Παρέμβαση πραγματοποίησε τη Δευτέρα σε κέντρο αισθητικής στο Κολωνάκι ο Ρουβίκωνας, λίγες μόλις ώρες μετά τη σύλληψη του ηγετικού στελέχους της συλλογικότητας, Γιώργου Καλαϊτζίδη.

Σύμφωνα με ανάρτησή τους σε γνωστή ιστοσελίδα του αντεξουσιαστικού χώρου «τα κέντρα αισθητικής, εκτός από σύγχρονα εργασιακά κάτεργα, αποτελούν άλλη μία καπιταλιστική απάτη. Όλοι μας θα πρέπει ασφαλώς να έχουμε την αυτοδιάθεση των σωμάτων μας, αλλά οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι αυτού του είδους οι επιχειρήσεις αποτελούν τμήματα της τεράστιας και αμείλικτης βιομηχανίας της ομορφιάς. Μια βιομηχανία που βασίζεται και καλλιεργεί αδιάκοπα την ανθρώπινη ανασφάλεια και ματαιοδοξία, συστατικά του σύγχρονου δυτικού κόσμου της διαφήμισης, της εικόνας και πάνω απ’ όλα του καπιταλισμού, όπου πάντα το “ωραίο” θα είναι κάτι άλλο από αυτό που έχεις, θα είναι κάτι που θα πρέπει να πληρώσεις για να το αποκτήσεις».

Δείτε το βίντεο από την παρέμβαση

 

Δείτε την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο athens.indymedia:

«Όταν μιλάω εγώ, εσύ θα το βουλώνεις»

«Στην εταιρεία κέντρων αισθητικής Figura / Figura Clinica οι εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι, αλλά ως μηχανές που οφείλουν να έχουν την κατάλληλη εμφάνιση και να δέχονται τον υβριστικό λόγο και τον ψυχολογικό πόλεμο των υπεύθυνων μέχρι να προσαρμοστούν στα πρότυπα ομορφιάς της εταιρείας, αλλά και στις εργασιακές συνθήκες του εν λόγω κάτεργου.

Η Μ. εργαζόταν στη συγκεκριμένη εταιρεία απ’ όπου και παραιτήθηκε εξ’ αιτίας των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας. Ως προς το οικονομικό σκέλος, η περίοδος της εκπαίδευσής των εργαζομένων καθώς και οι υπερωρίες τους, δεν πληρώνονται ποτέ. Όταν το κατάστημα δεν έχει πελατεία, η υπεύθυνη διώχνει τους εργαζόμενους νωρίτερα, ασφαλώς με την αντίστοιχη περικοπή της αμοιβής τους. Επιπλέον, το προσυμφωνημένο 45λεπτο διάλειμμα των εργαζομένων συνήθως διακόπτεται από τον συντονιστή, ο οποίος απαιτεί να επιστρέψουν όλοι στα πόστα τους. Τα πόστα είναι κυλιόμενα και όλοι οι εργαζόμενοι δέχονται ιδιαίτερη πίεση για την αύξηση των πωλήσεων, αναγκάζονται να τηλεφωνούν στους πελάτες για να προτείνουν «συμφέροντα πακέτα ομορφιάς», πάντα υπό το εκφοβιστικό μότο της υπεύθυνης “Φάτε τους όσα περισσότερα μπορείτε”. Ενώ λοιπόν, κάποια προσλαμβάνεται π.χ. ως αισθητικός, απαιτείται εν τέλει να έχει γνώσεις μάρκετινγκ για να μπορεί να πουλήσει «θεραπείες» και να ασκήσει η ίδια ψυχολογική πίεση στον πελάτη μέχρι να τις αγοράσει. Κι αν αρνηθεί να το κάνει, ασφαλώς αμείβεται λιγότερο.

