«Κραυγή αγωνίας» προς τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ώστε να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο των αποσπάσεων, στέλνουν για ακόμη μια χρονιά οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στον Αϊ Στράτη, λέγοντας ότι το νησί έχει μετατραπεί από «τόπο εξορίας» σε «φάμπρικα ρουσφετιού και εξυπηρέτησης ημετέρων».

Με πρωτοβουλία του διευθυντή του Γυμνασίου και των λυκειακών τάξεων του Αγίου Ευστρατίου, Απόστολου Ασημακόπουλου, και του διοικητικού συμβουλίου της Ε.Λ.Μ.Ε. Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, ενημερώνεται η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, για την κατάσταση που επικρατεί.

Στον Αϊ Στράτη, με τους πέντε μαθητές στο Γυμνάσιο και άλλους πέντε στο Λύκειο, ανήκουν οργανικά 50 περίπου καθηγητές, από τους οποίους μόνο οι 11, όσοι ακριβώς χρειάζονται για τις ανάγκες του Γυμνασίου-Λυκείου, υπηρετούν στο Σχολείο του νησιού. Οι υπόλοιποι είναι άγνωστοι στην κυριολεξία, αποσπασμένοι σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Σχολείου και την Ε.Λ.Μ.Ε., «μερικοί από αυτούς δικαιούνται αυτή την απόσπαση γιατί έχουν υπηρετήσει στη θέση τους στον Αϊ Στράτη ένα, δύο ή και περισσότερα χρόνια. Οι άλλοι όμως δεν έχουν εργαστεί καθόλου στο Σχολείο του νησιού». Βρίσκονται σε διάφορα υπουργεία ή υπηρεσίες και επιπλέον παίρνουν και τα μόρια του δυσπρόσιτου Αϊ Στράτη. «Πρόκειται για μια σκανδαλώδη περίπτωση ρουσφετολογίας», τονίζουν.

Και πριν δύο χρόνια!

Το ίδιο θέμα είχαν αναδείξει πριν από περίπου δύο χρόνια οι καθηγητές του νησιού, παριστάνοντας σε φωτογραφία τα «φαντάσματα». Το γεγονός είχε προκαλέσει πανελλήνιο ενδιαφέρον. Πλην όμως όλοι έμειναν στα λόγια. Οι υποσχέσεις δεν έδωσαν λύση.

Όπως σημειώνεται, από «τόπο εξορίας» οι σύγχρονες κυβερνήσεις «μέσω της ανάγκης να μορφωθούν τα λιγοστά παιδιά του, τον έχουν μετατρέψει σε φάμπρικα ρουσφετιού και εξυπηρέτησης ημετέρων». Χαρακτηριστικά αναφέρεται, επίσης, ότι οκτώ καθηγητές πήραν αυτήν τη χρονιά μετάθεση για Αϊ Στράτη και ταυτόχρονα απόσπαση για υπουργεία ή άλλες διευθύνσεις.

Κραυγαλέα η περίπτωση μιας καθηγήτριας που, ενώ είχε οργανική θέση στον Πύργο Ηλείας, πήρε μετάθεση για τον Αϊ Στράτη και ταυτόχρονα απόσπαση για κάποιο υπουργείο. Έτσι, χωρίς να εργαστεί καθόλου στον Αϊ Στράτη, βρίσκεται στη Αθήνα και παίρνει τα μόρια του δυσπρόσιτου Σχολείου του νησιού, στο οποίο ανήκει οργανικά.

Οι καθηγητές του Αϊ Στράτη φωτογραφήθηκαν πριν από δυο χρόνια για να τραβήξουν την προσοχή των Μ.Μ.Ε. και το ενδιαφέρον του υπουργείου Παιδείας. Τελικά οι υποσχέσεις δεν έγιναν ποτέ πράξεις.

Σε μία άλλη περίπτωση, ένας εκπαιδευτικός από Λευκάδα πήρε μετάθεση για Αϊ Στράτη και ταυτόχρονη απόσπαση για υπηρεσία στην Αθήνα. Και το πιο χαρακτηριστικό: καθηγήτρια από Σαλαμίνα πήρε μετάθεση για Αϊ Στράτη και απόσπαση για υπηρεσία στην Αθήνα. Δηλαδή, Σαλαμίνα – Αθήνα μέσω Αϊ Στράτη!

Και όλα αυτά – όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί που πραγματικά υπηρετούν στον Αϊ Στράτη – «για τις ανάγκες της υπηρεσίας! Αν πραγματικά η υπηρεσία είχε όμως τόση ανάγκη τη συγκεκριμένη καθηγήτρια να την έχει στην Αθήνα, ποια ανάγκη υπήρχε να πάρει μετάθεση για Αϊ Στράτη, χωρίς βέβαια να έρθει ποτέ να εργαστεί; Μ’ αυτό τον προκλητικό τρόπο, οι παραπάνω και άλλοι καθηγητές παίρνουν τα μόρια του Αϊ Στράτη».

