Στη διάθεση του πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη έθεσαν τις παραιτήσεις τους τα μέλη της Συγκλήτου Πανεπιστημίου Αθηνών, μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργείται, με τον ορατό κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο από την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, αλλά και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου να προχωρήσουν σε δύο νέες 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις ως το τέλος της εβδομάδας. Οι υπάλληλοι αντιδρούν στο θέμα της διαθεσιμότητας για την οποία ήδη ανακοινώνονται οι πρώτες προσωρινές λίστες του ΑΣΕΠ με τη μοριοδότηση των υπαλλήλων των ανωτάτων Ιδρυμάτων.

Η Σύγκλητος που συνεδρίασε στις 15.00 το μεσημέρι, εμμένει την απόφασή της για έναρξη των μαθημάτων του εξαμήνου στις 19 Νοεμβρίου.

H ανακοίνωση της Συγκλήτου:

Το Ε.Κ.Π.Α στο σύνολό του (διδακτικό προσωπικό, λοιπό διδακτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές) δηλώνει τη σταθερή θέση του να λειτουργήσει αμέσως, επιτελώντας την αποστολή του ως Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος υπό συνθήκες ομαλότητας, οι οποίες δυστυχώς δεν υφίστανται στην παρούσα φάση λόγω των διάτρητων από νομικής και ηθικής άποψης αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας (έωλη μοριοδότηση απογραφέντων υπαλλήλων, παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς αργίας και επομένως εκτός Πανεπιστημίου).

• Δηλώνει την άρνηση του διδακτικού προσωπικού να προσέλθει στις αίθουσες διδασκαλίας υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων, όπως ελέχθη από τον υπουργό Παιδείας.

• Τα μέλη της Συγκλήτου, εν όψει της εξαιρετικά κρίσιμης και αδιέξοδης κατάστασηςν στην οποία έχει περιέλθει το Πανεπιστήμιο, θέτουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Πρύτανη.

• Ζητεί συνάντηση του πρύτανη και αντιπροσωπείας μελών της Συγκλήτου με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, προκειμένου να παρέμβουν, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο και το οδηγεί σε αντικειμενική αδυναμία εκτέλεσης όλων των λειτουργιών του.

Αγωγή από τον Πελεγρίνη

Την ίδια ώρα, με αγωγή κατά των μελών της Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών απαντά ο Πρύτανης Θεοδόσιος Πελεγρίνης σε όσα του καταλόγισαν για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η κατάσταση στο πανεπιστημιακό ίδρυμα, λόγω της κινητοποίησης των διοικητικών υπαλλήλων.

Ο Πρύτανης διεκδικεί αποζημίωση ενός εκατομμυρίου ευρώ από τα μέλη της Διοίκησης του ΕΚΠΑ κατηγορώντας τους ότι τον στοχοποίησαν συκοφαντώντας τον με ψεύδη. Ο κ. Πελεγρίνης δηλώνει ότι την αποζημίωση που θα εισπράξει για την ηθική βλάβη την οποία, όπως υποστηρίζει, υπέστη, θα τη διαθέσει για τις ανάγκες του πανεπιστημίου. Στην αγωγή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρoσέβαλαν βαρύτατα την προσωπική και επαγγελματική μου αξιοπρέπεια και εντιμότητα και την επάρκεια προς άσκηση των υπηρεσιακών μου καθηκόντων, και συνακόλουθα την προσωπικότητα μου, καθʼ όσov με εμφάνισαν ως Πρύτανη, που παρανομεί, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, ώστε να είναι απαραίτητη και η διερεύνηση των πράξεων μου από δημόσιες Αρχές».

Ο Πρύτανης βρίσκεται, τις τελευταίες εβδομάδες, στο επίκεντρο εισαγγελικής έρευνας η οποία διερευνά το ενδεχόμενο να έχει διαπράξει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει και πάλι το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας προσφεύγει την Τρίτη εκ νέου στη Δικαιοσύνη για να εφαρμοστεί ο νόμος και καλεί τους καθηγητές και τους φοιτητές να προσέλθουν στα μαθήματά τους, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών να συνεχίσουν με νέα 48ωρη απεργία.

«Παραβιάζουν τον νόμο, γιατί δεν συμμορφώνονται με δικαστικές αποφάσεις, που έχουν ήδη κρίνει την απεργία τους παράνομη» τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, η άρνηση της Συγκλήτου και του πρύτανη να εφαρμόσουν τον νόμο και να ανοίξουν το πανεπιστήμιο, τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για την απώλεια του εξαμήνου.

«Η ευθύνη που αναλαμβάνουν είναι τεράστια» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, «αυτοί που θέλουν, εντός και εκτός πανεπιστημίου, να μετατρέψουν τα δυο ιδρύματα που παραμένουν κλειστά σε πεδίο μάχης, θα μας βρουν μαζί με την κοινωνία απέναντι».

«Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο ανήκει στον ελληνικό λαό και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον των παιδιών του και τις θυσίες των οικογενειών τους», κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.