Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

Τα αυξημένα περιστατικά σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά, στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, τον τελευταίο μήνα έχουν ανησυχήσει την επιστημονική κοινότητα, η οποία συνεχίζει να ψάχνει την αιτία που προκαλεί αυτή την τόσο σοβαρή φλεγμονή του ήπατος.

Σε κάποιες περιπτώσεις προκλήθηκε οξεία ηπατική ανεπάρκεια, ενώ κάποια παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία και κάποια ακόμη και μεταμόσχευση ήπατος.

Αν και στην Ελλάδα δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά ακόμα, οι γονείς ανησυχούν, ενώ ήδη ο ΕΟΔΥ εφιστά την προσοχή στους παιδιάτρους και τις επιστημονικές ενώσεις των γιατρών, για την έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων.

«Όταν έχουμε έναν ιό ο οποίος οδηγεί σε οξεία ηπατική ανεπάρκεια, δηλαδή το συκώτι του παιδιού δεν δουλεύει και χρειάζεται μεταμόσχευση, μιλάμε για κάποιον επικίνδυνο ιό. Είναι σίγουρα κάποιο καμπανάκι κινδύνου για εμάς και μας βάζει σε αρκετά αυξημένη επιτήρηση και εγρήγορση» λέει στη «Zούγκλα» η Τζίνα Νταμάγκα, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων και πρόεδρος της Ένωσης Παιδιάτρων Λάρισας.

 

 

Ερωτηθείσα για τα συμπτώματα που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς, η γνωστή παιδίατρος τονίζει:

«Για να γνωρίζουν οι γονείς, στο παιδάκι μπορεί να αρχίσει να πονάει η κοιλιά του, να παρουσιάσει εμετούς, μπορεί να παρουσιάσει διάρροιες, και το χαρακτηριστικό σε αυτή την περίπτωση ηπατίτιδας για να μην την μπερδέψουμε και με τις κοινές γαστρεντερίτιδες είναι ότι ακολουθεί ο ίκτερος. Δηλαδή τα παιδιά έχουν κίτρινο χρώμα στο δέρμα, αλλά και κόπρανα αποχρωματισμένα, δηλαδή άσπρα, είτε ούρα σκουρόχρωμα. Επίσης, στα συμπτώματα αναφέρονται η φαγούρα και ο πυρετός. Αυτή είναι συνήθως η εικόνα μιας οξείας ηπατίτιδας σαν αυτή που περιγράφεται με τα κρούσματα που έχουμε στο εξωτερικό».

«Υπάρχει σύνδεση με τους αδενοϊούς»

«Ακόμα δεν έχει ταυτοποιηθεί ποιος ιός της ηπατίτιδας προκαλεί αυτή την εικόνα στα παιδιά. Η κλινική εικόνα, όμως, συμπίπτει με τις κοινές ηπατίτιδες. Υπάρχει, βέβαια, κάποια σύνδεση με τους αδενοϊούς που είναι οι ιοί του κοινού κρυολογήματος. Σε κάποια από τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί βρέθηκε ότι τα παιδιά αυτά είχαν και αδενοϊό. Ψάχνουμε να βρούμε τον ιό και στη συνέχεια, εφόσον ταυτοποιηθεί, θα ακολουθήσει η ανάλογη θεραπεία και η επιδημιολογική επιτήρηση», προσθέτει.

Τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς εάν τα παιδιά τους εμφανίσουν συμπτώματα;

«Οι γονείς θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους, διότι στη διάγνωση δεν μπαίνει μόνο αυτό το συμβάν της ηπατίτιδας, αλλά μπορεί να είναι κάτι άλλο, για παράδειγμα μια γαστρεντερίτιδα. Οπότε, ο παιδίατρος αρχικά θα εκτιμήσει στην κατάσταση αφού γνωρίζει το παιδί και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε εργαστηριακή εξέταση. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει εκδοθεί κάποιο συγκεκριμένο πρωτόκολλο θεραπείας για τον συγκεκριμένο ιό. Υπάρχει μόνο συναγερμός», απαντά.

Υπάρχει περίπτωση το φαινόμενο να οφείλεται στο σύνδρομο Long Covid;

«Δεν έχουμε μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι συνδέεται με το σύνδρομο Long Covid. Όμως, κάποια από αυτά τα παιδιά που εμφάνισαν αυτά τα συμπτώματα είχαν νοσήσει με Covid-19 και ήταν ανεμβολίαστα», επισημαίνει.

Η παιδίατρος αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στη θεωρία επιστημόνων που υποστηρίζουν πως το lockdown κατέστησε πιο ευάλωτα ανοσολογικά τα παιδιά απέναντι σε διάφορους ιούς που κυκλοφορούν, οπότε το φαινόμενο μπορεί να εξηγείται.