Με κάθε επισημότητα και παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η καθέλκυση του υποβρυχίου «Πιπίνος», που τίθεται στην υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για το πρώτο από τα τρία υποβρύχια τύπου P-214, που κατασκευάζει το Πολεμικό Ναυτικό στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Αρχικά, το «Πιπίνος» θα περάσει από τεστ στη θάλασσα και δοκιμές εν όρμω. Στο Ναυτικό εκτιμούν ότι αυτές θα ολοκληρωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα οκτώ έως δέκα μηνών.
«Σήμερα η Ελλάδα στέλνει προς κάθε κατεύθυνση ένα μήνυμα ισχύος» δήλωσε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της τελετής καθέλκυσης του υποβρυχίου. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι μετά από 12 χρόνια, τα χρήματα του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο: «Για να φτάσουμε, όμως, εμείς σήμερα εδώ στην καθέλκυση του «Πιπίνος» δούλεψαν και πολλοί άνθρωποι και πολλές κυβερνήσεις» σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος επισήμανε ότι ο όλος χειρισμός στην υπόθεση των υποβρυχίων δείχνει πόσο σημαντική είναι η πολιτική συνεννόηση για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας.
«Το σημερινό αποτέλεσμα», πρόσθεσε «δείχνει ότι η διατήρηση της ικανότητάς μας σε υποδομές και έμψυχο υλικό πρέπει να αποτελεί κεντρικό άξονα της αμυντικής και αναπτυξιακής μας πολιτικής στο μέλλον».
Το «Πιπίνος» είναι ίδιου τύπου με το «Παπανικολής» που παραλήφθηκε από τα γερμανικά ναυπηγεία και είναι ήδη εν υπηρεσία.
Μετά την τελετή ονοματοδοσίας και την καθέλκυση, στο «Πιπίνος» πρόκειται να επιβιβαστεί το πρώτο πλήρωμά του και θα ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες δοκιμαστικές διαδικασίες, τόσο ενώ θα είναι δεμένο όσο και εν πλω. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του επόμενου καλοκαιριού να έχουν ολοκληρωθεί, ώστε να ενταχθεί πλήρως στον ελληνικό στόλο.
Επόμενο από τα νέα υποβρύχια 214 που αναμένεται να καθελκυστεί είναι ο «Ματρώζος», εντός του 2014.
Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό έχει στην ιστορία του και άλλο υποβρύχιο «Πιπίνος», το Υ8 που «χτίστηκε» το 1942-1943 από τους Βρετανούς και παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό, μαζί με τα «Αργοναύτης», «Δελφίν» και «Τρίαινα Ι». Στις αρχές του 1944 κατέπλευσε στη Μέση Ανατολή και γνώρισε πολεμική δράση κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.