Ο τραυματισμός ενός γύπα στο αιολικό πάρκο Λέντα της Κρήτης καταδεικνύει το πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα μας, δηλαδή το ότι όλα συμβαίνουν χωρίς προηγούμενη σοβαρή μελέτη για το περιβάλλον.

Ο καθένας λειτουργεί κοιτώντας μόνο τα μικροσυμφέροντά του, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες για τον διπλανό του. Για παράδειγμα, ο κυνηγός κυνηγά δίπλα στο αγροτουριστικό κατάλυμα, ο βοσκός βόσκει τα ζώα του δίπλα στα σπίτια, και τα σπίτια χτίζονται πάνω στα βουνά και μέσα στα δάση.

Για τη χωροθέτηση των ανεμογεννητριών εκτός περιοχών Νατούρα (σσ: προστατευόμενες περιοχές για το φυσικό τους κάλλος, την χλωρίδα και την πανίδα) δυστυχώς δεν ερωτούνται οι ειδικοί επιστήμονες.

Άραγε η πράσινη ανάπτυξη δεν πρέπει να έχει σχέση με τη προστασία της χλωρίδας και της πανίδας; Με τη ποιότητα της ζωής του πολίτη;  Κι όταν μάλιστα έχει να κάνει με μία από τις μεγαλύτερες αποικίες αρπαχτικών πουλιών στην Ευρώπη;

Στο video που ακολουθεί, το οποίο μας έστειλε ο κ. Δημήτρης Ψαράς (συνεργάτης του κέντρου περίθαλψης αγρίων ζώων της Αίγινας στην Κρήτη), φαίνεται ο τραυματισμός ενός γύπα από ανεμογεννήτρια. Είναι ο 5ος που βρέθηκε τις τελευταίες μερες και σίγουρα υπάρχουν και πολλοί άλλοι.

Κανένας δε μπορεί να είναι ενάντια στην ύπαρξη αιολικών πάρκων, πρέπει όμως και εδώ, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, να έχουν λόγο και οι επιστήμονες.

Η κατασκευή ταϊστρών μακρυά από τις ανεμογεννήτριες, η οικονομική συνδρομή προς κέντρα περίθαλψης αγρίων ζώων, η δημιουργία υλικού ευαισθητοποίησης ενάντια στα δηλητήρια, το φύτεμα θάμνων γύρω από τις ανεμογεννήτριες, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται τα θερμικά ρεύματα, είναι μερικά από αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν και να βοηθήσουν.

Ας ακούσουμε, όμως, τι μας είπε ο κ. Δημήτρης Ψαράς.