Ακόμη ζητούν

Παράλληλα, ζητούν η Πολιτεία να σταθεί κοντά στους εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Όπως χαρακτηριστικά παρουσιάζουν, σήμερα στο Γυμνάσιο – Λύκειο του Αϊ Στράτη υπηρετούν και ζουν στο νησί μεταξύ άλλων και:

– Μια καθηγήτρια Αγγλικών με την κορούλα της που είναι 20 μηνών. Η υπόλοιπη οικογένεια βρίσκεται στην Κατερίνη.
– Μια καθηγήτρια θεολόγος, που ο σύζυγος και τα δυο της παιδιά ζουν στη Νάουσα.
– Μια καθηγήτρια φιλόλογος, που ο σύζυγός της βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.
– Ένας καθηγητής Πληροφορικής, του οποίου η σύζυγος είναι έγκυος και ζει στη Θεσσαλονίκη με το πρώτο τους παιδί, ηλικίας δύο ετών.

Και βέβαια και οι υπόλοιποι αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που συνεπάγεται η διαμονή σε ένα ακριτικό νησί.
Σχολιάζοντας αυτές τις περιπτώσεις, ο διευθυντής του Σχολείου αναφέρει ότι «εκτός από αυτούς που βολεύονται, αυτούς που βολεύουν και αυτούς που συναλλάσσονται, υπάρχουν και αυτοί που ζουν με αξιοπρέπεια, με αποφασιστικότητα, με περηφάνια», ενώ σπεύδει να σχολιάσει τις εξαγγελίες της υπουργού ότι θα αλλάξει αυτή η κατάσταση κάτι που, όπως τονίζει, «δε φαίνεται να συνοδεύεται από τις αντίστοιχες πράξεις, άλλα μάλλον το αντίθετο συμβαίνει».

Σε απόδειξη τούτου αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ενώ στον Αϊ Στράτη φέτος υπήρχαν στα χαρτιά 10 καθηγητές Πληροφορικής, στις 16 Νοέμβρη διορίστηκε και άλλος ένας. Είναι αυτός με την έγκυο γυναίκα και το δίχρονο παιδί στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα απάντησαν εγγράφως σε ανάλογο ερώτημα ότι είναι υποχρεωμένος να μείνει στον Αϊ Στράτη, ώσπου να συμπληρώσει δύο χρόνια ακριβώς. Δηλαδή, όταν θα συμπληρώνει δυο χρόνια, θα είναι 16 Νοέμβρη του 2011. Και επειδή το Νοέμβρη δε γίνονται μεταθέσεις ή αποσπάσεις, θα πρέπει να μείνει στον Αϊ Στράτη και αυτήν τη χρονιά, δηλαδή τρία χρόνια. Ο συγκεκριμένος καθηγητής έχει κάνει και ένα χρόνο αναπληρωτής στον Αϊ Στράτη, δηλαδή θα κάνει συνολικά τέσσερα χρόνια!

Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρει ο κ. Ασημακόπουλος, «εξασφαλίζονται και οι δέκα που βρίσκονται με απόσπαση χωρίς να έχουν υπηρετήσει στο νησί. Σε τρία χρόνια θα έχουν συμπληρώσει τα μόριά τους για μετάθεση όπου θέλουν, αφού αυτά τα χρόνια άλλος θα δουλεύει στον Αϊ Στράτη και αυτοί θα παίρνουν τα μόρια».

Προτρέπει δε την υπουργό Παιδείας, «αν θέλει να κάνει κάτι, ας ξεκινήσει από αυτή την περίπτωση. Ας φέρει τώρα έναν από τους αποσπασμένους στο νησί για να πάει ο καθηγητής που πραγματικά έχει ανάγκη κοντά στην εγκυμονούσα σύζυγο και το παιδί του. Τουλάχιστον αυτός έχει κάνει και ένα χρόνο στο νησί».

Αιτήματα

Τέλος, ζητείται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να έχουν δικαίωμα για μετάθεση όσοι δε συμπληρώνουν δύο χρόνια στην αρχή της σχολικής χρονιάς αλλά λίγο αργότερα, «καθώς δεν ευθύνονται οι ίδιοι για την καθυστέρηση του διορισμού τους».

Επίσης, ζητούν από το υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην καθιέρωση νομικού πλαισίου, ώστε αυτές οι κραυγαλέες αδικίες να μην είναι νομότυπες. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο διευθυντής του Γυμνασίου δεν αναφέρει ονόματα, «διότι δε χρειάζεται, αν όμως θέλετε ένα όνομα θα σας πω: τη μικρή που υπηρετεί στον Αϊ Στράτη τη λένε Ιωάννα, στις 27 Φεβρουαρίου γίνεται δύο χρονών και σας στέλνει χαιρετίσματα! Υποθέτω ότι μερικά από αυτά είναι και προς την εξουσία…».

Πηγή: emprosnet.gr