Γύρω στις επτά η ώρα το απόγευμα της Τετάρτης, 19 Ιουνίου, ο Απόστολος Λύτρας εμφανίστηκε οικειοθελώς στο Α.Τ. Παλλήνης και παραδόθηκε στις Αρχές. Δύο ώρες νωρίτερα, είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του από την 18η τακτική ανακρίτρια μετά από την υποβολή μήνυσης από τη σύζυγό του, Σοφία Πολυζωγοπούλου.
Είχαν προηγηθεί τα γνωστά γεγονότα το βράδυ της Τρίτης, στο σπίτι του Απόστολου Λύτρα στον Γέρακα, όπου η πρώην σύζυγός του, με τη μεγαλύτερη κόρη του και έναν δικηγόρο συνεταίρο του στο δικηγορικό γραφείο, πήγαν και παρά τη συμβουλή του αστυνομικού που ήταν εκεί, μπήκαν στην αυλή. Τότε, προκλήθηκε μεγάλη ένταση και η 37χρονη δικηγόρος και θύμα, που μένει στο σπίτι αυτό, πάτησε το panic button.
Ο κ. Λύτρας, που θα οδηγηθεί το πρωί της Πέμπτης, 20 Ιουνίου, στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, φτάνοντας στο αστυνομικό τμήμα, δήλωσε εκ νέου μετανιωμένος για την πράξη του και ανέφερε ότι βρισκόταν σε σπίτι συγγενικού του προσώπου στα Βόρεια Προάστια. Παράλληλα, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή με τη χθεσινοβραδινή επίσκεψη της κόρης του, της πρώην συζύγου του και του δικηγόρου του στο σπίτι που διαμένει πλέον η σύζυγός του, ενώ αναφέρει ότι δεν έστειλε κανένα απειλητικό μήνυμα.
«Δεν έχω καμία σχέση με το χθεσινοβραδινό. Ήταν μια πρωτοβουλία της κόρης μου, που έχει άριστες σχέσεις με τη σύζυγό μου, επειδή η αδερφή της έπρεπε να ταξιδέψει για Κύπρο. Είχαν ενημερώσει ότι θα περάσει να πάρει κάποια πράγματα. Δεν απάντησαν και λόγω της άριστης σχέσης που υπήρχε, δεν θεώρησε ότι θα γίνει τίποτα. Και με την πρώην σύζυγό μου διατηρούσε άριστη σχέση και με τον δικηγόρο έχουν σχέση για πάνω από δέκα χρόνια. Δεν υπάρχει απειλητικό μήνυμα. Από ένα σημείο και μετά φτάνουμε στην υπερβολή. Απλά έχω να πω ότι υπάρχουν 2-3 παιδιά. Από εκεί μετά δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη, η ευθύνη είναι δική μου», είπε στους δημοσιογράφους πριν παραδοθεί.
Το σκεπτικό πίσω από το ένταλμα σύλληψης
Το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Απόστολου Λύτρα εκδόθηκε από τις δικαστικές αρχές νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, μετά την παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί όταν είχε απολογηθεί για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του.
Αυτό σημαίνει πως ο ποινικολόγος θα οδηγηθεί στη φυλακή.
Για τις 27 Ιουνίου αναβλήθηκε η δίκη της πρώην συζύγου του Λύτρα
Παράλληλα, αναβολή για τις 27 Ιουνίου έδωσε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο στη δίκη της πρώην συζύγου του Αποστόλου Λύτρα, που κατηγορείται για διατάραξη οικιακής ειρήνης και απειλή, μετά από μήνυση της νυν συζύγου του ποινικολόγου, Σοφίας Πολυζωγοπούλου, για το περιστατικό που έγινε το βράδυ της Τρίτης, 18 Ιουνίου, στο σπίτι του ζευγαριού.
Η πλευρά της κας Πολυζωγοπούλου είπε στο δικαστήριο ότι η μηνύτρια είναι βαριά τραυματισμένη, μετά τον ξυλοδαρμό της από τον σύζυγό της και ότι αδυνατεί να παραστεί στη δίκη για να καταθέσει. Όπως ανέφερε ο συνήγορος της μηνύτριας, Θέμης Σοφός, η δικηγόρος εξετάστηκε και της δόθηκε η σύσταση να παραμείνει στο σπίτι της μέχρι την ανάρρωση της και την επανεξέταση.