Αφετέρου, η διευθύντρια Σεπεταδέλη και ο συντονιστής Παπαγεωργίου του συγκεκριμένου καταστήματος, θεωρούν τους εαυτούς τους αρμόδιους να κατακρίνουν, να προσβάλλουν, να τραμπουκίζουν και να επιτίθενται λεκτικά στις εργαζόμενες. Ενδεικτική φράση με την οποία καλλιεργούν ένα μόνιμο κλίμα τρόμου, είναι «Όταν μιλάω εγώ, εσύ θα το βουλώνεις», και πατώντας στην εξουσία της θέσης τους έχουν άκρως προσβλητικές απαιτήσεις ακόμα και ως προς την εμφάνιση τους, με φράσεις όπως «Είσαι άθλια», «Η εμφάνιση σου είναι χάλια», «Πρέπει να χάσεις κιλά» κ.ά. Ακόμα και όταν οι εργαζόμενες απουσιάζουν με αναρρωτική άδεια, ο Παπαγεωργίου τους τηλεφωνεί και απαιτεί να την ανακαλέσουν, καθώς γι’ αυτόν ούτε καν τα θέματα υγείας δεν είναι αρκούντως σημαντικά για να λείψεις από τη δουλειά.

Προφανώς η καταγγελία της Μ. δε μας σοκάρει, επιβεβαιώνει την ολοένα και χειρότερη εργασιακή πραγματικότητα, όπου τα κεκτημένα των εργαζομένων καταπατούνται από αφεντικά, υπεύθυνους, κρατικές και εταιρικές πολιτικές. Καθημερινά άνθρωποι της τάξης μας χάνουν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας, δουλεύουν υπό εξαντλητικές συνθήκες και ωράρια, δε λαμβάνουν τα δεδουλευμένα τους, κάνουν υπερωρίες αμισθί συνεχώς υπό την απαίτηση του εκάστοτε αφεντικού ή υπεύθυνου.

Η καταγγελία της Μ. όμως έχει και μια άλλη πτυχή: το πως ο εκάστοτε συντονιστής μπορεί να έχει απαιτήσεις για την εικόνα μας και να μας τρομοκρατεί προκειμένου να υπακούσουμε. Το πως η εκάστοτε υπεύθυνη μπορεί να μιλάει για τα σώματά μας, σαν αυτά να είναι εκθέματα της επιχείρησης και να πρέπει να προσαρμόζονται σε αριθμητικές απαιτήσεις και αναλογίες, σαν να μην είναι δικά μας αλλά ως σώματα-πρότυπα να υπακούν στις προδιαγραφές που προσελκύουν πελάτες. Τα κέντρα αισθητικής, εκτός από σύγχρονα εργασιακά κάτεργα, αποτελούν άλλη μία καπιταλιστική απάτη. Όλοι μας θα πρέπει ασφαλώς να έχουμε την αυτοδιάθεση των σωμάτων μας, αλλά οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι αυτού του είδους οι επιχειρήσεις αποτελούν τμήματα της τεράστιας και αμείλικτης βιομηχανίας της ομορφιάς. Μια βιομηχανία που βασίζεται και καλλιεργεί αδιάκοπα την ανθρώπινη ανασφάλεια και ματαιοδοξία, συστατικά του σύγχρονου δυτικού κόσμου της διαφήμισης, της εικόνας και πάνω απ’ όλα του καπιταλισμού, όπου πάντα το “ωραίο” θα είναι κάτι άλλο από αυτό που έχεις, θα είναι κάτι που θα πρέπει να πληρώσεις για να το αποκτήσεις.

Πάρτε το χαμπάρι, τα σώματά μας είναι δικά μας και δεν ετεροκαθορίζονται από απαιτήσεις κανενός “υπεύθυνου”. Είμαστε εργάτριες και όχι προϊόντα ή ζωντανές διαφημίσεις κανενός καταστήματος.

Μέχρι να καταργηθούν οι συνθήκες εργασιακής γαλέρας, εντασσόμαστε σε σωματεία βάσης, οργανωνόμαστε και στεκόμαστε αλληλέγγυες η μία δίπλα στην άλλη.

Δεν αφήνουμε κανέναν υπεύθυνο και κανένα αφεντικό να μας τρομοκρατήσει.

Το δίκιο είναι με το μέρος μας. Τίποτα δεν μένει αναπάντητο.

ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ».