Το ύψος της αποζημίωσης για χρηματική ικανοποίηση λόγω προσβολής της τιμής και της υπόληψης μέσω τηλεοπτικών σταθμών, ανήκει στην κρίση του δικαστή ο οποίος έχει τη δυνατότητα να επιδικάσει μικρότερο ποσό από αυτό των 295.000 ευρώ (100 εκατ. δρχ.) που είναι το ελάχιστο προβλεπόμενο όριο.

Αυτό τόνισε στην πλήρη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες θέσεις που είχε εκφράσει και στην μικρή Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το 2009.

Όπως τόνισε ο κ. Τέντες, οι διατάξεις των νόμων που εφαρμόζονται στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας και ορίζουν ως ελάχιστο όριο χρηματικής ικανοποίησης για τις περιπτώσεις αυτές τα 295.000 ευρώ, παραβιάζουν την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Για το λόγο αυτό, ο δικαστής δεν δεσμεύεται από το όριο αυτό και μπορεί να επιδικάσει εύλογη κατά την κρίση του αποζημίωση για χρηματική ικανοποίηση, επιβάλλοντας και μικρότερα ποσά. Άλλωστε, όπως αναφέρει ο κ. Τέντες, «το ποσό των 295.000 ευρώ είναι, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, ιδιαιτέρως υψηλό και υπερβαίνει το μέτρο της συνήθως επιδικαζόμενης χρηματικής ικανοποιήσεως, ακόμα και σε περιπτώσεις βαρύτερων προσβολών του προσώπου, όπως οι βαριές και με επώδυνες συνέπειες σωματικές βλάβες».

Το θέμα έφτασε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με αφορμή την αντιπαράθεση των δημοσιογράφων Στέλιου Κούλογλου και Τατιάνας Στεφανίδου.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου με την οποία υποχρεώθηκαν η Τ. Στεφανίδου μαζί με άλλους δημοσιογράφους που αμφισβήτησαν ρεπορτάζ να καταβάλλουν αποζημίωση ύψους 295.000 ευρώ.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του.