Η πλευρά της μηνύτριας ζήτησε από το δικαστήριο να επιβάλει περιοριστικό όρο στην κατηγορούμενη πρώην σύζυγο, ώστε να μην πλησιάζει το σπίτι της Πολυζωγοπούλου. Το δικαστήριο ωστόσο αποφάνθηκε ότι τα αδικήματα που βαρύνουν την κατηγορούμενη και το πλαίσιο ποινής που προβλέπεται για αυτά, δεν επιτρέπουν την επιβολή περιοριστικών όρων.
Σε δηλώσεις του μετά την αναβολή της δίκης, ο κ. Σοφός, μεταξύ άλλων, είπε πως έχουν ήδη γνωστοποιηθεί στην ανακρίτρια όσα έλαβαν χώρα το βράδυ της Τρίτης στο σπίτι του ζευγαριού.
Ανέφερε επίσης για τον ξυλοδαρμό της κας Πολυζωγοπούλου, πως η συνάδελφος και εντολέας του, δέχθηκε 30 χτυπήματα στο πρόσωπο από τον κατηγορούμενο σύζυγό της και πως «η εκδοχή της σκάλας» ήταν πράγματι πρόταση της παθούσας στον Λύτρα προκειμένου να τον πείσει να την πάει σε κλινική χωρίς αυτός να φοβηθεί ότι θα τον καταγγείλει.
Δικηγόρος Πολυζωγοπούλου: «Δέχθηκε 30 μπουνιές μέσα στο αυτοκίνητο»
Η Σοφία Πολυζωγοπούλου δέχθηκε 30 μπουνιές μέσα στο αυτοκίνητο από τον Απόστολο Λύτρα και τίποτα δεν δικαιολογεί αυτή τη συμπεριφορά «διότι πολλά ακούστηκαν για ανδρισμούς και βαλκάνιες συμπεριφορές», δήλωσε ο Θέμης Σοφός, μιλώντας στις κάμερες έξω από την Ευελπίδων. Ο δικηγόρος, που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση του θύματος, ανέφερε πως η 37χρονη δικηγόρος έχει κατάγματα στα δάχτυλα γιατί με τα χέρια της προσπάθησε να προστατευτεί την ώρα της επίθεσης το περασμένο Σάββατο, 15 Ιουνίου.
Η Σοφία Πολυζωγοπούλου, είπε ο Θέμης Σοφός, προσπαθεί να συνέλθει από τον βαρύτατο τραυματισμό, σωματικά και ψυχικά. «Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό που έχει συμβεί, προσβάλει όλο το νομικό κόσμο», τόνισε.
Διέψευσε ότι ζήτησε αντικατάσταση των περιοριστικών όρων του Απόστολου Λύτρα, λέγοντας ότι ο μηνυτής δεν έχει αυτή τη δυνατότητα βάσει των όσων προβλέπει η δικονομία.
Αυτό που έκανε η πλευρά της 37χρονης δικηγόρου, είπε ο Θέμης Σοφός, ήταν, όπως προβλέπεται, να καταθέσει στις ανακριτικές αρχές όσα έγιναν χθες (18.06.2024) το βράδυ, όταν η πρώην σύζυγός με την κόρη του Απόστολου Λύτρα πήγαν στο σπίτι όπου μένει η Σοφία Πολυζωγοπούλου στο Γέρακα προκειμένου, όπως υποστηρίζει η πλευρά του ποινικολόγου, να πάρουν ρούχα του και χρήματα.
Η 37χροχη δικηγόρος, όπως, τρόμαξε και πάτησε το panic button. Στη συνέχεια, έκανε μήνυση τόσο στην πρώην σύζυγο του Απόστολου Λύτρα, όσο και στον ίδιο τον ποινικολόγο, ο οποίος παραμένει άφαντος για να μη συλληφθεί στα πλαίσια του αυτοφώρου.
Ο Απόστολος Λύτρας έχει αφεθεί ελεύθερος για τον ξυλοδαρμό της Σοφίας Πολυζωγοπούλου με τους όρους μετοίκησης, απαγόρευσης προσέγγισης και συναναστροφής. «Είδαμε μια συμπεριφορά που δεν συνάδει με συμμόρφωση στους όρους. Και διερωτώμαι, έχει απαγορευτεί η μετοίκηση, εφόσον έχεις κλειδιά στα χέρια σου, γιατί δεν τα παραδίδεις; Εφόσον θέλεις να πάρεις πράγματα, τα οποία σου έχουν προσφερθεί, γιατί δεν καταθέτεις αίτημα για άδεια στη ανακρίτρια;», τόνισε στις δηλώσεις του ο Θέμης Σοφός.
