Της Άντζελας Πεΐτση
Στο παρά πέντε -και μόνο με προφορική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας- φαίνεται πως αποφεύγεται το ενδεχόμενο να τιναχθεί στον «αέρα» το πανελλήνιο πρόγραμμα «κοινωνικών δομών αντιμετώπισης της φτώχειας» που υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία σε 66 δήμους όλης της χώρας, λόγω της μη ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας στους απασχολούμενους στο πρόγραμμα, που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Αιτία του προβλήματος αποτελεί η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να μην έχει προχωρήσει ακόμα στις ανανεώσεις των συμβάσεων για τους 1.112 νέους επιστήμονες που εργάζονται στο εν λόγω πρόγραμμα των κοινωνικών δομών, οι υπηρεσίες των οποίων έχουν ωφελήσει περισσότερους από 118.000 συνανθρώπους μας.
Το Υπουργείο Εργασίας
Στο μεταξύ, υπήρξε μόνον μία προφορική ανακοίνωση από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου -στο πλαίσιο ομιλίας της σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμαριά- και μία σχετική ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.
Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, η κα Φωτίου αναφέρθηκε στο θέμα μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Facebook: «Στις δομές που λειτουργούν σήμερα σε 62 δήμους της χώρας, οι οποίες είχαν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και μετά τη λήξη τους, τον Σεπτέμβριο του 2015, συνεχίζουν με κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα δοθεί παράταση, για εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μη μείνουν ακάλυπτοι οι ωφελούμενοί τους».
Εξώδικο – καταγγελία των εργαζομένων
Διευκρινίζεται πως το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό ταμείο «ΕΣΠΑ 2007-2013» κι από εθνικούς πόρους. Είχε ξεκινήσει το 2013 με 24μηνη διάρκεια, «αλλά λόγω της αναγκαιότητας σε βασικά θέματα επιβίωσης που μαστίζουν μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού κι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης κρίθηκε απαραίτητο να δοθούν πέντε επαναλαμβανόμενες παρατάσεις σε όλες τις κοινωνικές δομές των οικείων δήμων με την τελευταία να λήγει 31/12/2016», όπως αναφέρεται σε σχετικό εξώδικο των εργαζομένων, που απέστειλαν κατά:
Α) του ελληνικού Δημοσίου όπως εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών και εδρεύει στην Αθήνα
Β) της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης που εδρεύει στην Αθήνα
Γ) της Περιφέρειας Αττικής όπως εκπροσωπείται από την περιφερειάρχη και εδρεύει στην Αθήνα
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, «η εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία-καταγγελία» έχει κοινοποίηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Στο εξώδικό τους οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι «η ανωτέρω επιστολή είχε κοινοποιηθεί στην αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου ήδη από τις 7. 3. του έτους 2016 και με αριθμ. πρωτ. 734 χωρίς ουδέποτε να υπάρχει επίσημη απάντηση από πλευράς υπουργείου. Στην εν λόγω επιστολή, η οποία για λόγους που δεν γνωρίζουμε, έμεινε αναπάντητη έως και σήμερα, σας γνωστοποιούσαμε τις προτάσεις μας σχετικά με την αναγκαιότητα της συνέχισης του προγράμματος ”Κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης φτώχειας” στους υπάρχοντες δήμους, τη διεύρυνση του προγράμματος σε άλλους δήμους ανά περιφέρεια και την καλόπιστη κλήση σε διάλογο με σκοπό αφενός την απρόσκοπτη λειτουργία των υφισταμένων κοινωνικών δομών δεδομένης της σοβαρότητας του ανθρωπιστικού έργου που αυτοί επιτελούν και αφετέρου του υψηλού ποσοστού επιτυχίας που αυτές γνωρίζουν.
»Υπενθυμίζουμε, λοιπόν, ότι βασικός γνώμονας λειτουργίας του υπάρχοντος προγράμματος είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας μέσα από μια οριζόντια δέσμη ενεργειών ψυχοκοινωνικής και υλικής υποστήριξης (τρόφιμα, φάρμακα, στέγη, ιατρική περίθαλψη κ.λπ.). Η πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές παρέχονται δωρεάν και αφορούν ολόκληρο το δίκτυο ανά την Ελλάδα, ενώ τα απαραίτητα αναλώσιμα για την απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος εξασφαλίζονται από την αδιάκοπη προσπάθεια των εργαζομένων για εύρεση και εξασφάλιση χορηγιών και δεν χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα παρά μόνο σε ελάχιστο ποσοστό. Τα αποτελέσματα της τιτάνιας αυτής προσπάθειας είναι θεαματικά και αδιαμφισβήτητα από τον οποιονδήποτε. Συγκεκριμένα αναφέρουμε πως πάνω από 118.000 συνάνθρωποί μας σε όλη την επικράτεια, άνευ διακρίσεων, απολαμβάνουν συνεχούς ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και υλικής συνδρομής μέσω του επιστημονικού και άρτια καταρτισμένου προσωπικού που απαρτίζει το δυναμικό των κοινωνικών δομών».
