Ένα μεγαλοπρεπές «όχι» είναι η απάντηση σύσσωμων των αιρετών της Ηπείρου, απέναντι στο κυβερνητικό τελεσίγραφο για τη μεταφορά των απορριμμάτων της Λευκάδας στους ΧΥΤΑ της περιοχής.
Η Ήπειρος δεν πρόκειται να γίνει σκουπιδότοπος των τουριστικών προορισμών του Ιονίου, διαμηνύουν δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι ενώ ενδεικτική του θερμού κλίματος που δημιούργησε η απόφαση από τις δύο Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ήταν η δήλωση του Προέδρου του Περιφερειακού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Στάθη Γιαννούλη, πως αν ξεκινήσουν απορριμματοφόρα από τη Λευκάδα για την Ήπειρο «θα βρουν τις πόρτες κλειστές».
Ο Σύνδεσμος είχε προγραμματίσει έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να συζητήσει το αίτημα που είχε διαβιβαστεί εκ νέου από τον Δήμο Λευκάδας για μεταφορά απορριμμάτων στους τρεις ΧΥΤΑ. Οι εξελίξεις όμως πρόλαβαν τα μέλη της διοίκησης, καθώς είχαν σπεύσει οι δύο υπηρεσιακοί παράγοντες, λειτουργώντας προφανώς κατ’ εντολήν του Υπουργείου, να υπογράψουν την απόφαση.
Το οξύμωρο είναι ότι η απόφαση από τις Αποκεντρωμένες αφορά την μεταφορά των απορριμμάτων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ενώ ο Δήμος Λευκάδας με το επίσημο έγγραφό του ζητά την μεταφορά για τρία χρόνια.
Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, θεωρούν οι δήμαρχοι της Ηπείρου, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν πρόκειται να ανεχθούν κάτι τέτοιο..
Πέραν αυτού όμως, αρνούνται να αποδεχθούν πως η Λευκάδα, ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός αλλά και η Κέρκυρα, δεν έλαβαν έγκαιρα μέτρα για λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων τους και επιδιώκουν τώρα να μετατρέψουν την Ήπειρο σε σκουπιδότοπο!
Πρακτικά οι αντοχές στους τρεις ΧΥΤΑ της Ηπείρου είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Μάλιστα στην Άρτα, ο χρόνος αντοχής δεν ξεπερνά τους δύο μήνες, κι αν μεταφερθούν απορρίμματα από την Λευκάδα, στην ουσία θα έχει μεταφερθεί ολόκληρο το πρόβλημα.
Ανάλογο είναι το πρόβλημα στο Καρβουνάρι, ενώ στο Ελληνικό λήγει σε λίγους ημέρες η σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον εργολάβο για την διαχείριση του έργου.
Ζητήματα λοιπόν πρακτικά, ουσιαστικά αλλά θέματα τακτικής και ηθικής, κάνουν όλους τους αιρετούς να απαντούν με ένα μεγάλο όχι στην απόφαση-τελεσίγραφο!
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια τέτοια εξέλιξη.. Μέσα σε λίγους μήνες θα έχουμε εμείς το πρόβλημα», είπε ο Δήμαρχος Πάργας Αντώνης Νάστας.
Προβλήματα περιβαλλοντικά αλλά και νομικά επικαλέστηκε ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος μέχρι πρότινος στον Φορέα Ιωαννίνων, υπογραμμίζοντας ότι οι ΧΥΤΑ έχουν κατασκευαστεί για να εξυπηρετούν συγκεκριμένη περιοχή και να λειτουργούν σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.
Δεικτικός ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο οποίος θεωρεί συνυπεύθυνη και την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς όπως διαφάνηκε διαπραγματεύτηκε τη μεταφορά των απορριμμάτων της Λευκάδας με το ξεμπλοκάρισμα μιας σειράς έργων όπως οι σταθμοί μεταφόρτωσης, η μονάδα ΑΣΑ κι άλλα.
Καυστικός όμως και ο δήμαρχος Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος τόνισε ότι αν οι αιρετοί δεν δούλεψαν στις περιοχές τους για να λύσουν τα προβλήματα δεν σημαίνει ότι θα κάνουν σκουπιδότοπους άλλες περιοχές της χώρας. Εκπροσωπούμε τις τοπικές κοινωνίες και μπορούμε τις κοινωνίες αυτές να τις βάλουμε απέναντι σε τέτοιες αποφάσεις, τόνισε ο κ. Τσιρογιάννης.
Κάθετο όχι, από τον εκπρόσωπο του Δήμου Σουλίου, ο οποίος υποστήριξε ότι πιθανή μεταφορά, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Λώλος, ο οποίος παρίστατο στη συνεδρίαση και τόνισε ότι μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ακόμη και ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Κατηρτσίδης, ο οποίος προ ημερών είχε συναινέσει στη μεταφορά ενός μέρους απορριμμάτων προχώρησε σε μερική αναδίπλωση, σημειώνοντας ότι δεν αντέχει η Ήπειρος όλο τον όγκο των απορριμμάτων.
Πολιτική κι όχι υπηρεσιακή χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη απόφαση ο Πρόεδρος του ΠΕΣΔΑ Στάθης Γιαννούλης, επαναλαμβάνοντας ότι η Ήπειρος δεν μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος…
«Λέμε όχι και είμαστε έτοιμοι να υποστούμε τις πιθανές συνέπειες» σημείωσε χαρακτηριστικά και στο ερώτημα τι θα γίνει αν απορριμματοφόρα από τη Λευκάδα φτάσουν στην Ήπειρο η απάντηση ήταν σαφής και ξεκάθαρη: Θα βρουν κλειστές τις πόρτες…
«Όσοι αποφάσισαν αναλαμβάνουν και το ρίσκο… Υπάρχουν τοπικές κοινωνίες που δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί η Ήπειρος σε μία υποβαθμισμένη περιοχή..» κατέληξε!
ΠΗΓΗ: epiruspost.gr