Ο γνωστός δικηγόρος διέψευσε ότι υπήρξε συνεννόηση ανάμεσα στη Σοφία Πολυζωγοπούλου και την πλευρά του Απόστολου Λύτρα να σταλεί κάποιος στο σπίτι τους για να πάρει τα πράγματά του. «Καμία συνεννόηση δεν υπήρξε, άλλωστε φαίνεται αυτό από τον αιφνιδιασμό της όταν άνοιξαν την πόρτα και κάλεσε αμέσως τις αστυνομικές αρχές», ανέφερε.
Η ενήλικη κόρη του Απόστολου Λύτρα, μαζί με την πρώην σύζυγο του ποινικολόγου και έναν δικηγόρο συνεργάτη του κατηγορούμενου, πήγαν στο σπίτι στο Γέρακα όπου μένει η Σοφία Πολυζωγοπούλου και παρά τη συμβουλή του αστυνομικού που ήταν εκεί, όπως είπε ο Θέμης Σοφός, μπήκαν στην αυλή. Τότε, προκλήθηκε μεγάλη ένταση, με φωνές και «προκάλεσε μια απειλητική ατμόσφαιρα για τη Σοφία, η οποία κάλεσε τις αστυνομικές αρχές».
Ο Θέμης Σοφός άφησε και αιχμές για όσους έχουν μιλήσει υπέρ του Απόστολου Λύτρα όλες αυτές της μέρες, δικαιολογώντας τον. Και τότε αποκάλυψε ότι η 37χρονη, μέσα στο αυτοκίνητο όταν δέχτηκε το πρώτο κύμα επίθεσης από τον σύζυγό της, δέχτηκε 30 μπουνιές.
«Έχουμε φτάσει σε απύθμενα βάθη θράσους και απώλειας της συνείδησης αν προσπαθούμε να βρούμε δικαιολογητική βάση σε μια συμπεριφορά, η οποία μάλλον είναι η μόνη που διαφοροποιεί το ανθρώπινο είδος από τα ζωώδη ένστικτα.
Οι 30 μπουνιές μέσα στο αυτοκίνητο, στο πρόσωπό της, όπου προσπαθούσε με τα χέρια της να καλύψει το πρόσωπό της και της προκάλεσε κατάγματα στα δάχτυλά της από τα γρονθοκοπήματα, αυτό νομίζω ότι μια αξιοπρεπής στάση δεν επιτρέπει και δεν συγχωρεί καμία επιχειρηματολογία.
Ακούστηκαν για αντρικά χαρακτηριστικά, για βαλκάνιους, διάφορα πράγματα, τα οποία προφανώς προσβάλουν το γυναικείο φύλο, την κοινωνία. Και θα ήθελα να πω ότι υπάρχει μεγάλη μερίδα στον νομικό κόσμο που έχει και προσωπικό και νομικό αυτοσεβασμό».
Ο Θέμης Σοφός χαρακτήρισε ευφυές το ότι η Σοφία Πολυζωγοπούλου είπε στον Απόστολο Λύτρα ότι αν την πήγαινε στο νοσοκομείο, θα έλεγε ότι έπεσε από τη σκάλα. Η αναφορά σε αυτό, μάλιστα, από τον κατηγορούμενο σε δήλωση που έκανε χθες, προκάλεσε αίσθηση, αφού φάνηκε να αφήνει αιχμές για τη σύζυγό του.
«Είναι πολύ ευφυές αυτό που έκανε η Σοφία γιατί δεν θα το έκανε ο καθένας. Και ο λόγος που το έκανε είναι η ίδια εμπειρία της από τη δικηγορία που έχει ασκήσει. Όταν λέει “πήγαινε με στο νοσοκομείο σε παρακαλώ γιατί φοβάμαι ότι πεθαίνω, καταπίνω αίμα και θα πω ότι έπεσα από τις σκάλες”, θέλετε να σας παραφράσω σε άλλη περίπτωση; “Πήγαινε με στο νοσοκομείο και θα πω ότι με βίασε άλλος”, “πήγαινε με στο νοσοκομείο και θα πω ότι με μαχαίρωσε άλλος”. Δεν γίνονται πειστικά ορισμένα επιχειρήματα, τα οποία εκ των υστέρων έρχονται.
Η συγγνώμη πρέπει να συνοδεύεται και από μια συμπεριφορά, η οποία τη δικαιολογεί και την υποστηρίζει. Αν ακολουθείται από συμπεριφορές τραμπουκισμού, εισβολής, απειλών και παραβίασης όρων, αντιλαμβάνεται κανείς, πολλώ δε μάλλον όταν το πρόσωπο ανήκει στις τάξεις του νομικού κόσμου, που έχει μια ιδιαίτερη υποχρέωση να δείξει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, ότι εκεί η αντιμετώπιση θα είναι σκληρότατη».