Την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη προκάλεσαν διαμαρτυρίες πολιτών επειδή διακόπηκαν ταυτόχρονα οι συντάξεις που έπαιρναν ως άγαμες θυγατέρες από το Δημόσιο Ταμείο και από ασφαλιστικό οργανισμό, εποπτευόμενο από άλλο υπουργείο (ΕΤΑΑ- ΤΣΑΥ) και είχαν ως φυσικό επακόλουθο την αδυναμία να ζουν πλέον αξιοπρεπώς, αφού δεν διέθεταν κανένα εισόδημα για πολύ καιρό.
Αιτία της διακοπής των συντάξεων που λάμβαναν έως τότε, ήταν ότι το συνολικό εισόδημα των συγκεκριμένων πολιτών υπερέβαινε το ποσό των 8.640 ετησίως (ήτοι 720 ευρώ μηνιαίως), όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4151/2013.
Έπειτα από έλεγχο της ανεξάρτητης Αρχής διαπιστώθηκε ότι πρέπει µεν να τους χορηγηθεί σύνταξη μέχρι το ποσό των 720 ευρώ μηνιαίως όπως ο νόμος ορίζει, αλλά δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη αναφορικά µε τον φορέα (ασφαλιστικό οργανισμό) που θα τη χορηγήσει. Έτσι, ο Συνήγορος, µε έγγραφό του στην αρμόδια Νομοπαρασκευαστική Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), πρότεινε την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του νόμου, προκειμένου να καλυφθεί το κενό και να καταστεί αρμόδιος ένας συνταξιοδοτικός οργανισμός για την επαναχορήγηση της σύνταξης στις άγαμες θυγατέρες, εφόσον το δικαιούνται.
Κατά τη διερεύνηση των παραπάνω υποθέσεων διαπιστώθηκε επίσης ότι η Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του ΓΛΚ ελέγχει -σύμφωνα µε τις κείμενες διατάξεις- στις άγαμες θυγατέρες εν προκειμένω, τις φορολογικές δηλώσεις του προηγούμενου έτους (2013), οι οποίες αφορούν στα πραγματικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2012. Αυτό εμπεριέχει τον κίνδυνο τα περιουσιακά και εισοδηματικά στοιχεία των πολιτών να µην ανταποκρίνονται στην παρούσα οικονομική τους κατάσταση. Σχετικά µε αυτό, ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε, εφόσον υπάρχει πλέον η τεχνική δυνατότητα και υποδομή µέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, να ελέγχονται τα πιο πρόσφατα εισοδήματα που αναγράφονται στην τρέχουσα φορολογική δήλωση (2014) για το 2013.
Η Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του ΓΛΚ απέστειλε έγγραφο στην ανεξάρτητη Αρχή στο οποίο αναφέρεται ότι οι προτάσεις της είναι ορθές και θα ληφθούν υπ’ όψιν από το υπουργείο Οικονομικών σε επόμενη νομοθετική παρέμβαση, το συντομότερο δυνατό.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