους υψηλούς στόχους του 2025, εκτρέποντας μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων και οργανικών αποβλήτων από την ταφή. Ενώ τους βοηθάμε να πετύχουν σημαντική μείωση του κόστους διαχείρισης εφόσον μεγαλώνοντας την εκτροπή θα μειωθεί και το κόστος επεξεργασίας και διάθεσης της τάξης των 55 ευρώ ανά τόνο», τόνισε ο κ. Πατούλης. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