Zougla Newsroom
Η «Μήδεια» βαίνει προς εκτόνωση μέσα στο επόμενο 24ωρο αλλά οι πληγές που άφησε πίσω της είναι ανοιχτές και επώδυνες. Από τότε που με κοινοτική οδηγία η διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας και ο έλεγχος των δικτύων πέρασε σε ανεξάρτητες εταιρείες, η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Διοικητικά συμβούλια δεν δίνουν λόγο σε κανέναν και διοικήσεις συμπεριφέρονται κατά το δοκούν και παραμένουν στο απυρόβλητο. Όλα αυτά σε αγαστή σχέση με τα λόμπι εξουσίας και με τους αρμόδιους υπουργούς ή υπουργίσκους να διατηρούν αυτή τη σχέση η οποία βασίζεται σε ένα υπόγειο δούναι και λαβείν. Το αποτέλεσμα είναι το εξής:
Από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση, δηλαδή το 2010, στο πρώην δίκτυο της ΔΕΗ, ο έλεγχος του οποίου μεταβιβάστηκε πλήρως στον ΔΕΔΔΗΕ, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ουσιαστική παρέμβαση συντήρησης. Δεν έχει όμως πραγματοποιηθεί και καμία επένδυση. Το δίκτυο είναι παλαιό, ασυντήρητο, ξεπερασμένης τεχνολογίας και αυτό το γνωρίζουν άπαντες.
Η «Μήδεια» χτύπησε καίρια την πρωτεύουσα. Κατέδειξε την πλήρη αδυναμία του κράτους να αντεπεξέλθει σε σοβαρές καταστάσεις. Στο παρελθόν, τα συνεργεία της πάλαι ποτέ κραταιάς ΔΕΗ αλώνιζαν τον τόπο και κλάδευαν τα δέντρα και συμμάζευαν τις συστάδες ώστε να μην ακουμπούν τα ηλεκτροφόρα καλώδια για να μην προκαλούνται βραχυκυκλώματα. Ο άλλος λόγος ήταν ακριβώς οι χιονιάδες. Οι παλαιές διοικήσεις γνώριζαν πως, ανά τακτά διαστήματα τον Φεβρουάριο, η Ελλάδα πλήττεται από συγκεκριμένα χαμηλά βαρομετρικά τα οποία είναι καταστροφικά.
Ο κάθε πολίτης μπορεί να γίνει κατήγορος και μηνυτής. Η κάθε κοινωνική συλλογικότητα μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία προσφυγής στη δικαιοσύνη διότι δεν είναι δυνατόν οργανισμοί οι οποίοι ευθύνονται για την απρόσκοπτη λειτουργία παροχής των κοινωνικών αγαθών, όπως είναι η ενέργεια, να αφήνουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στο έλεος της θεομηνίας. Χωρίς θέρμανση, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας, χωρίς δυνατότητες μετακίνησης, χωρίς νερό μέσα στο καταχείμωνο.
Ζούμε σε καταστάσεις πανδημίας. Δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα στα νοσοκομεία. Οι ΜΕΘ είναι πλήρεις. Η κοινωνία είναι στα κάγκελα. Και αυτοί, αλαζόνες και άπληστοι, επιμένουν να παίζουν με τα νεύρα μας και με τις αντοχές μας.
Ε, λοιπόν, ξηγημένα πράγματα. Δεν υπάρχουν πια αντοχές. Δεν αντέχονται τέτοιες συμπεριφορές. Δεν μπορεί ο κάθε υπουργός Ενέργειας να μην αναλαμβάνει την ευθύνη και να μην παραιτείται. Δεν είναι δυνατόν το διοικητικό συμβούλιο του ΔΕΔΔΗΕ να μην έχει υποβάλει την παραίτησή του από την πρώτη στιγμή. Και δεν είναι δυνατόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός του επιτελικού κράτους, να περνά την ώρα του πίνοντας καφέ στο Κολωνάκι, καμαρώνοντας το εκχιονιστικό που έσπευσε να καθαρίσει τους δρόμους της συνοικίας του από το λιγοστό λασπωμένο χιονάκι.
Οι πολίτες και οι συλλογικότητες ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι καιρός πια οι Έλληνες φορολογούμενοι να απαιτήσουν από τους κυβερνώντες εξηγήσεις.
Ο κάθε Έλληνας πολίτης έχει νομικό συμφέρον και μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, η οποία ως φαίνεται έχει ξεχάσει ότι διαθέτει τη δυνατότητα της αυτεπάγγελτης παρέμβασης.
Γιατί, κύριοι εισαγγελείς, σιωπάτε ; Τι συνέβη και δεν παρεμβαίνετε;
Δύο γέροντες απεβίωσαν λόγω διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος. Βρίσκονταν και οι δύο σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους.
Ο δήμαρχος Διονύσου άλλωστε ήταν ξεκάθαρος: «Ο στρατός θα ανοίξει τους δρόμους, θα μεταφέρει τα πεσμένα δέντρα αλλά θα πρέπει να είναι τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που θα αποκαταστήσουν τις καλωδιώσεις». Τα συνεργεία όμως αυτά δεν εμφανίστηκαν ποτέ.
Διαβάστε επίσης: