Πλήθος κόσμου συνέρρευσε το απόγευμα της Τετάρτης στο κτήριο «Κωστής Παλαμάς» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ακαδημίας 48 & Σίνα) για την παρουσίαση του βιβλίου του γνωστού δικηγόρου-ποινικολόγου, Φραγκίσκου Ραγκούση και της Νιόνιας Γ. Βαλλιανάτου.

Το βιβλίο «Το γονίδιο του νόμου δικαστική νευροψυχολογία» των εκδόσεων Παπαζήση παρουσίασαν οι: Αλέξανδρος Παπαδημητρίου Καθηγητής Νευρολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννης Πανούσης Καθηγητής Εγκληματολογίας Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος.

Λίγα λόγια απο τους συγγραφείς:

Το βιβλίο αποτελεί μια σύγχρονη άποψη αντιμετώπισης και προσέγγισης της σύνθεσης μεταξύ των νευροεπιστημών και της νομικής επιστήμης.

Η συνεργασία μεταξύ συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και επαγγελματιών ψυχικής υγείας τείνει πλέον να υπερβεί τον παραδοσιακό της ρόλο και αναζητά νέα πλαίσια συνεργασίας, όχι μόνο στην αντιμετώπιση της παραβατικής ή αποκλίνουσας συμπεριφοράς, αλλά και στην πρόληψη και στην κατανόηση αυτής.

Τα αίτια τα οποία οδηγούν στην εκδήλωση μιας επιθετικής ή εγκληματικής συμπεριφοράς, δεν είναι πάντα σαφή και θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το γενετικό υπόβαθρο του ατόμου, την επίδραση του περιβάλλοντος, αλλά και την πιθανή επιθετικότητα που μπορεί να δέχεται από το κοινωνικό σύστημα μέσα στο οποίο βιώνει.

Τελικά ποιον δικάζουμε στην αίθουσα του δικαστηρίου; Ποιος συλλαμβάνεται και ποιος παρουσιάζεται ενώπιον του δικαστή; Ο κατηγορούμενος, ή τα γονίδια αυτού; Στοχεύοντας πάντα σε μια δίκαιη δίκη, πόσο μπορούμε να διαχωρίσουμε πλήρως την γενετική προδιάθεση από την κοινωνική επιρροή; Και ως πότε μπορούμε να απαντάμε με βία στην βία που εκδηλώνει ένα άτομο με εμφανή επιθετικά πρότυπα συμπεριφοράς;

Ο ρόλος του νομικού επιστήμονα, του επαγγελματία ψυχικής υγείας, κυρίως όμως του δικαστή αλλά και του σωφρονιστικού υπαλλήλου, που τελικά βρίσκεται καθημερινά με τον φυλακισμένο παραβάτη, πρέπει να είναι απλά τιμωρητικός, ή διερευνητικός;

Μήπως πρέπει πρώτα να διερευνήσουμε τα αίτια που ώθησαν στην επίδειξη βίας, να αναζητήσουμε πιθανά εγκεφαλικά αίτια που πυροδότησαν την οργισμένη συμπεριφορά; Η επιστήμη της νευρονομικής έρχεται να απαντήσει σε τέτοια ερωτήματα, να δημιουργήσει νέα ερευνητικά πρωτόκολλα, να αξιολογήσει και να κατανοήσει περισσότερο την παραβατική ή αποκλίνουσα συμπεριφορά. Διαφεύγει από τα στεγανά των επιστημών, συνθέτει και προτείνει νέες αρχές νομοθεραπευτικής προσέγγισης και αντιμετώπισης στην πρόληψη της εγκληματικότητας και στην εκδήλωση της βίας.

Οι συγγραφείς
Φραγκίσκος Ραγκούσης, Δικηγόρος
Νιόνια Γ. Βαλλιανάτου, Νευροψυχολόγος, Δρ. Νευρολογίας