Αναπάντητα ερωτήματα
Οι εργαζόμενοι ζητούν απαντήσεις σε μία σειρά σημαντικών ερωτημάτων και κάνουν λόγο για «εμμονή» την οποία επιδεικνύει το υπουργείο με το να μην απαντά στις σχετικές επιστολές τόσο των εργαζομένων των κοινωνικών δομών όσο και της ΚΕΔΕ.
Χαρακτηριστικά αναφέρουν στο εξώδικό τους: «Εφόσον αποτελούμε το μοναδικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με ποσοστά αξιολόγησης πέραν του αναμενόμενου, με ποια επιχειρηματολογία δεν εντάσσονται οι υφιστάμενες κοινωνικές δομές στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, προβλέπονται μειώσεις προσωπικού και καταργήσεις δομών και ιδιαίτερα εκείνων οι οποίες σύμφωνα με την αξιολόγηση κρίνονται ως εξαιρετικά σημαντικές για την ενεργοποίηση και την ενεργό ένταξη των ωφελουμένων;
»Εφόσον το ανθρωπιστικό έργο, το οποίο επιτελούμε, είναι εξαιρετικά σημαντικό γι’ αυτούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, για ποιον λόγο αποτελούμε το μοναδικό πρόγραμμα του θεματικού άξονα (9) του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 στο οποίο δύναται να επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις εργασίας μας, ενώ στα υπόλοιπα προγράμματα του άξονα (9) (ΚΗΦΗ,ΣΥΔ. ΚΕΔΗΦ), ο οποίος χρηματοδοτείται από το ΕΚΤ, έχουν γίνει αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις και παρατάσεις συμβάσεων των εργαζομένων σε αυτά μέχρι και το τέλος του 2017, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνικών δομών και την παραμονή των υφιστάμενων εργαζομένων σε νέα προγραμματική περίοδο.
»Εφόσον στα αντίστοιχα προγράμματα (που έχουν γίνει νομοθετικές ρυθμίσεις) δεν αναφέρονται κριτήρια προσλήψεων, με ποια επιχειρηματολογία το δικό μας πρόγραμμα διαμελίστηκε με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας σε τρεις προσκλήσεις (δομές αστέγων, κέντρα κοινότητας, δομή παροχής βασικών αγαθών) και αναφέρονται κριτήρια προσλήψεων και μοριοδότηση ως προϋπόθεση».
Και καταλήγουν: «Για τους λόγους αυτούς και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας, καλούμε τους υπευθύνους μέσα σε διάστημα πέντε ημερών να προχωρήσουν στην έγγραφη παροχή απαντήσεων για τα ερωτήματα που ετέθησαν ανωτέρω, στην έναρξη διαλόγου για την επίλυση των ανωτέρω κρίσιμων ζητημάτων ώστε η 31/12/2016 να μην αποτελέσει την τελευταία ημέρα παροχής κρίσιμων υπηρεσιών γι’ αυτούς που την έχουν ανάγκη».
Το zougla.gr φέρνει στη δημοσιότητα ολόκληρη την «εξώδικη δήλωση διαμαρτυρίας-καταγγελία» των εργαζομένων σε κοινωνικές δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας.
»Κάνουμε έκκληση προς το υπουργείο να πράξει το αυτονόητο. Δηλαδή, την ανανέωση των συμβάσεών μας, διαφορετικά, από τις 2 Ιανουαρίου 2017, 1.112 εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι και 118.000 ωφελούμενοι θα στερηθούν τις παροχές του προγράμματος».
Η ΚΕΔΕ
Οι ενέργειες συνεχίστηκαν κι από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία στις 27 Οκτωβρίου 2016 με σχετική επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρός της και δήμαρχος Αμαρουσίου Γεώργιος Πατούλης καταδεικνύει τη σοβαρότητα του προβλήματος που θα δημιουργήσει ενδεχόμενη μη συνέχισης της λειτουργίας των συγκεκριμένων κοινωνικών δομών.
Το zougla.gr δημοσιεύει ολόκληρη την επιστολή του κ. Πατούλη προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με θέμα: «Διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας των κοινωνικών δομών αντιμετώπισης της φτώχειας».
«Πρέπει να υπάρξει παράταση στις συμβάσεις των εργαζομένων στις συγκεκριμένες δομές εργασίας. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να τρέχει πίσω από τα γεγονότα, αλλά να προβλέπει» τόνισε.
Η ΚΕΔΕ επανήλθε με σχετική της επιστολή προς τον πρωθυπουργό στις 20 Δεκεμβρίου 2016, δηλαδή λίγες μέρες πριν λήξουν οι συμβάσεις των εργαζομένων.
Σημειώνεται πως το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στο πότε θα βγει το σχετικό ΦΕΚ που αφορά στην παράταση των συμβάσεων εργασίας, ποιο θα είναι το χρονικό διάστημα της παράτασης και γιατί έγινε η γνωστοποίηση μέσω του προσωπικού λογαριασμού της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας στο Facebook.
Οι εργαζόμενοι που σχολίασαν την εν λόγω ανακοίνωση είπαν στο zougla.gr πως «δεν μας κατοχυρώνει μία απλή ανάρτηση στο Facebook ή μια προφορική ανακοίνωση στο “παρά ένα” της λήξης των συμβάσεων εργασίας. Περιμένουμε τα επίσημα έγγραφα από το υπουργείο».