«Όχι» στην επέκταση του επιδόματος των 176 ευρώ σε άλλες κατηγορίες υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα είπαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης το πρωί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τόσο η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου όσο και η Αρεοπαγίτης εισηγήτρια της υπόθεσης, υιοθετώντας σχετική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Πρόκειται για το γνωστό επίδομα των 176 ευρώ που θεσπίστηκε με τον νόμο 3016/02 και έκτοτε δόθηκε σε πολλές κατηγορίες υπαλλήλων, είτε μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, είτε μέσω δικαστικών αποφάσεων για λόγους τήρησης της συνταγματική αρχής της ισότητας.
Το συγκεκριμένο μέτρο, που αποτελεί δικαστικό διακύβευμα πολλών ετών και έχουν εκδοθεί αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις, πιθανολογείται πως θα επιβαρύνει (αν κριθεί τελικά θετικά από τον Άρειο Πάγο) κατά τουλάχιστον 2-3 δις ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι συγκεκριμένες προσφυγές αφορούσαν τους εργαζόμενους που απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου στο υπουργείο Πολιτισμού και τους υπάλληλους παιδικού σταθμού του Δήμου Ζωγράφου με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.
Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, πάντως, επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του.
Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 30 σχετικές Αρεοπαγιτικές αποφάσεις την τελευταία 5ετία που θεωρούν το επίμαχο επίδομα προσαύξηση του μισθού και συνεπώς για λόγους ισότητας πρέπει να δοθεί και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Το ζήτημα παραπέμφθηκε ως εξαιρετικής σημασίας στην πλήρη Ολομέλεια ΑΠ (μέσα από τρεις «πιλοτικές» αποφάσεις), καθώς αφορά ευρύτατο κύκλο προσώπων.
Και στις δύο υποθέσεις η νομολογία του ΑΠ και του ΣτΕ (π.χ το ΣτΕ το μπλόκαρε για τους δικαστικούς υπαλλήλους) έχει διχαστεί και αν η Ολομέλεια ΑΠ υιοθετήσει τις απόψεις των τμημάτων ΑΠ, τότε την τελική λύση ίσως χρειαστεί να δώσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) για να τερματιστεί η σύγκρουση ανάμεσα σε αντιφατικές αποφάσεις.